A kék áfonya kalória tartalma és jótékony hatása

A kék áfonya kalória tartalma és jótékony hatása

Az áfonya kalória tartalma alacsony, de jelentős részét a szénhidrát adja, melynek kb. 85%-a gyümölcscukor. A cukortartalma ellenére, glikémiás index (40) tekintetében így is az alsó kategóriában helyezkedik el a táblázatban. Hihetetlenül egészséges, potenciálisan szabályozza a vércukorszintet, elősegíti a szív és az agy egészségét.

A kék áfonya nagyon népszerű, ízletes gyümölcs, amely Észak-Amerikában őshonos, de kereskedelmi forgalomban már Európában is termesztik.

A hangafélék család tagjaként az kék áfonya közeli rokonságban áll a fekete áfonyával és a vörös áfonyával. Ezek a kicsi, kerek bogyók körülbelül 5–16 mm átmérőjűek, színük kéktől liláig terjedhet.

Ennek a gyümölcsnek kellemes, édes íze van. Gyakran frissen fogyasztják, de le lehet fagyasztani vagy áfonya lekvárt is lehet készíteni belőle. Különféle pékárukhoz, valamint ételízesítőkhöz használhatóak.

100g áfonya kalória és tápanyag összetétele

Fehérje
Szénhidrát
Cukor
Zsír
Rost
Kalória
0,7g
12,1g
10g
0,3g
2,4g
57

Az áfonya kalória tartalmán kívül élelmi rostot is tartalmaz, mely az egészséges táplálkozás fontos részét képezi, és különféle betegségek ellen védő hatást fejthet ki.

Az áfonya ásványi anyag és vitamin tartalma

A gyakran szuperélelmiszerként forgalmazott áfonya kiváló forrása számos vitaminnak, jótékony növényi vegyületnek és antioxidánsnak.

Valójában az áfonya számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, melyek közül a legfontosabbak:

  • B-6 vitamin: 0,052mg 3,7%
  • C-vitamin: 9,7mg 12,1%
  • K-vitamin: 19,3µg 25,7%
  • Mangán: 0,336mg 16,8%
  • Réz 0,057mg 5,7%

Az áfonya hatása egészségügyi szempontból

Jótékony hatással lehet a szívre, az agyra és a vércukorszintre, melyet különböző kutatások bizonyítottak.

Szív egészsége

A szívbetegség a vezető halálok világszerte.

Szerte a világon, több tanulmány vizsgálta a flavonoidokban gazdag élelmiszerek-, és a jobb szív egészségének hatását.

Egyes kutatások azt találták, hogy az áfonya hatása, hogy jelentős egészségügyi előnyökkel járhat a magas vérnyomásban szenvedők számára, amely a szívbetegségek egyik fő kockázati tényezője világszerte. Ezek a bogyók gátolhatják az LDL (rossz) koleszterin oxidációját is, ami egy kritikus lépés a szívbetegség folyamatában.

Agy egészsége

Ahogy a 65 év felettiek száma világszerte növekszik, az életkorral összefüggő állapotok és betegségek is növekedni fognak. Érdekes, hogy a magasabb flavonoidokban gazdag élelmiszerek bevitelét, mint amilyen a fekete áfonya, összefüggésbe hozták a jobb agyműködéssel.

Az áfonya fogyasztása megelőzheti az oxidatív stresszt – ami fontos szerepet játszik az öregedési folyamatban.

Ezek a bogyók közvetlenül javíthatják az agyműködést is. Egy 12 hetes vizsgálatban az áfonyalé napi fogyasztása javította a memóriát 9 idősebb felnőttnél, akiknek korai memóriaromlása volt.

Vércukorszabályozás

A 2-es típusú cukorbetegség előfordulása világszerte folyamatosan növekszik. A cukorbetegek érzékenyek a vércukorszint gyors változásaira, ezért óvatosnak kell lennünk, amikor szénhidrátban gazdag ételeket fogyasztunk.

Az áfonya mérsékelten tartalmaz cukrot, azonban nincs káros hatásuk a vércukorszintre, ami a magas bioaktív vegyület tartalomnak köszönhető. Az áfonyában található antocianinok jótékony hatással vannak a vércukorszint szabályozására, melyeket embereken végzett kísérletekkel igazoltak.

Napi két áfonyás turmix javítja az inzulinérzékenységet azoknál az elhízott embereknél, akiknél magas a cukorbetegség kialakulásának kockázata. Az áfonya közvetlenül a magas szénhidráttartalmú étkezés után is befolyásolhatja a vércukorszintet, mivel blokkol bizonyos emésztőenzimeket és csökkenti a vércukorszint-emelkedést.

Növényi vegyületek

Az áfonya gazdag antioxidánsokban és hasznos növényi vegyületekben, többek között antocianinokban, melyek színt adnak az áfonyának, és csökkentik a szívbetegségek kockázatát. Az áfonyában több mint 15 különböző antocianint mutattak ki, amelyek közül a malvidin és a delfinidin a domináns vegyület. Úgy tűnik, ezek az antocianinok a gyümölcs héjában koncentrálódnak. Ezért a bogyó külső rétege a legtáplálóbb része.

Tartalmaz továbbá kvercetint, aminek a magas bevitelét összefüggésbe hozták az alacsonyabb vérnyomással és a szívbetegségek kockázatának csökkenésével.

Káros hatások

Mértékkel fogyasztva az áfonyának nincs ismert káros hatása az egészséges egyénekre. Létezik allergia az áfonyára, de rendkívül ritka.