tojás főzés és pucolás

Tojás főzés és pucolás könnyedén

Ismerje meg a tojás főzés trükkjeit, hogy a tökéletes kemény tojást minden probléma nélkül elkészíthesse és a tojás pucolása se jelentsen problémát. A tojás kalóriatartalom és tápanyagtartalom szempontjából egy szuper egészséges étel, melyben minden szükséges tápanyag megtalálható, így fogyasszon belőle minnél többet.

A tojás főzés menete

– Helyezzen tojásokat egy serpenyő aljába. Ügyeljen arra, hogy ne tömje meg tojásokkal a serpenyőt. Kényelmesen illeszkedniük kell egymáshoz.

  • Töltse meg az edényt hideg vízzel, mely ellepi a tojásokat kb 1 cm magasságban.
  • A vizet gyorsan forraljuk fel a tűzhelyen nagy lángon.
  • Ha a víz felforr, fedje le az edényt fedővel, és vegye le a serpenyőt a tűzről. Ne emelje fel a fedelet. Állítson be egy időzítőt a kívánt főtt tojás típusához, 4 perc és 12 perc között.
  • Töltsön meg egy nagy tálat nagyon hideg vízzel.
  • Amikor a tojás eléri a kívánt főzési időt, fogókkal távolítsa el a tojásokat a forró vízből, és óvatosan merítse az elkészített jeges vízbe, körülbelül 10 percig.
  • Óvatosan üsse meg a tojásokat egy kemény felületen, és húzza le a héját. Öblítse le a tojást hideg víz alatt, hogy eltávolítódjanak a rajta maradt vékony héj darabjai.

tojás főzés könnyedén

A tojás főzés ideje

Lágy tojás (folyós vagy nagyon puha sárgája) – 4–6 perc
Kemény tojás (szilárd főtt sárgája) – 8–12 perc

Gyakori kérdések a tojás főzésről

Miért van a sárgája körül zöld kör?
Sajnos a zöld sárgája azt jelenti, hogy túlfőtt a tojás.

Főzés közben megrepedt a tojás. Ezt még megehetem?
A tojás olykor-olykor forrás közben megreped, és belsejéből fehérje, vagy sárgája is kiszivároghat. Technikailag még mindig ehető, mivel főtt.

Miért nem pucolódik rendesen a főtt tojás?
Néha, amikor meghámozza a tojást, észreveheti, hogy a fehérje darabjai leválnak a héjával együtt. Ez teljesen normális, és nem befolyásolja a tojás ízét, csak a megjelenését. Sok oka van annak, hogy nem hámlik simán. A friss tojásokat nehéz-, az idősebb tojásokat könnyebb pucolni.

A tojás pucolás egyik trükkje: Tegyen egy teáskanál szódabikarbónát a vízbe, vagy egy teáskanál ecetet. Főzés előtt tűvel szúrja meg a tojás alját. Törje meg a tojásokat, mielőtt hideg vízbe tenné őket.