Protonpumpa gátló

Protonpumpa gátló gyógyszerek

A protonpumpa gátló gyógyszerek a reflux betegség kezelésében játszanak nagy szerepet. A reflux kezelése általában három szakaszból áll. Az első két szakasz magában foglalja a gyógyszerek (protonpumpa gátló, H2 receptor blokkoló) szedését, valamint az étrend és az életmód megváltoztatását. A harmadik szakasz a műtét. A műtétet általában csak végső megoldásként alkalmazzák a reflux nagyon súlyos, szövődményekkel járó eseteiben.

A legtöbb ember profitálni tud az első szakaszból származó kezelésekből, ha módosítja, hogyan, mikor és mit eszik. Az étrend és az életmód módosítása azonban önmagában nem biztos, hogy hatékony. Ezekben az esetekben az orvosok olyan gyógyszerek alkalmazását javasolhatják, amelyek lassítják vagy leállítják a gyomor savtermelését.

A protonpumpa gátló gyógyszerek (PPI) egyik típusa, amelyek felhasználhatók a gyomorsav csökkentésére és a GERD tüneteinek enyhítésére. A gyomorsav feleslegének kezelésére alkalmas egyéb gyógyszerek közé tartoznak a H2 receptor blokkolók, például a quamatel és a cimetidin. A PPI-k azonban általában hatékonyabbak, mint a H2 receptor blokkolók, és megkönnyíthetik a tüneteket a GERD-ben szenvedő emberek többségénél.

Protonpumpa gátló gyógyszerek működése

A protonpumpa gátlók a gyomorsav termelésének blokkolásával és csökkentésével működnek. Ez időt ad a sérült nyelőcsőszövet gyógyulására. A protonpumpa gátlók segítenek megelőzni a gyomorégést, az égő érzést, amely gyakran kíséri a refluxot. A PPI-k az egyik legerősebb gyógyszerek a GERD tüneteinek enyhítésére, mert még kis mennyiségű sav is jelentős tüneteket okozhat.

A protonpumpa gátló gyógyszerek segítenek csökkenteni a gyomorsavat egy 4-12 hetes időszak alatt. Ez az idő lehetővé teszi a nyelőcső szövetének megfelelő gyógyulását. Időbe telhet, amíg a protonpumpa gátló enyhíti a tüneteit (akár 3-5 nap is lehet), mint egy H2 receptor blokkoló, amely általában egy órán belül elkezdi csökkenteni a gyomorsavat. A PPI-kel általában lassabban érhető el a tünetek enyhülése, de utána erősebb a hatásuk. Tehát a PPI-gyógyszerek általában a legmegfelelőbbek a GERD-ben szenvedők számára.

Gyógyszer típusok

Hazánkban elérhető protonpumpa-gátlók az omeprazol (prilosec), az esomeprazol (emozul), a pantoprazol (controloc, noacid, panrazole), a lansoprazol (emillan), és a rabeprazol (acilesol, gelbra). A kutatások szerint az egyes hatóanyagok között csak kis mértékű különbségek vannak, mint a hatékonyság, mind a biztonság tekintetében. A leggyorsabban a rabeprazol aktiválódik, a leglassabban pedig a pantoprazol, amely ezáltal viszont a leghosszabb hatású is. A kezelőorvosnak sem könnyű kiválasztania, melyik hatóanyaggal kezdje vagy folytassa a terápiát, az egyik fogódzó talán az lehet, hogy a gyógyszer kölcsönhatások tekintetében van némi különbség közöttük. Számos vizsgálat bizonyítja, hogy a refluxbetegség kezelésére a protonpumpa-gátlók leghatékonyabbak, napi egyszeri dózisban enyhítik a tüneteket, és csökkentik az újbóli kialakulás esélyét.

Az omeprazol és az esomeprazol tehető felelőssé számos gyógyszer májban való lebomlásának gátlásáért, ezzel erősítve a hatásukat és a mellékhatásaikat. Ilyen hatóanyagok például a véralvadásgátló és a depresszió-ellenes szerek nagy része, mint a és egyes antibiotikumok, főképp a klaritromicin.

Beszéljen orvosával, ha a GERD tünetei nem javulnak a vény nélküli vagy vényköteles gyógyszerek használatával néhány héten belül. Lehet, hogy Helicobacter pylori bakteriális fertőzésben szenved. Ez a fajta fertőzés összetettebb kezelést igényel. A fertőzés azonban nem mindig okoz tüneteket. Amikor a tünetek kialakulnak, nagyon hasonlítanak a GERD tüneteihez. Ez megnehezíti a két feltétel megkülönböztetését.

A protonpumpa gátó gyógyszerek veszélyei

A Helicobacter pylori fertőzés tünetei lehetnek

  • hányinger
  • gyakori böfögés
  • étvágytalanság
  • puffadás

Ha orvosa gyanítja, hogy H. pylori fertőzésben szenved, különféle vizsgálatokat fog lefolytatni a diagnózis megerősítésére. Ezután meghatározzák a hatékony kezelési tervet.

A protonpumpa gátló használatának kockázatai

A PPI-ket hagyományosan biztonságos és jól tolerálható gyógyszereknek tekintik. A kutatások azonban most azt sugallják, hogy bizonyos kockázatokkal járhat e gyógyszerek hosszú távú alkalmazása. Egy nemrégiben végzett kutatás szerint az emberek, akik hosszú távon használják a PPI-ket, kevésbé változatosak a bélbaktériumokban. A sokféleségnek ez a hiánya fokozza a fertőzések, a csonttörések, valamint a vitamin- és ásványi anyag hiány kockázatát. A belekben billió baktérium található. Míg ezek közül a baktériumok közül néhány rossz, többségük ártalmatlan és mindenben segít az emésztéstől a hangulat stabilizálásáig. A PPI-k idővel megzavarhatják a baktériumok egyensúlyát, ezáltal a rossz baktériumok utolérhetik a jó baktériumokat. Ennek következménye lehet a betegség.

Ezenkívül tanulmányok szerint PPI-k hosszú távú használata összefüggésbe hozható az alacsony magnéziumszinttel. Ez súlyos egészségügyi problémákat okozhat, beleértve az izomgörcsöket, a szabálytalan szívverést és a görcsöket. A hivatal által áttekintett esetek körülbelül 25 százalékában önmagában a magnézium-kiegészítés nem javította az alacsony szérum-magnéziumszintet. Ennek eredményeként meg kellett szüntetni a PPI-k használatát.

A hivatal ugyanakkor hangsúlyozza, hogy az alacsony magnéziumszint kialakulásának kockázata csekély, ha PPI-ket használnak az utasításoknak megfelelően. A vényköteles PPI-ktől eltérően a vény nélkül kapható változatokat alacsonyabb dózisokban értékesítik. Ezeket általában kéthetes kezelésre is szánják, legfeljebb évente háromszor.

A lehetséges mellékhatások ellenére a protonpumpa gátló általában nagyon hatékony kezelés a refluxban szenvedők számára. Kezelőorvosával megvitathatja a lehetséges kockázatokat, és meghatározhatják, hogy mi a legjobb megoldás az Ön számára.

A protonpumpa gátló elhagyása

Amikor abbahagyja a PPI-k szedését, megnövekedhet a savtermelése. Ez a növekedés több hónapig is eltarthat. Fokozatosan kell leszokni ezekről a gyógyszerekről, hogy megakadályozza a savtermelés növekedésével járó mellékhatásokat. Azt is javasolhatják, hogy tegyék meg a következő lépéseket a GERD bármely tünete miatt jelentkező kellemetlenség csökkentésére:

  • kisebb étel adagokat egyen egyszerre;
  • kevesebb zsíros ételt fogyasszon;
  • az evés után legalább két órán át kerülje a lefekvést;
  • laza ruhát viseljen;
  • emelje meg az ágy fejrészét;
  • az alkohol, a dohányzás és a tüneteket kiváltó ételek kerülése.

Mindenképpen javasolt a protonpumpa gátló elhagyása előtt a kapható legkisebb dózisra váltani. Amennyiben ez minden gond nélkül megtörtént, akkor kb. 2-4 hét múlva érdemes lecserélni a protonpumpa gátló gyógyszert H2 receptor blokkoló tablettára 1-2 hónapig, majd itt is szépen fokozatosan átállni a legkisebb dózisra.

Amennyiben ez után sem szűnnek meg a tünetek, érdemes szódabikarbónát és lúgos vizet fogyasztani, melyek csökkentik a gyomorsav maró hatását. Akik nem tapasztalták ezt a betegséget (köztük sok orvos is), nem is tudják elképzelni, hogy milyen minden nap gyomorégéssel, maró nyelőcsővel, gyomorfájással kelni és feküdni. Ezért mindenki saját maga fogja eldönteni, hogy mennyire elviselhetetlenek a meglévő tünetek és hogy tud e a gyógyszerek nélkül élni hosszú távon. Sajnos ez egy ördögi kör, és mérlegelni kell, hogy a pirulák szedésével, vagy elhagyásával okozunk kevesebb kárt a szervezetünknek.