Kovászos uborka recept és jótékony hatásai

Kovászos uborka recept és jótékony hatásai

A házi készítésű kovászos uborka egy egyszerűen elkészíthető és finom kapros savanyúság. Ezek a savanyúságok egészségesek és frissítőek, szépek és ropogósak, és a kerti friss ízeket kínálják.

Kovászos uborka recept

Nagyon könnyű a kovászos uborka recept elkészítése, mivel egyszerű alapanyagokból készül. Szükséged lesz uborkára, ecetre (esetleg kipróbálhatod a rizsecetet, melynek enyhébb az íze), friss kaporra (technikailag nem kötelező, de finom), pár gerezd fokhagymára, kenyérre és néhány alapvető fűszerre. Ezen hozzávalókon kívül kelleni fog még egy 5 literes befőttes üveg.

 • Tegyél fel forrni 4 liter vizet, melyhez 4 púpozott evőkanál sót adjál. Ha megkóstolód a levet és sósabbnak érzed, mint a normál elvárásod, akkor megfelelő.
 • Amint felforrt a viz, hagyd kihűlni.
 • A közepes méretű uborkákat jól mosd meg és a szúrós szőrüket körömkefével vagy dörzsivel távolítsd el.
 • Az uborka két végét kissé vágd le, a kesernyés íz elkerülése végett.
 • Pucold meg a fokhagymát és mosd jól meg a kaprot.
 • A kapor és a fokhagyma felét az befőttes üveg aljára kell tenni.
 • Most tele kell pakolni az üveget uborkával, amennyire lehet szépen sorba rendezve.
 • Amennyiben megtelt uborkával, a kapor és a fokhagyma másik felét rakd a tetejére.
 • Most öntsd fel az elkészített sós lével, amíg el nem lepi az uborkát és rakd rá a szelet kenyeret a tetejére.
 • Természetesen nem fog beleférni az elkészített 4 liter víz, de rakd félre, mert a párolgás miatt majd pótolni kell.
 • Az üveget aljára és a tetejére is rakj egy tányért, majd tedd ki 2-3 napra egy olyan helyre, ahol nincs egész napon át tartó napsütés.
 • Naponta pótold a levet, hogy az üveg tetejéig érjen, mert ha a kenyér nem ér a lébe, akkor elkezd penészedni fog. Ha pedig már olyan kevés a víz, hogy a kovászos uborka is kilóg, akkor ki fog száradni.
 • Három napnyi fermentálás után kóstold meg és ha megfelelőnek találod az ízét, akkor leszűrés után hűtőbe tárolhatod.

Egészségre gyakorolt jótékony hatásai

Az ecetes zöldségekhez, például a savanyú káposztához hasonlóan a kovászos uborka alacsony kalóriatartalmú (~35 kcal 30 g-os adagonként), melynek nagy része a szénhidrátból származik. Egy 30 grammos uborka 12–16 µg-ot, azaz körülbelül 15–20%-át kínálja az ajánlott napi K-vitamin bevitelnek.

A fermentált savanyúságokról kutatják, hogy mennyire képesek magas probiotikus tartalmú zöldségként működni. A probiotikumokat jellemzően tejtermékekhez kötik, de a lactobacillis fajokról, mint például a L. plantarum és a L. brevis, kimutatták, hogy növelik a savanyúság tápértékét.

A pácolás az erjesztés egyik formája. A zöldségek és gyümölcsök erjesztésekor az egészséges baktériumok segítenek lebontani az élelmiszerekben lévő nehezen emészthető cellulózt, valamint a természetes cukor egy részét. Ez az oka annak, hogy néhány laktózérzékeny ember ehet joghurtot. Ezek az egészséges baktériumok segítenek megőrizni az erjesztett élelmiszerek biztonságát és kevésbé romlanak, valamint segíthetnek növelni a jó baktériumok számát a bélben, amikor elfogyasztják.

A gyümölcsökben és zöldségekben található természetes antioxidánsok segítenek a szabad gyökök elleni küzdelemben. A szabad gyökök instabil vegyi anyagok, amelyek természetesen képződnek a szervezetben, és sejtkárosodáshoz és olyan problémákhoz vezethetnek, mint a szívbetegség és a rák. Bármilyen étel főzése során a hőérzékeny tápanyagok egy részét lebontják, a zöldségek pácolással történő tartósítása megőrzi antioxidáns erejét.