gyors gyaloglás

Gyors gyaloglás vagy futás ?

Sokan ügy tekintenek a gyors gyaloglásra, mint egy alacsonyabb rendű kardió/aerob gyakorlatra, mivel könnyebb, mint a futás. A gyors gyaloglás azonban meglepően sok hasznos hatással bír, amelyek közül számos a testépítés céljaival is teljes összhangban van. Az igazság az, hogy ha egy olyan aerob gyakorlatot keresünk, amely igazán a testépítők igényeire van szabva, a gyaloglásnál nehéz jobbat találni. Ha igazán szeretnéd az izmosságodat, állóképességedet és általában az egészségedet javítani, a gyors gyaloglás nagy segítségedre lehet.

A gyors gyaloglás és a szív egészsége

A modern testépítés túlságosan is kinézet-centrikus, mivel egy minél klasszabb kinézet elérése a cél. Ez a felfogás viszont gyakran a szív- és érrendszeri egészség kárára válik. A szív elhanyagolása veszélyes lehet.
A testépítés alapja a súlyzós edzés, ami kitűnő módja az erő növelésének, de nem sokat tesz a kardió/aerob kondícióért. Egy testépítőnek lehet szép és erős teste úgy, hogy közben az általános egészségi állapota nem túl jó. Egy orvos testépítő sztárok egy csoportját vizsgálta, és arra a következtetésre jutott, hogy azok minden valószínűség szerint Amerika legkevésbé egészséges emberei közé tartoznak.
A nagyszerűen kinéző test nem mentesít léged az egészségügyi problémáktól. A szíved egészsége nem olyan dolog, amivel érdemes játszani. A rossz szív pillanatok alatt lerombolhatja a gyönyörű testet. A külső megjelenésnek másodlagosnak kellene lennie az egészséghez képest, de sajnos gyakran ennek az ellenkezője a jellemző. Az a szomorú igazság, hogy a legtöbb testépítő idejét a súlyzós edzés és a megélhetés biztosítása annyira kitölti, hogy nem nagyon marad idő a kar-dio/aerob kondicionálásra. Ráadásul a kardió/aerob gyakorlatok néhány fajtája izomvesztést is okozhat, ami iszonyatos perspektíva azoknak, akik kemény erőfeszítéseket tesznek azért, hogy minél több izmot pakoljanak magukra. A jó hír az, hogy a gyaloglás ezekre a problémákra megoldást nyújt.

Egy tanulmány szerint már havi hatszor fél óra gyaloglás csökkenti a halálozási kockázatot. Összehasonlítva az edzést nem végzőkkel, a gyaloglók körében 29%-kal alacsonyabb a korai elhalálozás aránya. A gyors gyaloglás még hasznosabbnak bizonyult. Az intenzíven gyaloglók körében 43 %-kal alacsonyabb a korai elhalálozás kockázata, mint az ülő foglalkozást végzők között. A kutatás még 1975-ben kezdődött, és körülbelül 16 000 alanyra terjedt ki. Eredménye azt jelzi, hogy még a mérsékelt intenzitású testedzés is növeli a várhaló élettartamot. Néhány 30 perces séta hetente biztosan javítja egészségi állapotodat. Ez nagyszerű hír azok számára, akik nagyon elfoglaltak, és csak néhány kardió/aerob edzést tudnak heti programjukba beiktatni.

Jobb inzulin háztartás

A gyaloglás és a hosszú élet közötti kapcsolatot vizsgáló kutatással egyidőben egy másik tanulmány is napvilágot látott, melyben a gyors séta hatása került vizsgálat alá. Ez a kutatás arra az eredményre jutott, hogy már napi 30 perc gyaloglás is javítja a szervezet inzulin háztartását és távol tartja a cukorbetegséget.

Kezd el a gyors gyaloglást

A végső következtetés levonása most már nem túl nehéz: gyalogolni hasznos. Még a kevés gyaloglás is sokkal jobb, mint a semmi. Ahogy az egyik tanulmány rámutatott arra, hogy a pusztán havi hatszori (alkalmanként 30 perces) gyaloglás jelentősen javíthatja az egészségi állapotodat és növelheti várható élettartamodat. Ez jó hír a testépítő társadalom számára. Egy gyakorlat, amelyet nem is kell olyan sokszor csinálni, mégis hasznos hatásokkal bír, nagyszerű eszköz a fegyvertárban.

Zsírvesztés

A gyors gyaloglás nemcsak egészségi állapotodban okozhat jelentős javulást, de egyben hatékony módszer a fizikumod kinézetének javítására is. A gyors séta a legjobb módja a zsír leégetésének és ezáltal a fogyás sem marad el. A legjobb az egészben, hogy közben nem vesztesz az izomtömegedből. Hogy elkerüld az izomszövet égetését, ami gyakran előfordul más kardió/aerob gyakorlatoknál, aerob edzésben a gyors gyaloglásra kell helyezni a hangsúlyt. A gyaloglás módja lényeges az eredmények szempontjából. A lassú kószálgatás semmiképpen sem elég. Elég gyorsan kell szedned a lábad. A gyors séta sebessége, legalább 5-8 km/óra kell hogy legyen.
A gyaloglás könnyűnek tűnik, de meg fogsz lepődni, különösen akkor, ha viszonylag gyorsan akarod csinálni. Egy testépítővel történt, hogy kiment egy gyors gyaloglásra a futópályára és legnagyobb megdöbbenésére egy idősebb hölgy elhúzott mellette. Fokozatosan kell növelned a gyaloglásod sebességét, ahogy fokozatosan emeled az általad használt súlyok nagyságát és például a futásod sebességét is. Teljes erőből gyalogolni nem könnyű dolog.

A zsírégető funkciója mellett a gyaloglás nagyszerű láb- és fenékedzés is egyben. A gyors séta különösen alkalmas a zsírégetésre. A futás vagy más gyorsabb ütemű kardió/aerob gyakorlat gyakran inkább glikogént használ fel üzemanyagként, míg a gyaloglás ideális a zsírraktárak elsődleges energiaforrásként való hasznosítása szempontjából. Egy hosszú, kemény séta nagy mennyiségű zsírt éget el, és közben nem hátráltatja az izomgyarapodást.
Az otthoni vagy edzőtermi gyaloglás fantasztikus módszer a nem kívánt zsírpárnáktól való megszabadulásra. Nem gyalogolhatsz mindig a szabadban (bár ez a legélvezetesebb módja a zsírégetésnek) és a futószalag mindig kéznél van egy jó kis fedett pályás gyalogláshoz. A wisconsini Milnaukee Medical College kutatói arra az eredményre jutottak, hogy a futószalagon végzett edzés több kalóriát éget, mint a többi edzőtermi kardió/aerob gyakorlat. A futószalag kiváló eszköz a zsírégetésre, és lehetővé teszi az edzést olyan napokon is, amikor rossz az időjárás.
Ha javítani akarsz egészségi állapotodon, le akarsz égetni nemi zsírt, de az izmaidat is meg akarod őrizni, próbáld ki a gyaloglást. Az eredményeken meg fogsz lepődni.