protonpumpa-gátlók

Protonpumpa-gátlók

A reflux betegség (GERD) kezelése általában három szakaszból áll. Az első két szakasz magában foglalja a gyógyszerek (protonpumpa gátlók, H2 blokkolók) szedését, valamint az étrend és az életmód megváltoztatását. A harmadik szakasz a műtét. A műtétet általában csak végső megoldásként alkalmazzák a reflux nagyon súlyos, szövődményekkel járó eseteiben.

A legtöbb ember profitálni tud az első szakaszból származó kezelésekből, ha módosítja, hogyan, mikor és mit eszik. Az étrend és az életmód módosítása azonban önmagában nem biztos, hogy hatékony. Ezekben az esetekben az orvosok olyan gyógyszerek alkalmazását javasolhatják, amelyek lassítják vagy leállítják a gyomor savtermelését.

A protonpumpa-gátlók (PPI-k) a gyógyszerek egyik típusa, amelyek felhasználhatók a gyomorsav csökkentésére és a GERD tüneteinek enyhítésére. A gyomorsav feleslegének kezelésére alkalmas egyéb gyógyszerek közé tartoznak a H2 receptor blokkolók, például a quamatel és a cimetidin. A PPI-k azonban általában hatékonyabbak, mint a H2 receptor blokkolók, és megkönnyíthetik a tüneteket a GERD-ben szenvedő emberek többségénél.

Hogyan működnek a protonpumpa-gátlók?

A PPI-k a gyomorsav termelésének blokkolásával és csökkentésével működnek. Ez időt ad a sérült nyelőcsőszövet gyógyulására. A PPI-k segítenek megelőzni a gyomorégést, az égő érzést, amely gyakran kíséri a refluxot. A PPI-k az egyik legerősebb gyógyszerek a GERD tüneteinek enyhítésére, mert még kis mennyiségű sav is jelentős tüneteket okozhat.

A PPI-k segítenek csökkenteni a gyomorsavat egy 4-12 hetes időszak alatt. Ez az idő lehetővé teszi a nyelőcső szövetének megfelelő gyógyulását. Időbe telhet, amíg a PPI enyhíti a tüneteit (akár 3-5 nap is lehet), mint egy H2 receptor blokkoló, amely általában egy órán belül elkezdi csökkenteni a gyomorsavat. A PPI-kel általában lassabban érhető el a tűnetek enyhülése, de utánna erőssebb a hatásuk. Tehát a PPI-gyógyszerek általában a legmegfelelőbbek a GERD-ben szenvedők számára.

Protonpumpa-gátlók tipusai

Hazánkban elérhető protonpumpa-gátlók az omeprazol (prilosec), az esomeprazol (emozul), a pantoprazol (controloc, noacid, panrazole), a lansoprazol (emillan), és a rabeprazol (acilesol, gelbra). A kutatások szerint az egyes hatóanyagok között csak kis mértékű különbségek vannak, mint a hatékonyság, mind a biztonság tekintetében. A leggyorsabban a rabeprazol aktiválódik, a leglassabban pedig a pantoprazol, amely ezáltal viszont a leghosszabb hatású is. A kezelőorvosnak sem könnyű kiválasztania, melyik hatóanyaggal kezdje vagy folytassa a terápiát, az egyik fogódzó talán az lehet, hogy a gyógyszerkölcsönhatások tekintetében van némi különbség közöttük. Számos vizsgálat bizonyítja, hogy a refluxbetegség kezelésére a protonpumpa-gátlók leghatékonyabbak, napi egyszeri dózisban enyhítik a tüneteket, és csökkentik az újbóli kialakulás esélyét.

Az omeprazol és az esomeprazol tehető felelőssé számos gyógyszer májban való lebomlásának gátlásáért, ezzel erősítve a hatásukat és a mellékhatásaikat. Ilyen hatóanyagok például a véralvadásgátló és a depresszió-ellenes szerek nagy része, mint a és egyes antibiotikumok, főképp a klaritromicin.

Beszéljen orvosával, ha a GERD tünetei nem javulnak a vény nélküli vagy vényköteles PPI-k használatával néhány héten belül. Lehet, hogy Helicobacter pylori bakteriális fertőzésben szenved. Ez a fajta fertőzés összetettebb kezelést igényel. A fertőzés azonban nem mindig okoz tüneteket. Amikor a tünetek kialakulnak, nagyon hasonlítanak a GERD tüneteihez. Ez megnehezíti a két feltétel megkülönböztetését.

A Helicobacter pylori fertőzés tünetei lehetnek

– hányinger
– gyakori böfögés
– étvágytalanság
– puffadás

Ha orvosa gyanítja, hogy H. pylori fertőzésben szenved, különféle vizsgálatokat fog lefolytatni a diagnózis megerősítésére. Ezután meghatározzák a hatékony kezelési tervet.

Milyen kockázatokkal jár a protonpumpa-gátlók használata?

A PPI-ket hagyományosan biztonságos és jól tolerálható gyógyszereknek tekintik. A kutatások azonban most azt sugallják, hogy bizonyos kockázatokkal járhat e gyógyszerek hosszú távú alkalmazása. Egy nemrégiben végzett kutatás szerint az emberek, akik hosszú távon használják a PPI-ket, kevésbé változatosak a bélbaktériumokban. A sokféleségnek ez a hiánya fokozza a fertőzések, a csonttörések, valamint a vitamin- és ásványianyag-hiány kockázatát. A belekben billió baktérium található. Míg ezek közül a baktériumok közül néhány rossz, többségük ártalmatlan és mindenben segít az emésztéstől a hangulat stabilizálásáig. A PPI-k idővel megzavarhatják a baktériumok egyensúlyát, ezáltal a rossz baktériumok utolérhetik a jó baktériumokat. Ennek következménye lehet a betegség.

Ezenkívül az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala kiadott egy biztonsági közlemény 2011-ben, miszerint a vényköteles PPI-k hosszú távú használata összefüggésbe hozható az alacsony magnéziumszinttel. Ez súlyos egészségügyi problémákat okozhat, beleértve az izomgörcsöket, a szabálytalan szívverést és a görcsöket. A hivatal által áttekintett esetek körülbelül 25 százalékában önmagában a magnézium-kiegészítés nem javította az alacsony szérum-magnéziumszintet. Ennek eredményeként meg kellett szüntetni a PPI-k használatát.

A hivatal ugyanakkor hangsúlyozza, hogy az alacsony magnéziumszint kialakulásának kockázata csekély, ha PPI-ket használnak az utasításoknak megfelelően. A vényköteles PPI-ktől eltérően a vény nélkül kapható változatokat alacsonyabb dózisokban értékesítik. Ezeket általában kéthetes kezelésre is szánják, legfeljebb évente háromszor.

A lehetséges mellékhatások ellenére a PPI általában nagyon hatékony kezelés a GERD számára. Ön és orvosa megvitathatja a lehetséges kockázatokat, és meghatározhatja, hogy a PPI-k a legjobb megoldás az Ön számára.

Következő lépések

Amikor abbahagyja a PPI-k szedését, megnövekedhet a savtermelése. Ez a növekedés több hónapig is eltarthat. Orvosa fokozatosan leszoktathatja Önt ezekről a gyógyszerekről, hogy megakadályozza ezt. Azt is javasolhatják, hogy tegyék meg a következő lépéseket a GERD bármely tünete miatt jelentkező kellemetlenség csökkentésére:

– kisebb étel adagokat egyen
– kevesebb zsírt fogyasszon
– az evés után legalább két órán át kerülje a lefekvést
– laza ruhát viseljen
– emelje meg az ágy fejrészét
– az alkohol, a dohány és a tüneteket kiváltó ételek kerülése

Mindenképpen javasolt a PPI-k abbahagyása elött a kapható legkissebb dózisra váltani. Amennyiben ez minden gond nélkül megtörtént, akkor kb 2-4 hét múlva érdemes lecserélni a PPI-t H2 receptor blokkoló tablettára, 1-2 hónapig, míg itt is szépen fokozatosan átállni a legkissebb dózisra.

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük