Orrspray függőség ellen

Orrspray függőség ellen

Az orrdugulás egy igen csak gyakran megjelenő probléma, főleg az allergiások számára. Megszüntetése érdekében pedig szinte a legtöbb ember az orrcsepphez nyúl. Ennek használatával nincs is probléma alapesetben, azonban hosszú távon orrspray függőség kialakulását okozhatja. Ha ön is ezzel a problémával küzd vagy csak egyszerűen érdekli a téma, akkor tovább olvasva mindent megtudhat az orrspray függőségről, illetve hogy mit lehet tenni ez ellen.

Orrcsepp típusok

Először is, mielőtt magáról az orrcsepp függőségről beszélnénk, érdemes áttekinteni, hogy milyen orrcsepp típusok közül lehet választani. Azért is fontos foglalkozni ezzel, mivel az orrcseppek típusainak a többsége nem okoz függőséget, így azok használata hosszabb távon is engedélyezett (természetesen a terméken feltüntetett használati időt figyelembe véve).

Természetes hatóanyagú orrcseppek

A természetes hatóanyagú orrcseppek egy igazán egyszerűnek mondható sósvizes megoldáson alapulnak. Előnyük, hogy teljes mértékben tartósítószermentesek, ettől függetlenül pedig képesek megszüntetni az orrdugulást, legyen szó allergiáról vagy megfázásról. Nem okoz függőséget, továbbá bármilyen gyakran lehet használni.

Antihisztamin orrspray-k

Ezen orrspray-k antihisztamin tartalmuk révén meggátolják az allergiás tüneteket okozó, hisztamin hatását. Ezeknek a cseppeknek a használata sem vezet függőséghez, azonban csak receptre kaphatóak és maximum 12 héten át alkalmazhatóak.

Szteroidos orrspray-k

A szteroidos orrspray-k legfőképpen az allergia vagy irritáció okozta krónikus orrdugulás ellen nyújtanak segítséget. Némelyik fajtájuk receptre, míg egyesek vény nélkül kaphatóak. Érdemes tudni, hogy ezeknek a cseppeknek a használata sem okoz addikciót, míg nagyjából hat hónapig szabad használni őket.

Dekongesztáns orrcseppek

A dekongesztáns orrcseppek jelentős része oximetazolint tartalmaz, amely összeszorítja a vérereket az orrjáratokban. Nagyszerű megoldás lehet rövid távon, olyan problémák megoldására, mint a megfázás vagy az influenza, azonban néhány napnál tovább nem szabad alkalmazni. Ezek a cseppek az eddig felsoroltakkal ellentétben pedig függőséghez is vezethetnek, így használatba vétele előtt érdemes kikérni háziorvosa véleményét.

Orrspray függőség tünetei

Mikor orrdugulást tapasztalunk, akkor az orrjáratok felduzzadnak, melynek következtében kevesebb hely marad a levegőnek átjutni az orrban. A dekongesztánsok pontosan amiatt olyen hatékonyak, mivel rögtön csökkentik a duzzanatot a vérerekben. Ennek a hatóanyagnak a veszélye viszont, amit több kutatás is bebizonyított, hogy pár nap használat után egyre kevésbé lesz hatékony, amelynek következtében egyre nagyobb és gyakoribb adagolásra van szükség.

Az orrspray függőség tünetei közül a másik a szer elhagyásának következtében szokott jelentkezni, amikor is azonnal visszatér az orrdugulás. A dekongesztánsoknak a túl hosszú ideig történő használata pedig akár szövetkárosodáshoz is vezethet az orron belül.

Az orrspray függőség ellen

Hosszas orrspray használat esetén igazán nagy kihívássá válhat a szer letétele, azonban semmiképpen sem lehetetlen. A leszokásra pedig több lehetőség is van. Az egyik, hogy hirtelen hagyjuk abba a szernek a használatát, ami az orrjáratok teljes gyógyulásáig orrdugulással és ezáltal kellemetlen érzéssel fog járni.

A másik, inkább javasolt mód az orrspray függőség ellen azonban egy orvos megkeresése, aki fel tudja mérni, hogy sérült-e az orr vagy található-e benne duzzanat. Dekongesztáns orrspray helyett pedig valószínűleg szteroidos spraynek a használatát fogja javasolni, amelynek a segítségével könnyebbé válik a dekongesztánsnak a letétele. Emellett a megoldás mellett szól még, hogy az orrdugulásnak betudható kellemetlen érzet is elkerülhető, ezzel jóval könnyebb megoldást biztosítva a függőség ellen.