Eper kalória tartalma

Eper kalória tartalma és jótékony hatásai

Az eper kalória tartalma rendkívül csekély, ezért a fogyókúrázok is bátran fogyaszthatják. Kiváló C-vitamin– és mangánforrás, valamint megfelelő mennyiségű folsavat (B9-vitamin) és káliumot is tartalmaz.

Az eper élénkvörös, lédús és édes. Általában nyersen és frissen fogyasztják, de különféle lekvárokat is lehet főzni belőle, és desszertekhez, tortákhoz is felhasználhatók.

100g eper kalória és tápanyag összetétele

Fehérje
Szénhidrát
Melyből cukor
Zsír
Rost
Kalória
0,7g
5,7g
4,9g
0,3g
2g
32

Az eper ásványi anyag és vitamin tartalma

Az eper egy igazi c-vitamin bomba, mivel 100 gramm tartalmazza a felnőtteknek előírt napi adag 73%-át. Nagyon gazdag antioxidánsokban és növényi vegyületekben, amelyek előnyösek lehetnek a szív egészségére és a vércukorszint szabályozására. Az eper fontos vitamin és ásványi anyag forrás, melyek a következők:

  • B-9 vitamin: 24µg 12%
  • C-vitamin: 59mg 73%
  • Kálium: 153mg 7,6%
  • Mangán: 0,386mg 19,3%

Gazdag antioxidáns és növényi vegyület forrás

A fő antioxidáns az antocianin az eperben, mely felelős az élénkvörös színért. Több mint 25 különböző antocianint találtak az eperben. Általában a gyümölcshéjban koncentrálódnak, de a bogyók húsában is megtalálhatóak. Az antocián tartalom általában arányos a szín intenzitásával, és a gyümölcs érésekor jelentősen megnő. Fogyasztásuk számos egészségügyi előnnyel járhat, különösen a szív egészségét illetően.

A szamócában nagy mennyiségben található ellaginsav, mely egy polifenol antioxidáns. A szervezetbe juttatása számos egészségügyi előnnyel járhat, legfőképpen a baktériumok elleni küzdelemben és a rák kockázatának csökkentésében van szerepe.

Fellelhetők még az eperben a procianidinek. Ezek olyan antioxidánsok, amelyek általában megtalálhatók az eper húsában és magjában, és amelyek jótékony hatással lehetnek az egészségre.

Lassú felszívódású szénhidrátot tartalmaz

Friss állapotban nagyon magas víztartalmú, ezért ekkor az eper kalória tartalma nagyon alacsony, mivel kevesebb cukrot tartalmaz. Ezeknek a bogyóknak a legtöbb szénhidrátja egyszerű cukrokból – például glükózból, fruktózból és szacharózból – származik, de tisztességes mennyiségű rostot is tartalmaznak. Az eper glikémiás indexe (GI) 40, ami viszonylag alacsony. Ez azt jelenti, hogy az eper fogyasztása nem vezet nagy vércukorszint emelkedéshez, és biztonságosnak tekinthető a cukorbetegek számára.

A rost az eper szénhidráttartalmának körülbelül 26%-át teszi ki. Az élelmi rostok fontosak a bélben lévő barátságos baktériumok táplálásához és az emésztés javításához. Hasznosak a fogyásban is, és segíthetnek megelőzni számos betegséget.

Az eper jótékony hatása a vércukorszintre

Amikor a szénhidrátok megemésztődnek, a szervezet egyszerű cukrokra bontja és felszabadítja őket a véráramba. A szervezet ekkor elkezd inzulint választani, amely azt mondja a sejteknek, hogy vegyék fel a cukrot a véráramból, és használják fel üzemanyagként vagy tárolásra. A vércukorszint-szabályozás és a magas cukortartalmú étrend egyensúlyhiánya fokozza az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegségek kockázatát.

Úgy tűnik, hogy az eper lelassítja a glükóz emésztését, és csökkenti a glükóz és az inzulin tüskéit a szénhidrátban gazdag étkezés után, összehasonlítva az eper nélküli szénhidrátban gazdag ételekkel. Így különösen hasznos lehet a metabolikus szindróma és a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében. Mivel az eper kalória tartalma sem magas, így bátran fogyasztható.

Káros hatások

Az eper általában jól tolerálható gyümölcs, de az allergia meglehetősen gyakori az esetében, különösen kisgyermekeknél. Olyan fehérjét tartalmaz, amely tüneteket okozhat azoknál az embereknél, akik érzékenyek a nyírfa pollenre vagy az almára. Ezt az állapotot pollen-ételallergiának nevezik.

A gyakori tünetek közé tartozik a viszketés vagy bizsergés a szájban, csalánkiütés, fejfájás és az ajkak, az arc, a nyelv vagy a torok duzzanata. Súlyosabb esetekben légzési problémák is felléphetnek. Az allergiát okozó fehérje feltételezhetően az eper antocianinjaihoz kapcsolódik. A színtelen, fehér epret általában jól tolerálják azok az emberek, akik egyébként allergiásak rá.

Ezenkívül az eper goitrogént tartalmaz, amely zavarhatja a pajzsmirigy működését a pajzsmirigy problémákkal küzdő embereknél.