lúgos víz

Lúgos víz hatása reflux és gyomorsav mellett

Különböző egészségügyi állításokat hallhat a lúgos víz hatása szempontjából. Egyesek szerint ez lassíthatja az öregedési folyamatokat, szabályozhatja test pH-értékét, és megelőzheti a krónikus betegségeket, mint például a rák. A lúgos vízet reflux ellenes hatása miatt is sokan fogyasztják. De mi is pontosan a lúgos víz, és miért ilyen népszerű?

A lúgos vízben lévő lúgos szó a víz pH-szintjére utal. A pH-szint egy olyan szám, amely azt méri, hogy az anyag milyen savas vagy lúgos, 0 és 14 közötti skálán. Például valami, amelynek pH-ja 1, nagyon savas, és valami, amelynek pH-ja 13, nagyon lúgos. A lúgos víz pH-szintje magasabb, mint a szokásos ivóvízé. Emiatt a lúgos víz hívei úgy vélik, hogy semlegesítheti a savat a testben.

A normál ivóvíz pH-értéke általában semleges. Az alkáli víz pH-értéke általában 8 vagy 9. Azonban a pH önmagában nem elegendő ahhoz, hogy jelentős lúgosságot adjon a víznek. A lúgos víznek tartalmaznia kell ásványi anyagokat és negatív oxidációs redukciós potenciált (ORP) is. Az ORP a víz azon képessége, hogy pro- vagy antioxidánsként működjön. Minél negatívabb az ORP-érték, annál antioxidánsabb.

A lúgos víz hatása a tanulmányokban

Sok egészségügyi szakember szerint nincs elég kutatás a felhasználók által felhozott számos egészségre vonatkozó állítás alátámasztására. A kutatási eredmények különbségei összefüggésbe hozhatók az alkáli vízes vizsgálatok típusaival.
Néhány klinikai vizsgálat szerint a legtöbb ember számára a normál víz a legjobb, egészségügyi szempontból. Kijelentik, hogy nincs olyan tudományos bizonyíték, amely teljes mértékben igazolná a lúgos víz és a lúgosítás támogatóinak állításait. Van azonban néhány tanulmány, amely szerint a lúgos víz hatása hasznos lehet bizonyos körülmények között.

Például a 2012-es tanulmány megállapította, hogy a természetes artézi kút-lúgos víz 8,8 pH-értékű ivása hozzájárulhat a pepszin deaktíválásához, mely a reflux fő okozója.

Egy másik tanulmány szerint az ionizált víz ivása előnyös lehet a magas vérnyomásban, cukorbetegségben és magas koleszterinszintben szenvedők számára.

Egy újabb kutatás, amely 100 embert vett be, szignifikáns különbséget talált a teljes vér viszkozitásában a magas pH-értékű víz fogyasztása után, a megerőltető edzés utáni normál vízfogyasztáshoz képest. A viszkozitás annak közvetlen mérése, hogy a vér mennyire hatékonyan áramlik az erekben.

Azoknál, akik magas pH-értékű vizet fogyasztottak, 6,3% -kal csökkent a viszkozitás, míg a standard tisztított ivóvíz 3,36% volt. Ez azt jelenti, hogy a vér hatékonyabban áramlik lúgos vízzel. Ez növelheti az oxigén szállítását a test egész területén. Ezen kis vizsgálatokon túl azonban további kutatásokra van szükség. Különösen kutatásra van szükség az alkáli vizet támogatók egyéb állításainak megválaszolásához.

A bizonyított tudományos kutatások hiánya ellenére a lúgosítás és az alkáli víz hívei továbbra is hisznek az egészségügyi előnyök létezésében.

Egészségügyi előnyök a lugos víz hatására

  • öregedésgátló tulajdonságok (folyékony antioxidánsokon keresztül, amelyek gyorsabban felszívódnak az emberi testbe)
  • vastagbéltisztító tulajdonságok
  • immunrendszer támogatása
  • hidratálás, a bőr egészsége és egyéb méregtelenítő tulajdonságok
  • fogyás
  • rákrezisztencia
  • a gyomorsav semlegesítése a víz fogyasztásával, mely jó hatással lehet a reflux betegségben szenvedők számára

Azt is állítják, hogy a köztudottan savas üdítőknek nagyon pozitív ORP-értéke van, ami számos egészségügyi problémához vezet, míg a megfelelően ionizált és lúgosított vizek erősen negatív értékekkel rendelkeznek. A zöld tea gazdag antioxidánsokban és kissé negatív ORP-vel rendelkezik.

A lúgos víz mellékhatása és kockázatai

Bár biztonságosnak tekintik, akár mellékhatásokat is okozhat.

A negatív mellékhatások néhány példája a gyomor természetes savasságának csökkentése, ami segít elpusztítani a baktériumokat és kiűzni más nemkívánatos kórokozókat a véráramból.

Ezenkívül a testben a lúgosság túlzott mértéke emésztőrendszeri problémákat és bőrirritációt okozhat. A túlzott lúgosság a test normál pH-ját is felkavarhatja, ami metabolikus alkalózishoz vezethet, amely a következő tüneteket okozhatja: hányinger, hányás, kézremegés, izomrángás, bizsergés a végtagokban vagy az arcon.

Az alkalózis a szabad kalcium csökkenését is okozhatja a szervezetben, ami hatással lehet a csontok egészségére. A hipokalcémia leggyakoribb oka azonban nem a lúgos víz fogyasztása, hanem a mellékpajzsmirigy alulműködése.

Természetes vagy mesterséges lúgos vizet fogyasszunk ?

A természetben akkor fordul elő, amikor a víz áthalad a sziklákon – például forrásokon – és ásványi anyagokat vesz fel, amelyek növelik lúgosság szintjét. Azonban sok ember, aki lúgos vizet iszik, olyan fajtát vásárol, amelyet egy elektrolízisnek nevezett kémiai folyamaton mentek keresztül. Ez a technika egy ionizátor nevű terméket használ a normál víz pH-értékének emeléséhez. Az ionizátorok gyártói azt mondják, hogy az áramot a vízben lévő savasabb vagy lúgosabb molekulák elválasztására használják. Ennek ellenére egyes orvosok és kutatók szerint ezeket az állításokat nem támasztják alá minőségi kutatások. Az eredeti forrás vízminősége az ionizáció előtt döntő fontosságú annak biztosítása érdekében, hogy a szennyező anyagok ne legyenek jelen az ivóvízben.

Milyen lúgos ásványvízet fogysszunk ?

A lúgos vizet számos élelmiszerboltban vagy gyógyszertárban meg lehet vásárolni. Amennyiben mesterséges vizet választ, abban az esetben próbálja meg például a lúgos víz lidl verzióját, amelyhez egészen baráti áron juthat hozzá. A természetes (például Salvus víz) lúgos ásványvíz hatása szempontjából nem bizonyított, hogy bármivel is jobb lenne a többi társánál, viszont igen borsós áron lehet hozzájutni.

A vízionizátorokat számos nagy üzletláncban is forgalmazzák, így saját maga is elkészítheti otthon a lúgos vizet. Annak ellenére, hogy a citrom- és a mészlevek savasak, tartalmaznak ásványi anyagokat, amelyek lúgos melléktermékeket hozhatnak létre, ha emésztenek és metabolizálódnak. Ha egy pohár vízhez hozzáad egy citromot vagy meszet, lúgosabbá teheti a vizet, mivel a test megemészti. PH-cseppek vagy szódabikarbóna hozzáadásával is lúgosabbá lehet tenni a vizet.

Ha a vizet megfelelően szűrik a szennyeződések eltávolítására, ionizálják és újra mineralizálják, vagy minőségi forrásból vásárolják, nincs bizonyíték arra, hogy korlátoznák a lúgos víz napi fogyasztásának mennyiségét.

Biztonságos a lúgos víz fogyasztása ?

Sok egészségügyi szakembernek a lúgos vízzel kapcsolatos kérdése nem a biztonsága, hanem a vele kapcsolatos egészségre vonatkozó állítások. Nincs elegendő tudományos bizonyíték a lúgos víz használatára bármilyen egészségügyi állapot kezelésére. Az orvosszakértők arra figyelmeztetnek, hogy ne higgyenek minden marketing állításnak és reklámnak.

A természetes lúgos ásványvíz hatása tekintetében általában biztonságosnak tekinthető, mivel természetes ásványi anyagokat tartalmaz. Óvatosan kell eljárni a mesterséges fajtákkal, amely valószínűleg kevesebb jó ásványi anyagot-, és több szennyező anyagot tartalmazhat. Ne feledje, hogy a túl sok lúgos víz fogyasztása, azaz a lúgosítás ásványi anyag hiányt okozhat.

Lúgos víz hatása a reflux enyhítésére

Élete folyamán a legtöbb ember találkozott már legalább egyszer gyomorégéssel. Akkor kezdődnek a problémák, ha a gyomorégés mindennapjaink rendszeres kísérőjévé válik. Ebben az esetben már reflux betegségről is beszélhetünk. A leggyakrabban azok esnek a gyomorégés vagy reflux áldozatául, akik dohányoznak, illetve túlzottan sok kávét vagy alkoholt fogyasztanak. Emellett még olyankor is jelentkezhet, ha egészségtelenül táplálkozunk, és túl sok savas, tápanyagot fogyasztunk. A lúgos ásványvíz hatása, hogy semlegesíteni tudja a gyomorsav maró hatását, a ph értékének a csökkentésével. Amikor ég a gyomra a gyomorsav visszaáramlása miatt, igyon meg kb. 2 decilitert belőle, és egy időre elmulasztja a gyomorégést.

Hasonló cikkek a témában