Tiltólistás ételek pajzsmirigy túlműködés esetén

Tiltólistás ételek pajzsmirigy túlműködés esetén

Az elfogyasztott ételek jelentős hatással lehetnek a pajzsmirigy működésére, továbbá a szervezet pajzsmirigyhormon-felhasználó képességére. A tiltólistás ételek pajzsmirigy túlműködés esetén szép számmal fellelhetők, így nem túl bonyolult dolog megtervezni a helyes étrendet.

A pajzsmirigy túlműködése nehezen kezelhető egészségügyi probléma, mivel az szervezetbe bejuttatott ételek megzavarhatják a kezelést. Néhány tápanyag nagymértékben befolyásoljq a pajzsmirigy működését, és bizonyos táplálékok gátolhatják, hogy a szervezet felszívja a hormonpótló hormonokat, amelyeket a pajzsmirigykezelés alatt kell szedni.

A pajzsmirigy betegség nem sétagalopp, és rengetegen vannak akik ezzel az egészségügyi problémával kell együtt élejenek. A felnőtt lakosság 12 százaléka találkozhat élete során a pajzsmirigy-betegséggel. A pajzsmirigyproblémák igen alattomosak lehetnek, mivel ebben a betegségben szenvedők csknem 60 százalékának nincsenek tünetei.

Mint sok egészségügyi probléma esetében, itt is vannak olyan tényezők, melyeket nem lehet befolyásolni, beleértve az örökölt géneket és a környezeti hatásokat. Viszont a diéta kiemelkedő szerepet játszik a betegek életében, így mindenki saját maga hozhatja meg a döntést, hogy pajzsmirigybarát ételeket fogyaszt e.

A listán szereplő némely tétel furcsának tűnhetnek, például a kávé és a rostok, mert számos más diéta esetében egészséges választásnak minősülnek. Továbbra is fogyaszthatóak ezek az élelmiszerek, de a mérsékelt bevitelre fokozottan figyelni kell.

Tehát nem igazán van olyan, hogy tiltólistás ételek pajzsmirigy túlműködés esetén, melytől minden egyén jól érezheti magát, de a helyesen megválasztott táplálkozással jelentősen javítható az állapot. Az alábbi néhány élelmiszert viszont korlátozni-, vagy teljesen kerülni kell a hypothyreosis kezelése során:

Brokkoli és a karfiol, azaz a keresztes virágú zöldségek

A keresztes virágú zöldségfélék, mint például a káposzta és a brokkoli, nagy mértékben tartalmaznak rostokkal és más tápanyagokkal, de a jódhiány miatt megzavarhatják a pajzsmirigyhormon termelődését. Tehát fontos korlátozni a káposzta, kelkáposzta, kelbimbó, karfiol és a fehérrépa fogyasztását. Néhány kutatás szerint ezen zöldségek emésztése gátolhatja a pajzsmirigy azon fontos képességét, hogy jódot hasznosítson. Ez pedig elengedhetetlen a pajzsmirigy helyes működéséhez.

Amennyiben valakinél egyszerre pajzsmirigy-túlműködést és jódhiányt is diagnosztizáltak, fontos, hogy főtt állapotban fogyasszák ezeket a zöldségeket. A főzés során csökken a keresztes virágú zöldségek pajzsmirigyre gyakorolt ​​hatása.

Szójatartalmú tiltólistás ételek pajzsmirigy túlműködés esetén

Hosszú idő óta aggodalomra ad okot, hogy a szója egyes vegyületei milyen negatív hatással lehetnek a pajzsmirigyre. Kutatók egy nagy csoportja úgy véli, hogy a túl sok szója bevitele növelheti a pajzsmirigy túlműködésének kockázatát. A Scientific Reports-ban publikált szakmai tanulmány azonban azt állapította meg, hogy a szója semmilyen hatást nem fejt ki a pajzsmirigyhormonokra, és nagyon csekély mértékben emeli a pajzsmirigy-stimuláló hormonoknak a szintjét.

Ez alapján nincsenek konkrét étrendi irányelvek a pajzsmirigy túlműködése esetén, de egyes kutatások azt állítják, hogy a szója étrendben tartása befolyásolhatja a pajzsmirigy-gyógyszer felszívódását. Ezért talán érdemes lehet várni négy-öt órát a szója tartalmú ételek elfogyasztása után a gyógyszer bevételével.

Glutén

A pajzsmirigy túlműködésben szenvedőknek nem árt megfontolni a glutént tartalmazó ételek fogyasztásának minimalizálását, amely a rozsból, búzából, árpából és más gabonákból készült élelmiszerekben található fehérje. Amennyiben cöliákiát is diagnosztizáltak a betegnél, a glutén erőssen irritálhatja a vékonybelet, és megakadályozhatja a pajzsmirigyhormonpótló gyógyszerek felszívódását.

A cöliákia és a hypothyreosis gyakran együtt jelentkezik, és bár kutatás nem igazolta, hogy a gluténmentes diéta képes pozitív hatással lenni a pajzsmirigy-betegségekre, érdemes lehet konzultálni egy szakorvossal arról, hogy érdemes lenne elhagyni a glutént az étrendből, vagy elvégeztetni a cöliákia vizsgálatot. Egyetlen tanulmány állapította meg, hogy a gluténmentes étrend előnyökkel járhat a pajzsmirigybetegségben szenvedő nők számára.

Ha a gluténmentes diéta nem tartható, érdemes a választást a teljes kiőrlésű kenyer és tésztafélék felé írányítani, amelyek rostban és egyéb tápanyagokban gazdagok. Ezek segítségünkre lehetnek a bélrendszeri rendellenességeken, ami a hypothyreosis igen gyakori tünete. Ezeken kkívül figyelni kell arra is, hogy a pajzsmirigy túlműködésére használt gyógyszereket több órával a rostban gazdag ételek elfogyasztása előtt-, vagy után kell bevenni, így nem zavarják a szintetikus pajzsmirigyhormon felszívódását.

Vaj, hús és minden sült, aza a zsíros ételek

A zsírok nagymértékben megzavarják a szervezet azon képességét, hogy felszívja a pajzsmirigyhormonpótló gyógyszereket, így befolyásolhatják a pajzsmirigy hormontermelő képességét is. NNéhány szakorvos azt javasolja a pajzsmirigybetegségben érintetteknek, hogy teljesen hagyják ki az étrendjükből a sült ételeket, és csökkentsék a majonéz, a vaj, a margarin és a zsíros húsdarabok fogyasztását.

Cukrok és cukros ételek

A pajzsmirigy túlműködése az anyagcsere lassulását is okozhatja. Ez azzal jár, hogy könnyen el lehet hízni. A legjobb lehetőség, ha minden beteg korlátozza az elfogyasztott cukor mennyiségét, esetleg megpróbálja teljesen kizárni az étrendjéből.

Feldolgozott élelmiszerek

A feldolgozott élelmiszerek általában sok nátriumot tartalmaznak, és a hypothyreosisban szenvedőknek kerülniük kell a nátriumot. A pajzsmirigy alulműködése növeli a magas vérnyomás kockázatát, és a túl sok nátrium tovább növeli ezt a kockázatot.

Alkohol

Az alkoholfogyasztás tönkreteszi a pajzsmirigyhormonok szintjét és a pajzsmirigy hormontermelő képességét. Az alkohol mérgező hatással van a pajzsmirigyre, és teljesen elnyomja a szervezet pajzsmirigyhormon-felhasználási képességét. Teljesen ideális esetben a hypothyreosisban szenvedőknek le kell mondaniuk az alkoholfogyasztásról.