fermentálás jelentése

Fermentálás jelentése

A fermentálás jelentése az erjesztés, mely egy természetes folyamat. Az erjesztés során a mikroorganizmusok (élesztő és baktériumok), a szénhidrátokat (keményítőt és cukrot) alkohollá vagy savakká alakítják. Az alkohol és a savak természetes tartósítószerként működnek, és az erjesztett ételeknek külön hevességet és élességet kölcsönöznek. A fermentálás elősegíti a probiotikumok néven ismert jótékony baktériumok szaporodását is. Tehát a fermentálás jelentése, akár az egészséges-, bélbarát ételek is lehet.

Kimutatták, hogy a probiotikumok javítják az immunműködést, valamint az emésztés és a szív egészségi állapotát. Az erjesztett ételek hozzáadása az étrendhez, előnyös lehet az általános közérzet javítására.

A fermentálás előnyei

A legfőbb előnyei a fermentálásnak, hogy erősíti az immunrendszert és javítja az emésztést. A fermentálás során keletkező probiotikumok rendkívül jó hatással vannak a szervezetre.

Javítja az emésztőrendszer egészségét

A fermentálás során keletkező probiotikumok segíthetnek helyreállítani a bélben lévő jó baktériumok egyensúlyát, és enyhíthetnek néhány emésztési problémát. Ezenfelül csökkenthetik a hasmenés, a puffadás, és a székrekedés súlyosságát is.

A bizonyítékok arra utalnak, hogy a probiotikumok csökkenthetik az irritábilis bél szindrómát (IBS), mely egy gyakori emésztőrendszeri rendellenesség.

Egy 6 hetes vizsgálatban 274 IBS-ben szenvedő felnőtt vett részt, és megállapították, hogy napi 125 gramm joghurtszerű erjesztett tej fogyasztása javította az IBS tüneteit, beleértve a puffadást és a széklet gyakoriságát.

Ezen okokból hasznos lehet erjesztett ételek hozzáadása az étrendhez, ha rendszeresen tapasztal bélproblémákat.

Erősíti az immunrendszert

A bélben élő baktériumok jó hatással vannak az immunrendszerre. Magas probiotikus tartalmuk miatt a fermentált ételek lendületet adhatnak immunrendszerének és csökkenthetik a fertőzések kialakulását.

A probiotikumokban gazdag ételek fogyasztása előnyös például betegség esetén, mert gyorsabb a gyógyulás.

Ezenkívül számos fermentált étel gazdag C-vitaminban, vasban és cinkben, amelyek bizonyítottan hozzájárulnak az immunrendszer megerősödéséhez.

Az ételt könnyebben emésztheti

A fermentálás segít az élelmiszerekben lévő tápanyagok lebontásában, így könnyebben emészthetőek.

Például a laktóz (a tejben található természetes cukor) az erjedés során egyszerűbb cukrokká alakul. Ennek eredményeként a laktóz-intoleranciában szenvedők általában tudják fogyasztani az erjesztett tejtermékeket, például a kefirt és a joghurtot.

Ráadásul az erjedés segít lebontani és elpusztítani az antinutrienseket. Ezek a magokban, a diófélékben, és a hüvelyesekben található vegyületek, amelyek zavarják a tápanyagok felszívódását.

A fermentálás mellékhatásai

Az erjesztett ételeket a legtöbb ember számára biztonságosnak tekinthetőek. Egyesek azonban mellékhatásokat tapasztalhatnak. Az erjesztett élelmiszerek magas probiotikus tartalma miatt a leggyakoribb mellékhatás a gázképződés és a haspuffadás növekedése lehet. Ezek a tünetek erősödhetnek a rostban gazdag erjesztett ételek, például a savanyú káposzta fogyasztása után.

Fontos megjegyezni azt is, hogy nem minden fermentált étel készül egyformán. Egyes termékek nagy mennyiségben tartalmazhatnak hozzáadott cukrot, sót és zsírt.

Ha otthon erjeszti az ételt, biztonsági okokból feltétlenül kövesse a recepteket. A helytelen hőmérséklet, az erjedési idő vagy a nem steril felszerelés az étel megromlásához vezethet, így a fermentálás nem biztonságos.

Fermentált ételek

  • Kefir
  • Savanyú káposzta
  • Tempeh
  • Sajt
  • Kimcsi
  • Joghurt
  • Kovászos kenyér
  • Sör
  • Bor
  • Olajbogyó