Cink hatása és hiányának tünetei

Cink hatása és hiányának tünetei

A cink olyan ásványi anyag, amely számos létfontosságú szerepet játszik a szervezetben. Mivel a szervezet természetesen nem termeli ezt a tápanyagot, így táplálékkal vagy étrend-kiegészítőkkel kell bevinni. A cink hatása többek között az immunrendszer erősítésében, a sebgyógyulásban és a gyulladások csökkentésében játszik szerepet.

Számos növényi és állati eredetű, magas cink tartalmú ételek találhatóak az élelmiszer boltokban. Azokat az ételeket, amelyek természetesen nem tartalmazzák ezt az ásványi anyagot, mint például a reggeli gabonapelyhek, a snackszeletek és a sütőliszt, gyakran szintetikus cinkkel dúsítják.

A cink szerepe a szervezetben

A cink létfontosságú esszenciális ásványi anyag, amelyet a szervezet számtalan módon használ fel. Valójában a cink a második legnagyobb mennyiségben előforduló nyomelem a szervezetben – a vas után –, és minden sejtben jelen van. Háromszáznál is több enzim működéséhez szükséges, amelyek elősegítik az emésztést, az anyagcserét, az idegműködést és számos más folyamatot. Ezenkívül elengedhetetlenül fontos az immunsejtek fejlődéséhez és működéséhez. A cink hatása az alábbiakra a legnagyobb:

 • Fehérjeszintézis
 • Enzimatikus reakciók
 • Immunfunkció
 • Sebgyógyulás
 • DNS szintézis
 • Növekedés és fejlődés

Ez az ásványi anyag alapvető fontosságú a bőr egészsége, a DNS szintézis és a fehérjetermelés szempontjából is. Mi több, a test növekedése és fejlődése a cinktől függ, mivel fontos szerepet játszik a sejtnövekedésben és osztódásban.

A cink az íz- és szaglásodhoz is szükséges. Mivel a megfelelő íz- és szaglás szempontjából kulcsfontosságú enzimek egyike ettől a tápanyagtól függ, a cinkhiány csökkentheti az ízlelési- és szaglási képességeket.

Az immunrendszer megfelelő működésében betöltött szerepe miatt a cinket gyakran orrspray-khez és pasztillákhoz is hozzáadják.

Egészségügyi előnyök

A szervezet működését befolyásoló tulajdonságai mellett a kutatások azt mutatják, hogy a cinknek számos egészségügyi előnye van.

Cink hatása az immunrendszerre

Az immunrendszer megfelelő erősségét a cink hatása segít megőrizni. Mivel szükséges a sejtjelátvitelhez és az immunsejtek működéséhez, ennek hiánya legyengült immunválaszhoz vezethet. A cink-kiegészítők bizonyos immunsejteket stimulálnak és csökkentik az oxidatív stresszt, továbbá jelentősen csökkentik a fertőzések kockázatát és elősegítik az immunválaszt idősebb felnőtteknél.

Felgyorsítja a sebgyógyulást

A cinket jelentős mennyiségben kórházakban használják bőrsérülések, égési sérülések és fekélyek kezelésére. Mivel ez az ásványi anyag kritikus szerepet játszik a kollagénszintézisben, az immunműködésben és a gyulladásos reakcióban, létfontosságú a megfelelő gyógyuláshoz. Valójában a bőr viszonylag nagy mennyiségben – körülbelül 5%-ban – tárolja szervezete cinktartalmát.

Míg a cinkhiány lelassíthatja a sebgyógyulást, a cink kiegészítése felgyorsíthatja a sebesülteknél a gyógyulást.

Egy 12 hetes vizsgálatban 60 diabéteszes lábfekélyben szenvedő embert vontak be. A napi 200 mg cinkkel kezelteknél a fekély méretének jelentős csökkenése volt tapasztalható a placebo csoporthoz képest.

Csökkentheti bizonyos életkorral összefüggő betegségek kockázatát

A cink hatása jelentősen csökkentheti az életkorral összefüggő betegségek, például a tüdőgyulladás, a fertőzés és az időskori makuladegeneráció (AMD) kockázatát.

Ezen felül enyhítheti az oxidatív stresszt és javíthatja az immunválaszt azáltal, hogy fokozza a T-sejtek és a természetes gyilkos sejtek aktivitását, amelyek segítenek megvédeni a szervezetet a fertőzésektől.

Azok az idősebb felnőtteknél, akik megfelelő mennyiségű cinket juttatnak a szervezetükbe, javult az influenza elleni védőoltásra adott válasz, csökkent a tüdőgyulladás kockázata és javult a mentális teljesítmény.

Segíthet az akne kezelésében

Az akne egy gyakori bőrbetegség, amely a becslések szerint a világ népességének akár 9,4%-át érinti, melyet az olajtermelő mirigyek elzáródása, a baktériumok és a gyulladások okoznak.

Tanulmányok arra a megállapításra jutottak, hogy mind a helyi, mind az orális cinkkezelés hatékonyan tudja kezelni a pattanásokat azáltal, hogy csökkenti a gyulladást, gátolja a baktériumok szaporodását és elnyomja a zsírmirigyek aktivitását.

Az aknés emberekben általában alacsonyabb a cink szintje, ezért a kiegészítők segíthetnek csökkenteni a tüneteket.

Csökkenti a gyulladást

A cink csökkenti az oxidatív stresszt és bizonyos gyulladásos fehérjék szintjét a szervezetben. Az oxidatív stressz krónikus gyulladáshoz vezet, amely számos krónikus betegség, például a szívbetegség, a rák és a szellemi hanyatlás egyik tényezője.

Negyven idősebb felnőtt bevonásával végzett kutatásban azoknál, akik napi 45 mg cinket szedtek, nagyobb mértékben csökkentek a gyulladásos markerek, mint a placebo csoportban.

Hiánytünetek

Bár a súlyos cinkhiány ritka, előfordulhat szoptatással táplált gyerekeknél, akiknek anyja nem rendelkezik elegendő cinkkel. A hiány továbbá megjelenhet alkoholistáknál és mindenkinél, aki bizonyos immunszuppresszív gyógyszert szed.

A súlyos cinkhiány tünetei közé tartozik a növekedési és fejlődési zavar, a nemi érettség késleltetése, a bőrkiütések, a krónikus hasmenés, a lassú sebgyógyulás és a viselkedési problémák.

Enyhébb formái gyakrabban fordulnak elő, különösen a fejlődő országokban élő gyermekeknél, ahol az étrendben gyakran hiányoznak a fontos tápanyagok. Becslések szerint világszerte körülbelül 2 milliárd embernek van cinkhiánya a nem megfelelő táplálkozás következtében.

Mivel a cinkhiány gyengíti az immunrendszert – növelve a fertőzések esélyét –, a cinkhiány évente több mint 450.000 halálesetet okoz az öt év alatti gyermekek körében.

Cinkhiány az alábbi esetekben alakulhat ki

 • Emésztőrendszeri betegségekben, például Crohn-betegség esetén.
 • Vegetáriánusoknál és vegánoknál.
 • Terhes és szoptató nőknél.
 • Idősebb csecsemőknél, akiket kizárólag anyatejjel táplálnak.
 • Sarlósejtes vérszegénységben szenvedőknél.
 • Alultáplált embereknél, beleértve az anorexiában vagy bulimiában szenvedőket.
 • Krónikus vesebetegségben szenvedőknél.
 • Alkoholistáknál.

Az enyhe cinkhiány tünetei közé tartozik a hasmenés, a hajritkulás, az immunitás csökkenése, az étvágycsökkenés, a hangulati zavarok, a termékenységi problémák, a bőrszárazság és a sebgyógyulás lassulása.

A cinkhiányt laboratóriumi vizsgálatok segítségével is nehéz kimutatni, mivel a szervezet szigorúan szabályozza a cinkszintet. Így még akkor is előfordulhat hiányos állapot, ha a tesztek teljesen normális szintet mutatnak.

Az orvosok más kockázati tényezőket is figyelembe vesznek (rossz étrend és a genetika) a véreredmények mellett, amikor meghatározzák, hogy szüksége van-e kiegészítőkre.

A legjobb cink tartalmú ételek

Számos állati és növényi táplálék természetesen gazdag cinkben, így a legtöbb ember számára egyszerű a megfelelő mennyiség szervezetbe juttatása.

 • Húsok: marha, sertés, bárány, pulyka, csirke.
 • Halak: lepényhal, szardínia, lazac, nyelvhal, kagyló.
 • Hüvelyesek: csicseriborsó, feketebab, lencse.
 • Diófélék és olajos magvak: tökmag, kesudió, kendermag.
 • Tejtermékek: tej, joghurt, sajt.
 • Teljes tojás.
 • Teljes kiőrlésű gabonák: zab, quinoa, barna rizs.
 • Zöldségek: gomba, kelkáposzta, borsó, spárga.

A legjobb cink tartalmú ételek az állati eredetű táplálékok
Az állati eredetű táplálékok a legjobb cink tartalmú ételek, mivel a szervezet ezeket könnyedén tudja hasznosítani. Ellenben a növényi eredetű forrásokból nyer cink lényegesen rosszabbul hasznosul, mivel más növényi vegyületek gátolják a felszívódást. Míg sok élelmiszer természetesen magas cinktartalmú, bizonyos élelmiszerek – például a reggeli gabonapelyhek, snackszeletek és sütőlisztek – cinkkel vannak dúsítva.