Paradicsomleves recept

Paradicsomleves recept

Ez a paradicsomleves recept a személyes kedvencem! Nem gondolnád, hogy néhány összetevőből összeállhat egy ilyen bársonyos, finom és könnyen elkészíthető leves.

Paradicsomleves hozzávalók

  • 0,7l paradicsomlé vagy paradicsom összeturmixolva
  • 3 evőkanál finomliszt
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 3 ek cukor és ugyanennyi napraforgó olaj
  • só-, bors ízlés szerint
  • 150-200g tészta

A paradicsomleves recept elkészítése

A liszt és az olaj felhasználásával készítsünk rántást, majd öntsük fel a paradicsomlével és keverjük össze. Ezután tegyük bele a hagymát és adagoljunk hozzá ízlés szerint sót, borsot és cukrot.

Forraljuk fel és utána még főzzük olyan tíz percen keresztül. A tésztát érdemes külön megfőzni és a paradicsomleves tálaláskor hozzáadni, mert ha összefőzzük, akkor nagyon megszívja magát.

Amennyiben több napon át fogyasszuk, melegítés közben érdemes vizet adagolni hozzá, a besűrűsödés elkerülése végett.

A paradicsom előnyös hatásai

Érdemes minél több paradicsomot fogyasztani, mert rengeteg vitamin van benne, mely erősen pozitív hatással van az egészségünkre.

Első osztályú vitaminforrás

Már akár egy paradicsom is biztosítja az ajánlott napi C-vitamin bevitel 30%-át. Ezen kívül nagy mennyiségben tartalmaz A-vitamint, amely támogatja az immunrendszert, a látást és a bőr egészségét. Megemlítendő továbbá a jelentős K-vitamin tartalma is, amely jót tesz a csontoknak, és a szívműködésnek.

Javítja a látást

A paradicsom tartalmaz egy likopin nevű antioxidánst, mely a vörös színéért felel, és jót tesz a szemnek is. A paradicsomban van más szemet védő tápanyag is, mely a béta-karotin névre hallgat. Tanulmányok szerint ezek az anyagok javítják a látást, és védenek a szürkehályog ellen.

Elősegíti az emésztést

A magas folyadék és rost tartalma által segít a székrekedés leküzdésében. Egy nagyobbacska paradicsom sok folyadékot és 1,5 gramm rostot tartalmaz. Emésztés kapcsán arról sem szabad megfeledkezni, hogy néhány embernél a paradicsom savassága elősegítheti vagy ronthatja a refluxot és emésztési problémákat okozhat. Ez nem csak a nyers paradicsom-, hanem a paradicsomleves fogyasztásakor is fennáll.

A cukorbetegség kezelésében is segíthet

A paradicsom rendkívül hasznos lehet a kettes típusú cukorbetegségben szenvedők számára. Egy teszt folyamán a cukorbetegeknél, akik 30 napig minden nap fogyasztottak főtt paradicsomot, vagy paradicsomlevest, csökkent a lipid-peroxidáció-láncreakció. Ez egy szabad gyök, melynek a magas értéke növeli a szívbetegségek kockázatát. Ez azért fontos, mert a cukorbetegség megduplázza a stroke és a szívroham előfordulási arányát.