A csiperke gomba kalória tartalma igen csekélynek mondható. Túlnyomó többségét a fehérjék alkotják, továbbá remek táplálkozási profillal rendelkezik.
A gomba zamatos ízt kölcsönöz az ételeknek anélkül, hogy sok zsírt, kalóriát vagy nátriumot adna hozzá. De itt az egészségügyi előnyök nem érnek véget. A kutatók továbbra is azt kutatják, hogy a gombák hogyan előzhetik meg a krónikus betegségeket és javíthatják a mindennapi egészséget.
100g csiperke gomba kalória és tápanyag összetétele
A csiperke gomba kalória tartalma és tápanyag összetétele megmutatja, hogy rendkívül tápláló és egészséges ételről van szó, melynek rendszeres fogyasztása, mindenki számára ajánlott.
A csiperke gomba ásványi anyag és vitamin tartalma
A chia magban található ásványi anyagok, antioxidánsok, omega-3 zsírsavak és rostok megvédhetik a szív egészségét, javíthatják a szervezet vércukorszint szabályozását és támogathatják az erős csontozatot.
- B2-vitamin: 0,402mg 28,7%
- B5-vitamin: 1,497mg 25%
- Foszfor: 86mg 12,3%
- Kálium: 318mg 15,9%
- Magnézium: 26,2µg 524%
- Réz: 0,318mg 31,8%
A csiperke gomba tulajdonságai és jótékony hatásai
Azon túl, hogy a gomba kalória tekintetében igen alacsony, rengeteg vitaminnal és számos, az egészségre gyakorolt jótékony hatással rendelkezik.
Csökkenti a rák kialakulásának kockázatát
Az 1966 és 2020 között végzett 17 rákkal kapcsolatos tanulmány áttekintése azt mutatja, hogy napi 18 gramm gomba elfogyasztása (ami körülbelül 1/8 csésze vagy két közepes gomba) akár 45%-kal is csökkentheti a rák kockázatát. A gomba erős forrása az ergothioneinnek, egy aminosavnak és antioxidánsnak, amely megakadályozza vagy lassítja a sejtkárosodást. Egyes gombafajták nagyobb mennyiségű ergothioneint tartalmaznak. A kutatók azonban azt találták, hogy bármilyen gombafajta beépítése a napi étrendbe csökkenti a rák kockázatát.
Alacsonyabb nátriumbevitel
A nátrium és a magas vérnyomás gyakran kéz a kézben jár. A nátrium arra készteti a szervezetet, hogy visszatartsa a felesleges folyadékot, ami növelheti a vérnyomást. A nátriumbevitel csökkentése érdekében fontolja meg gombák hozzáadását az étkezésekhez.
A gombák természetesen kevés nátriumot tartalmaznak – egy egész csésze gomba csak öt milligramm nátriumot tartalmaz. Ízletes ízt kínálnak, amely csökkenti a hozzáadott só szükségességét, hogy alacsonyan tartsa a vérnyomását. Egy tanulmánya azt mutatja, hogy a hagyományos darált marhahús receptben a hús felét gombára cserélve megőrizheti az ízét, miközben 25%-kal csökkenti a nátriumbevitelt.
Elősegíti az alacsonyabb koleszterinszintet
A gomba kiválóan helyettesíti a vörös húst, miközben minimalizálja a kalóriát, a zsírt és a koleszterint. A kutatások azt mutatják, hogy a gomba különösen segít alacsonyan tartani a koleszterinszintet. Olyan vegyületeket tartalmaznak, amelyek gátolják a koleszterin termelődését, blokkolják a koleszterin felszívódását, és csökkentik a vérben a koleszterin teljes mennyiségét.
Kíváló D-vitamin forrás
A D-vitamin segít a szervezetben felszívni a kalciumot az erős csontozat fenntartásához és felépítéséhez. Sokan táplálékkiegészítőkre vagy napsütésre támaszkodnak a D-vitaminhoz, de ha ezt a tápanyagot az étrenddel szeretné bevinni, akkor a gomba lehet a megoldás. Ez az egyetlen olyan termék, amely kiváló D-vitamin forrás.
Az emberekhez hasonlóan bizonyos gombák, amelyek UV-fénynek vagy napfénynek vannak kitéve, növelhetik D-vitamin-tartalmukat. A fehér gombák adják a legtöbb D-vitamint UV-fény vagy napfény hatására. Az ajánlott napi mennyiség eléréséhez szeleteljen fel három gombát, tegye ki napfénynek legalább 15 percre, és élvezze. Valamivel több, mint egy csésze gomba elfogyasztása ugyanazt a célt éri el anélkül, hogy napozásra lenne szükség.
Stimulálja az egészségesebb bélrendszert
A bélrendszerben lévő mikrobiom olyan organizmusoknak és baktériumoknak ad otthont, amelyek nagy szerepet játszanak az egészségben és a hangulatban. A bélrendszer egészségének megőrzésének egyik módja az, hogy az egészséges baktériumok szaporodását serkentjük az adott helyen prebiotikumok, például gombák használatával.
A kutatások azt mutatják, hogy a gomba poliszacharidjai, amelyek a legnagyobb mennyiségben található szénhidrátjuk, serkentik az egészséges baktériumok növekedését. Míg sok étel a gyomorsavval lebomlik, a gombákban található poliszacharidok változatlan formában átjutnak a gyomron, és elérhetik a vastagbélt, hogy elősegítsék a baktériumok növekedését.