tippek-fogyáshoz

Tippek fogyáshoz, fogyókúra nélkül

Az alábbi tuti tippek fogyáshoz cikkben hasznos tanácsokkal látunk el a súlyvesztés útvesztőjében. Fogadd meg az ötleteket és garantáltan elindul a mérleg nyelve lefelé.
Nem győzöm hangsúlyozni, hogy nem fogyókúra és az utána bekövetkező csalódásra szeretnék a tippek fogyáshoz cikkel biztatni senkit, hanem sokkal inkább az életmód váltást kellene megcélozni. Igyekezzetek kialakítani egy olyan életmódot, amit nehézségek nélkül tudtok véghez vinni a hét minden napján.

Soha ne engedd, hogy a tested elkezdje védeni a zsírkészleteit

A legtöbben azért nem képesek tartósan megszabadulni a feleslegüktől, mert a szervezetüket arra kényszerítik, hogy megvédje a szokásos zsírtartalékait. Ezek az emberek egy-két próbálkozás után rezignált sóhajjal a szüleiket kezdik okolni. Persze minden ember más jellemzőket örököl a testzsírral kapcsolatban. De tudjuk, hogy sem a zsírsejtek száma, sem a mérete nem meghatározott genetikailag. A testzsír leginkább annak a jele, hogy mit eszünk és mit csinálunk a mindennapjainkban.
Ha a szokásos módszerekkel – étkezések kihagyása, furcsa diéták, különlegesen alacsony kalóriájú turmixok – sikeresen beindítottad a szervezeted védekező mechanizmusait, akkor már nem nagyon leszel képes tartósan megváltoztatni a szervezeted összetételét. A zsírt lassan, szinte titokban lehet elégetni, hetente negyed kilónál semmiképp sem gyorsabban. Ne diétázz!

Stabilizáld az inzulinszintedet

A diétázás, az étkezések kihagyása, az evés helyett csokiszeletek mind hatalmas inzulin-rohamokat indítanak el a szervezetedben. A sok inzulin csökkenti a vércukor-szintet és fáradttá, valamint éhessé tesz. A cél az inzulin-szint stabilan tartása és az inzulint hatékonnyá tétele.
Először is térj át a napi hat, kicsi étkezésre. Az étkezdések alacsony glikemikus értékű szénhidrátokat, magas biológiai értékű fehérjét és esszenciális zsírokat tartalmazzanak. Ajánlott étkezési időpontok: 7.00, 10.00, 13.00, 16.00, 19.00, és 22.00. Ha így eszel, soha nem lesz alacsony a vércukor szinted és az inzulin-glukagon egyensúly tökéletes lesz.
Az inzulint sokkal hatékonyabbá teheted krómiummal, alfa-lipázsaval, E vitaminnal és magnéziummal.

Egyél jó zsírokat!

A szervezetnek az esszenciális zsírokra van szüksége (omega3 és omega6). Az esszenciális zsírok a babban, a gabonában és az olajos magvakban találhatók. A növényi olajok közül az olívaolaj a legjobb.
Ezeken kívül a zsírbevitelt korlátozd a minimumra!

tippek fogyáshoz

Egyél alacsony glikémiás értékű szénhidrátokat

A szénhidrátokat úgy lehet osztályozni, hogy milyen mértékben képesek megemelni a vércukor-szintet. Ez a glikémiás index. Neked az alacsony glikémiás indexű szénhidrátokra van szükséged! A fogyókúrázók általános szarvashibái: száraz kekszek, például felfújt rizsből, amelyeknek a glikémiás indexe a kristálycukoréval egyezik meg. Az ilyenek megőrjítik az inzulint és nagymértékben megemelik a vércukor szintet. A tápanyagok glikémiás indexét az is befolyásolja, hogy mivel fogyasztják őket. Ha a magas glikémiás indexű ételt magas zsír- vagy rost-tartalmú étellel eszed együtt, akkor a glikémiás indexe jelentősen csökken.

Egyél sok rostot

A rostok felszívják az ételeket és lelassítják a cukor vérbekerülését, vagyis segítenek az inzulin stabilizálásában. A rostok segítségével a szervezet a szükségleteinek megfelelően, energiaforrásként használja fel a tápanyagokat, és nem zsírként raktározza el. Ráadásul még telítettségérzést is okoz.

Egyél az edzéshez

A fogyókúrában az a legrosszabb, hogy izomtömeget és erőt veszítesz általa. Főleg, ha rosszul csinálod! Egy jó fehérje turmixszal érdemes megállítanod a katabolikus folyamatok beindulását, ezért fogyaszd őket minden edzés előtt és után.

Végezz jó gyakorlatokat

A súlyzós edzés nagyon fontos az izomtömeg és az erő megnövelésére. Az aerob gyakorlatok serkentik a zsírégetést. Vagy alacsony intenzitású gyakorlatokat végezz hosszú ideig (60 perc felett), vagy magas intenzitású gyakorlatot végezz rövidebb ideig (60 perc alatt). Mindkét típus ugyanazzal az eredménnyel jár. Az aerob edzést reggel érdemes végezni, hogy az anyagcseréd egész nap magasan maradjon!

Emeld meg az anabolizmust

Mint sportolónak, számodra az anabolizmus a legfontosabb. Itt csak annyit mondhatunk, hogy használj kreatint, l-glutamint, igyál sok vizet és éjszakára vegyél be 1-karnitint!

Állítsd be az óráidat

Nincs varázstabletta, ami napok alatt leszedi rólad a zsírt, a szervezetet nem lehet átverni. De ha egy kicsit beavatkozol a mechanizmusokba, meggyorsíthatod a folyamatokat. A termogenezist befolyásolhatod krómium pikolináttall (napi 200 mg), amit edzés előtt, reggel érdemes bevenni. Ehhez koffeint is lehet fogyasztani kb. 50-100 mg-ot.
A szervezeted ráveheted, hogy a zsírt hőtermelésre használja el anélkül, hogy először ATP-t készítene belőle.

Számíts hosszú menetre

A zsírégetés és az állandó alacsony szinten tartott testzsír nem jönnek egyik napról a másikra. Ha követed ezeket a tanácsokat, lehet, hogy sokáig úgy érzed majd, semmi sem történik. A minimum, amire számíthatsz egy fél év 12-15% testzsírról 8-10%-ra átállni eltarthat egy évig, főleg, ha úgy is akarsz maradni.

Ezek a tippek fogyáshoz sem csodaszerek, de ha betartod őket az eredmény garantáltan nem fog elmaradni. Csak kitartás kell és semmi más !

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük