Egészséges étel recept – Quinoa babbal és mozarellával
Elkészítés:
Megfőzöd a quinoát, összekevered a Happy Frucht Óriásbabbal és konzerves kukoricával. A végén feldarabolod a mozarellát és fogyasztod. Készen is van egy szuper egészséges étel. Jó étvágyat!
Quinoa
A Quinoa egy gabona egészséges növény, amelyet ehető magjaik miatt termesztenek. Technikailag nem gabonamag, hanem ál-gabona. Más szavakkal, alapvetően vetőmag, amelyet hasonló módon készítenek, és fogyasztanak el, mint a gabonát.
A Quinoa fontos egészséges étel volt az inka birodalom számára. „Minden gabona anyjának” neveztek, és azt hitték, hogy szent. Évezredek óta fogyasztják Dél-Amerikában, és csak a közelmúltban vált trendélelmiszerré a világban.
Manapság a quinoa és quinoa termékek megtalálhatók az egész világon, különösen az egészséges ételeket kínáló üzletekben és éttermekben, amelyek hangsúlyozzák a természetes ételeket.
Három fő típus létezik: fehér, piros és fekete.
Tápanyag-tartalom 100g nyers állapotban:
Fehérje: 14,1 g
Szénhidrát: 57,2g
Zsír: 6,1g, melyből telített: 0,7g
Rost: 7 gramm.
Vitamin:
B1-vitamin (Tiamin) 0.36 mg 32.7 %
B2-vitamin (Riboflavin) 0.318 mg 22.7 %
B3-vitamin (Niacin) 1.52 mg 9.5 %
B5-vitamin (Pantoténsav) 0.772 mg 12.9 %
B6-vitamin (Piridoxin) 0.487 mg 34.8 %
B8-vitamin (Kolin) 70.2 mg 16.5 %
B9-vitamin (Folsav) 184 µg 92.0 %
E-vitamin 2.44 mg 20.3 %
Ásványi anyag:
Cink 3.1 mg 31.0 %
Foszfor 457 mg 65.3 %
Kalcium 47 mg 5.9 %
Kálium 563 mg 28.1 %
Lutein+Zeaxantin 163 µg 1.6 %
Magnézium 197 mg 52.5 %
Mangán 2.033 mg 102 %
Réz 0.59 mg 59.0 %
Szelén 8.5 µg 15.5 %
Vas 4.57 mg 32.6 %
NRV% – Felnőttek számára ajánlott napi bevitel százalékban kifejezve
A Quinoa nem GMO, gluténmentes és általában organikusan termesztett. Annak ellenére, hogy technikailag nem gabonamag, mégis teljes kiőrlésű élelmiszernek számít.
A NASA tudósai ezt úgy tekintették, mint egy megfelelő növényt, amelyet az űrben termesztenek, főként annak magas tápanyag-tartalma, felhasználhatósága és termesztésének egyszerűsége miatt.