Lazac kalória tartalma és jótékony hatásai

Lazac kalória tartalma és jótékony hatásai

A lazac kalória tartalmát a fehérjék és az egészséges omega-3 zsírok alkotják.

Ez a népszerű zsíros hal nemcsak tápanyagokban gazdag, de bizonyos betegségek kockázati tényezőit is csökkentheti. A lazac az egyik legtáplálóbb étel a bolygón, mi több, ízletes, sokoldalú és széles körben elérhető.

100g nyers lazac kalória és tápanyag összetétele

A lazac kalória tartalma és tápanyag összetétele megmutatja, hogy rendkívül tápláló és egészséges ételről van szó, melynek rendszeres fogyasztása, mindenki számára ajánlott.

Fehérje
Szénhidrát
Zsír
Egyszeresen telítetlen
Többszörösen telítetlen
Kalória
22,3g
0g
4,7g
1,4g
1,1g
131

A lazac ásványi anyag és vitamin tartalma

A lazac kifejezetten fontos vitamin és ásványi anyag forrás. Több összetevője is tartalmazza a felnőtt szervezetnek megállapított napi bevitel felső határát, sőt némelyik a dupláját is.

Ezek a vitaminok számos fontos folyamatban vesznek részt a szervezetben, beleértve az elfogyasztott élelmiszerek energiává alakítását, a DNS létrehozását és helyreállítását, valamint a krónikus gyulladás csökkentését, amely betegségekhez vezethet.

  • B3-vitamin: 8,507mg 53,2%
  • B6-vitamin: 0,731mg 52,2%
  • B12-vitamin: 4,69µg 188%
  • D-vitamin: 14,1µg 282%
  • Foszfor: 257mg 36,7%
  • Kálium: 367mg 18,4%
  • Szelén: 29,8µg 54,2%

Lazac tulajdonságai és jótékony hatásai

Azon túl, hogy a lazac kalória tekintetében kiegyensúlyozott, remek fehérje és zsírforrás, továbbá számos, az egészségre gyakorolt jótékony hatással rendelkezik.

Gazdag omega-3 zsírsavakban

A lazac a hosszú szénláncú omega-3 zsírsavak, az eikozapentaénsav (EPA) és a dokozahexaénsav (DHA) egyik legjobb forrása.

A tenyésztett lazac 100 grammos adagja 2,3 gramm hosszú szénláncú omega-3 zsírsavat tartalmaz, míg a vadon élő lazac ugyanezen adagja 2,2 grammot.

A legtöbb más zsírtól eltérően az omega-3 zsírokat esszenciálisnak tekintik, ami azt jelenti, hogy ezeket az étrendből kell bevinni, mivel a szervezet nem tudja előállítani őket.

Általában a legtöbb egészségügyi szervezet azt javasolja, hogy az egészséges felnőttek legalább napi 250-1000 mg kombinált EPA-t és DHA-t kapjanak. Az EPA-nak és a DHA-nak számos lenyűgöző egészségügyi előnyt tulajdonítanak, például csökkenti a gyulladást, csökkenti a vérnyomást, csökkenti a rák kockázatát és javítja az artériákat bélelő sejtek működését.

Heti legalább 200g lazac fogyasztása, segíthet kielégíteni a felnőtt szervezet omega-3 zsírsavszükségletét.

Remek fehérjeforrás

A lazac kiváló minőségű fehérjében gazdag. Az omega-3 zsírokhoz hasonlóan a fehérje egy másik nélkülözhetetlen tápanyag, amelyet az étrendből kell bevinni.

A fehérjék számos fontos szerepet töltenek be a szervezetben, beleértve a sérülések utáni gyógyulást, a csontok egészségének védelmét, valamint az izomtömeg fenntartását.

A legújabb kutatások kimutatták, hogy az optimális egészség érdekében minden étkezésnek legalább 20 gramm jó minőségű fehérjét kell biztosítania.

Jó káliumforrás

A lazac meglehetősen magas káliumtartalmú. Ez különösen igaz a vadon élő lazacra, amely az ajánlott napi érték 13%-át biztosítja, szemben a tenyésztett lazac 8%-ával. Valójában a vadon élő lazac több káliumot tartalmaz, mint egy közepes méretű banán, ami az ajánlott napi értéknek mindössze 9%-át adja.

A kálium segít a vérnyomás szabályozásában és csökkenti a stroke kockázatát. Nátriummal együtt jól működik a folyadékegyensúly szabályozásában és csökkenti a vérnyomást azáltal, hogy megakadályozza a túlzott vízvisszatartást.

Szelénben gazdag

A szelén a talajban és bizonyos élelmiszerekben található ásványi anyag. A szervezetnek csak kis mennyiségre van szüksége belőle. Mindazonáltal fontos, hogy elegendő szelént vigyünk be az étrendünkbe.

A szelén segít megvédeni a csontok egészségét, csökkenti a pajzsmirigy antitestek termelését autoimmun pajzsmirigybetegségben szenvedőknél, és csökkentheti a rák kockázatát.

A lazac és más magas szeléntartalmú tenger gyümölcsei fogyasztása javítja a vér szelénszintjét azoknál az embereknél, akiknek étrendje alacsony ebben az ásványi anyagban.

Asztaxantint tartalmaz

Az asztaxantin egy olyan vegyület, amely számos erős egészségügyi hatással jár. Az antioxidánsok karotinoid családjának tagjaként az asztaxantin a lazac jellegzetes vörös árnyalatát adja.

Ez az anyag csökkenti a szívbetegségek kockázatát azáltal, hogy csökkenti az LDL (rossz) koleszterin oxidációját és növeli a HDL (jó) koleszterin szintjét.

Ezenkívül az asztaxantinról úgy tartják, hogy együttműködik a lazacban található omega-3 zsírsavakkal, hogy megvédje az agyat és az idegrendszert a gyulladásokkal szemben.

Csökkentheti a szívbetegség kockázatát

A lazac rendszeres fogyasztása segíthet megvédeni a szervezetet a szívbetegségek ellen. Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy képes növelni az omega-3 zsírsavak szintjét a vérben. Sok ember vérében túl sok omega-6 zsírsav van az omega-3-hoz képest. Ha e két zsírsav egyensúlya felborul, megnő a szívbetegség kockázata.

Egyes kutatások azt sugallják, hogy a rendszeres halfogyasztás összefüggésbe hozható a trigliceridek alacsonyabb szintjével és számos egyéb szívbetegség kockázati tényezővel.