Cékla kalória tartalma, jótékony és káros hatása

Cékla kalória tartalma, jótékony és káros hatása

Elképesztően alacsony a cékla kalória tartalma, mivel 88%-át a víz-, 7%-át a szénhidrát alkotja.

A cékla egy gyökérzöldség, más néven étkezési répa, vagy kerti répa. Fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár, beleértve a jobb véráramlást, az alacsonyabb vérnyomást és a megnövekedett edzésteljesítményt. Ezen előnyök közül sok a magas szervetlen nitráttartalmuknak köszönhető.

Nyersen is finom, de gyakrabban főzve vagy savanyítva van. Leveleik szintén fogyaszthatók. A céklának számos fajtája létezik, amelyek közül sok a színükben különbözik – sárga, fehér, rózsaszín vagy sötétlila.

100g cékla kalória és tápanyag összetétele

A cékla kalória tartalma alacsony és mellette még egy nagyon egészséges ételről van szó, melynek rendszeres fogyasztása mindenki számára ajánlott, jótékony hatásai miatt.

Fehérje
Szénhidrát
Cukor
Zsír
Rost
Kalória
1,6g
6,8g
6,8g
0,2g
2,8g
43

A cékla ásványi anyag és vitamin tartalma

Az alapvető tápanyagokban gazdag cékla fogyasztása mindenki számára ajánlott a kimagasló ásványi anyag és vitamin tartalma miatt.

Igen gazdag káliumban, mely csökkentheti a vérnyomást és pozitív hatással lehet a szív egészségére. C-vitamin tartalom tekintetében is előnyös, ami elengedhetetlenül fontos az immunrendszer működéséhez és a bőr egészségéhez.

A B-9 vitaminból, azaz a folátból kimagaslóan magas adagot foglal magában, mely elengedhetetlen a szövetnövekedéshez és a sejtműködéshez. Különösen fontos terhes nők számára.

  • C-vitamin: 4,9mg 6,1%
  • B9-vitamin: 109µg 54,5%
  • Foszfor: 40mg 5,7%
  • Kálium: 325mg 16,3%
  • Mangán: 0,329mg 16,4%
  • Réz: 0,075mg 7,5%

A cékla tulajdonságai és jótékony hatásai

Azon túl, hogy a cékla kalória tekintetében alacsony, számos vitaminnal- és az egészségre gyakorolt jótékony hatással rendelkezik.

Alacsonyabb vérnyomás

Az emelkedett vérnyomás károsíthatja az ereket és a szívet. Az egész világon a stroke, a szívbetegségek és a korai halálozás legnagyobb kockázati tényezői közé tartoznak.

A szervetlen nitrátokban gazdag zöldségek és gyümölcsök fogyasztása csökkentheti a szívbetegségek kockázatát azáltal, hogy fokozza a nitrogén-monoxid képződést és csökkenti a vérnyomást. Kutatások bizonyították, hogy a cékla vagy céklalé néhány óra alatt akár 3-10 Hgmm-rel is csökkentheti a vérnyomást. Ezek a hatások nagy valószínűséggel a megnövekedett nitrogén-monoxid-szintnek köszönhetőek, ami az erek ellazulását és kitágulását okozza.

Megnövelt gyakorlati kapacitás

Sok tanulmányban vizsgálták, hogy a nitrátok javíthatják a fizikai teljesítményt, kifejezetten a nagy intenzitású állóképességi edzések során. Csökkentik az oxigénfelhasználást az edzés során azáltal, hogy befolyásolják a mitokondriumok hatékonyságát, melyek az energiatermelésért felelős sejtszervek. A céklát és a levét a magas szervetlen nitráttartalmuk miatt gyakorta használják erre a célra.

Fogyasztása javíthatja például a kerékpározási és futási teljesítményt, fokozhatja az oxigénfelhasználást, növelheti az állóképességet és általánosságban jobb edzésteljesítményhez vezethet.

Segíthet a gyulladás elleni küzdelemben

A cékla bétalainoknak nevezett pigmenteket tartalmaz, amelyek számos gyulladáscsökkentő tulajdonsággal rendelkeznek. Ez számos egészségügyi szempontból előnyös lehet, mivel a krónikus gyulladást összefüggésbe hozták olyan állapotokkal, mint az elhízás, a szívbetegség, a májbetegség és a rák.

2014-ben osteoarthritisben szenvedő embereken végzett tanulmány – az ízületek gyulladását okozó állapot – kimutatta, hogy a cékla kivonattal készült betalain kapszulák csökkentik a fájdalmat és a kellemetlenségeket.

A cékla javíthatja az emésztés egészségét

Egy adag cékla 2,8 gramm rostot tartalmaz, így jelentős rostforrásnak számít. A rostok megkerülik az emésztést, és a vastagbélbe jutnak, ahol táplálják a barátságos bélbaktériumokat, és tömegessé teszik a székletet. Ez elősegítheti az emésztés egészségét és megelőzheti az olyan emésztési problémákat, mint a székrekedés, a gyulladásos bélbetegség (IBS) és a divertikulitisz.

Ezenkívül a rost csökkenti a krónikus betegségek, köztük a vastagbélrák, a szívbetegségek és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.

A cékla káros hatásai

A cékla általában nem vált ki allergiát és intoleranciát. Fogyasztás hatására a vizelet rózsaszínűvé vagy pirossá válhat, ami ártalmatlan, de gyakran összekeverik a vérrel.

Oxalátok

A zöldség levél része nagy mennyiségű oxalátot tartalmaz, mely anyag hozzájárulhat a vesekőképződéshez. Antinutriens tulajdonságokkal is rendelkeznek az oxalátok, ami megzavarhatja a szervezetben a mikrotápanyagok felszívódását. Ennek az anyagnak a szintje a levelekben koncentrálódik, de ennek ellenére a gyökérben is jelen van kisebb tartalomban.

FODMAP

A cékla FODMAP-okat tartalmaz fruktánok formájában. Ezek rövid szénláncú szénhidrátok, amelyek a bélbaktériumokat táplálják. Kellemetlen emésztési zavarokat okozhatnak erre érzékeny személyeknél, például irritábilis bél szindrómában szenvedőknél.