Elképesztően alacsony a cékla kalória tartalma, mivel 88%-át a víz-, 7%-át a szénhidrát alkotja.
A cékla egy gyökérzöldség, más néven étkezési répa, vagy kerti répa. Fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár, beleértve a jobb véráramlást, az alacsonyabb vérnyomást és a megnövekedett edzésteljesítményt. Ezen előnyök közül sok a magas szervetlen nitráttartalmuknak köszönhető.
Nyersen is finom, de gyakrabban főzve vagy savanyítva van. Leveleik szintén fogyaszthatók. A céklának számos fajtája létezik, amelyek közül sok a színükben különbözik – sárga, fehér, rózsaszín vagy sötétlila.
100g cékla kalória és tápanyag összetétele
A cékla kalória tartalma alacsony és mellette még egy nagyon egészséges ételről van szó, melynek rendszeres fogyasztása mindenki számára ajánlott, jótékony hatásai miatt.
A cékla ásványi anyag és vitamin tartalma
Az alapvető tápanyagokban gazdag cékla fogyasztása mindenki számára ajánlott a kimagasló ásványi anyag és vitamin tartalma miatt.
Igen gazdag káliumban, mely csökkentheti a vérnyomást és pozitív hatással lehet a szív egészségére. C-vitamin tartalom tekintetében is előnyös, ami elengedhetetlenül fontos az immunrendszer működéséhez és a bőr egészségéhez.
A B-9 vitaminból, azaz a folátból kimagaslóan magas adagot foglal magában, mely elengedhetetlen a szövetnövekedéshez és a sejtműködéshez. Különösen fontos terhes nők számára.
- C-vitamin: 4,9mg 6,1%
- B9-vitamin: 109µg 54,5%
- Foszfor: 40mg 5,7%
- Kálium: 325mg 16,3%
- Mangán: 0,329mg 16,4%
- Réz: 0,075mg 7,5%
A cékla tulajdonságai és jótékony hatásai
Azon túl, hogy a cékla kalória tekintetében alacsony, számos vitaminnal- és az egészségre gyakorolt jótékony hatással rendelkezik.
Alacsonyabb vérnyomás
Az emelkedett vérnyomás károsíthatja az ereket és a szívet. Az egész világon a stroke, a szívbetegségek és a korai halálozás legnagyobb kockázati tényezői közé tartoznak.
A szervetlen nitrátokban gazdag zöldségek és gyümölcsök fogyasztása csökkentheti a szívbetegségek kockázatát azáltal, hogy fokozza a nitrogén-monoxid képződést és csökkenti a vérnyomást. Kutatások bizonyították, hogy a cékla vagy céklalé néhány óra alatt akár 3-10 Hgmm-rel is csökkentheti a vérnyomást. Ezek a hatások nagy valószínűséggel a megnövekedett nitrogén-monoxid-szintnek köszönhetőek, ami az erek ellazulását és kitágulását okozza.
Megnövelt gyakorlati kapacitás
Sok tanulmányban vizsgálták, hogy a nitrátok javíthatják a fizikai teljesítményt, kifejezetten a nagy intenzitású állóképességi edzések során. Csökkentik az oxigénfelhasználást az edzés során azáltal, hogy befolyásolják a mitokondriumok hatékonyságát, melyek az energiatermelésért felelős sejtszervek. A céklát és a levét a magas szervetlen nitráttartalmuk miatt gyakorta használják erre a célra.
Fogyasztása javíthatja például a kerékpározási és futási teljesítményt, fokozhatja az oxigénfelhasználást, növelheti az állóképességet és általánosságban jobb edzésteljesítményhez vezethet.
Segíthet a gyulladás elleni küzdelemben
A cékla bétalainoknak nevezett pigmenteket tartalmaz, amelyek számos gyulladáscsökkentő tulajdonsággal rendelkeznek. Ez számos egészségügyi szempontból előnyös lehet, mivel a krónikus gyulladást összefüggésbe hozták olyan állapotokkal, mint az elhízás, a szívbetegség, a májbetegség és a rák.
2014-ben osteoarthritisben szenvedő embereken végzett tanulmány – az ízületek gyulladását okozó állapot – kimutatta, hogy a cékla kivonattal készült betalain kapszulák csökkentik a fájdalmat és a kellemetlenségeket.
A cékla javíthatja az emésztés egészségét
Egy adag cékla 2,8 gramm rostot tartalmaz, így jelentős rostforrásnak számít. A rostok megkerülik az emésztést, és a vastagbélbe jutnak, ahol táplálják a barátságos bélbaktériumokat, és tömegessé teszik a székletet. Ez elősegítheti az emésztés egészségét és megelőzheti az olyan emésztési problémákat, mint a székrekedés, a gyulladásos bélbetegség (IBS) és a divertikulitisz.
Ezenkívül a rost csökkenti a krónikus betegségek, köztük a vastagbélrák, a szívbetegségek és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.
A cékla káros hatásai
A cékla általában nem vált ki allergiát és intoleranciát. Fogyasztás hatására a vizelet rózsaszínűvé vagy pirossá válhat, ami ártalmatlan, de gyakran összekeverik a vérrel.
Oxalátok
A zöldség levél része nagy mennyiségű oxalátot tartalmaz, mely anyag hozzájárulhat a vesekőképződéshez. Antinutriens tulajdonságokkal is rendelkeznek az oxalátok, ami megzavarhatja a szervezetben a mikrotápanyagok felszívódását. Ennek az anyagnak a szintje a levelekben koncentrálódik, de ennek ellenére a gyökérben is jelen van kisebb tartalomban.
FODMAP
A cékla FODMAP-okat tartalmaz fruktánok formájában. Ezek rövid szénláncú szénhidrátok, amelyek a bélbaktériumokat táplálják. Kellemetlen emésztési zavarokat okozhatnak erre érzékeny személyeknél, például irritábilis bél szindrómában szenvedőknél.