gyomorégés ellen

Gyomorégés ellen házilag és gyógyszerrel

A gyomorégés ellen napjainkban nagyon sokan küzdenek az egész világon. Sok esetben a gyomor több savat termel, mint amennyi szükséges, és ez több kellemetlen tünetet okozhat.

A gyomor fő feladata, az elfogyasztott ételek megemésztése. Ezt úgy tudja végrehajtani, hogy gyomorsavat termel, mely segít lebontani és megemészteni az ételeket. A gyomorsav fő alkotóeleme a sósav. A gyomor belseje természetes úton kiválasztja a gyomorsavat. Ezt a szekréciót mind a hormonok, mind az idegrendszer ellenőrzi.

Megoldások a gyomorégés ellen

A gyomorégés ellen gyakran protonpumpa-gátló gyógyszereket (PPI) írnak fel az orvosok. Ezen fajta gyógyszerek segítenek csökkenteni a gyomorsav termelődést. A PPI-k a nagyobb hatékonyságúak mint a H2 receptor blokkolók. A H2 blokkolók a beszedett mennyiségtől függően (20mg-40mg) 4-6 órán át hatnak, míg ugyanekkora dózisú PPI akár egész napra is megoldást jelenthet a gyomorégés ellen.

Amennyiben a magas gyomorsavat szintet H. pylori fertőzés okozza, az orvosok antibiotikumokat és PPI-t is felírnak. Az antibiotikumok a baktériumok elpusztításán dolgoznak, míg a PPI segít csökkenteni a gyomorsav termelést.

Néha műtét ajánlható, például a gasztrinómák eltávolítása Zollinger-Ellison szindrómában szenvedőknél. Ezenkívül a súlyos fekélyben szenvedőknek műtétre lehet szükségük a gyomor egy részének (gasztrektómia) vagy a vagus ideg (vagotomia) eltávolítására.

Gyomorégés ellen, étrendi változtatásokkal

 • kisebb és gyakoribb étkezés a sok gyomorsav és a gyomorégés ellen
 • a gyomorégés ellen ajánlott az alacsony szénhidráttartalmú étrend követése
 • korlátozza az alkohol, koffein és szénsavas italok bevitelét
 • kerülje a gyomorégést súlyosbító ételeket (ezt mindenkinek saját magán kell kitapasztalni, de általánosságban kerülni kell a citrusféléket, paradicsomot, nagyon-hideg és meleg ételek fogyasztását)

Recept nélkül kapható gyógyszerek gyomorégés ellen

 • Quamatel 10mg – Ez egy h2 blokkoló gyógyszer, melyet érdemes étkezés elött fél órával bevenni, de ha már kialakult a gyomorégés, abban az esetén is hatásos.
 • Gaviscon szuszpenzió – Ez a folyékony készítmény a reflux tüneteinek, úgymint a sav-visszafolyás és a gyomorégés kezelésére alkalmazható.
 • Venter granulátum – Gyomor- vagy nyombélfekély kezelésére használják ezt a gyógyszert. Ezen túlmenően a nyombélfekély kiújulásának megelőzésére is jó szolgálatot tesz. Egy védőréteget képez a gyomor belső falán és így védi a gyomornyálkahártyát a gyomorsav káros hatásától.
 • Rennie rágótabletta – A gyomorsavat átalakítja vízzé és más természetes anyagokká. Akinek hatásos annak gyors enyhülést hoz.

Gyomorégés ellen házilag

A szódabikarbóna jó kezelés az alkalmi reflux és gyomorégés azonnali enyhítésére. Az ajánlott adag felnőtteknek 1/2 teáskanál, 1 deciliter vízben feloldva. A legjobb, ha lassan kortyolgatja el, hogy elkerülje az olyan mellékhatásokat, mint a gázképződés és a hasmenés. Két óránként megismételheti, ha ismételten kellemetlen, égő érzést tapasztal a gyomrában.

A túlzott gyomorsav termelődés okai

Számos állapot vezethet magas gyomorsavszint kialakulásához. Gyakran ezek az állapotok hátterében a gasztrin hormon túltermelődés áll. A gasztrin egy olyan hormon, amely azt mondja a gyomornak, hogy termeljen több gyomorsavat.

 • Visszahúzódó sav hiperszekréció: A H2 blokkolók egyfajta gyógyszerek, amelyek csökkenthetik a gyomorsavat. Néha a gyógyszeres kezelést abbahagyó embereknél megemelkedhet a gyomorsav. Bizonyíték van arra, hogy ez a protonpumpa-gátlók (PPI) abbahagyása után is megtörténhet, bár ez vitatott.
 • Zollinger-Ellison-szindróma: Ezzel a ritka betegséggel a gastrinomának nevezett tumorok kialakulnak a hasnyálmirigyben és a vékonybélben. A gasztrinómák magas szintű gasztrint termelnek, ami megnövekedett gyomorsavat okoz.
 • Helicobacter pylori fertőzés: A H. pylori egyfajta baktérium, amely kolonizálhatja a gyomrot és fekélyeket okozhat. Néhány H. pylori fertőzésben szenvedőembernek is lehet sok a gyomorsava.
 • A gyomor kimenetének elzáródása: Ha a gyomorból a vékonybélbe vezető út elzáródik, megnövekedett gyomorsavat eredményezhet.
 • Krónikus veseelégtelenség: Néhány ritka esetben a veseelégtelenségben szenvedők vagy a dialízis alatt álló személyek magas szintű gasztrint termelhetnek, ami a sav termelésének növekedéséhez vezet.

Fontos megjegyezni azt is, hogy néha a sok sav oka nem azonosítható. Amikor egy állapot okát nem lehet meghatározni, idiopátiának nevezzük.

A gyomorsav túltermelődés tünetei

 • hasi kellemetlenség, amely rosszabb lehet éhgyomorra
 • hányinger vagy hányás
 • hasmenés
 • puffadás
 • gyomorégés
 • csökkent étvágy
 • ok nélküli fogyás

A sok gyomorsav tünetei nagyon hasonlítanak más emésztési állapotok tüneteihez. Mindig jó ötlet orvoshoz fordulni, ha tartós vagy visszatérő emésztési tünetek jelentkeznek.

A sav túltermelődés mellékhatásai

A magas savszint növelheti más gyomorral kapcsolatos egészségi problémák kialakulásának kockázatát, mint például:

 • Peptikus fekélyek: A peptikus fekélyek olyan sebek, amelyek akkor alakulhatnak ki, amikor a sav elkezdi enni a gyomor nyálkahártyáját.
 • Gastroesophagealis reflux betegség (GERD): A reflux egy olyan állapot, amikor a sav visszaszivárog a nyelőcsőbe.
 • Emésztőrendszeri vérzés: Ez magában foglalja az emésztőrendszer bárhol történő vérzését.

Kockázati tényezők

A magas gyomorsavszint kialakulásának néhány lehetséges kockázati tényezője a következők:

Gyógyszerek: Ha gyógyszert szed a gyomorsav ellen (protonpumpa-gátlók vagy H2 receptor blokkolók), majd hirtelen abbahagyja a kezelést, akkor sokkal több gyomorsavat fog termelni a gyomra. Ez azonban idővel általában önmagában megoldódik.
H. pylori fertőzés: Ha aktív helicobacter pylori bakteriális fertőzés van a gyomorban, az a gyomorsav növekedéséhez vezethet.
Genetika: A gasztrinómában szenvedő emberek – a hasnyálmirigyben vagy a duodenumban kialakuló daganatok – körülbelül 25-30 százalékának örökletes genetikai állapota van, az úgynevezett 1. típusú többszörös endokrin neoplazia.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük