Csiperke gomba kalória tartalma és jótékony hatásai

Csiperke gomba kalória tartalma és jótékony hatásai

A csiperke gomba kalória tartalma igen csekélynek mondható. Túlnyomó többségét a fehérjék alkotják, továbbá remek táplálkozási profillal rendelkezik.

A gomba zamatos ízt kölcsönöz az ételeknek anélkül, hogy sok zsírt, kalóriát vagy nátriumot adna hozzá. De itt az egészségügyi előnyök nem érnek véget. A kutatók továbbra is azt kutatják, hogy a gombák hogyan előzhetik meg a krónikus betegségeket és javíthatják a mindennapi egészséget.

100g csiperke gomba kalória és tápanyag összetétele

A csiperke gomba kalória tartalma és tápanyag összetétele megmutatja, hogy rendkívül tápláló és egészséges ételről van szó, melynek rendszeres fogyasztása, mindenki számára ajánlott.

Fehérje
Szénhidrát
Cukor
Zsír
Rost
Kalória
3,1g
2,3g
2g
0,3g
1g
22

A csiperke gomba ásványi anyag és vitamin tartalma

A chia magban található ásványi anyagok, antioxidánsok, omega-3 zsírsavak és rostok megvédhetik a szív egészségét, javíthatják a szervezet vércukorszint szabályozását és támogathatják az erős csontozatot.

  • B2-vitamin: 0,402mg 28,7%
  • B5-vitamin: 1,497mg 25%
  • Foszfor: 86mg 12,3%
  • Kálium: 318mg 15,9%
  • Magnézium: 26,2µg 524%
  • Réz: 0,318mg 31,8%

A csiperke gomba tulajdonságai és jótékony hatásai

Azon túl, hogy a gomba kalória tekintetében igen alacsony, rengeteg vitaminnal és számos, az egészségre gyakorolt jótékony hatással rendelkezik.

Csökkenti a rák kialakulásának kockázatát

Az 1966 és 2020 között végzett 17 rákkal kapcsolatos tanulmány áttekintése azt mutatja, hogy napi 18 gramm gomba elfogyasztása (ami körülbelül 1/8 csésze vagy két közepes gomba) akár 45%-kal is csökkentheti a rák kockázatát. A gomba erős forrása az ergothioneinnek, egy aminosavnak és antioxidánsnak, amely megakadályozza vagy lassítja a sejtkárosodást. Egyes gombafajták nagyobb mennyiségű ergothioneint tartalmaznak. A kutatók azonban azt találták, hogy bármilyen gombafajta beépítése a napi étrendbe csökkenti a rák kockázatát.

Alacsonyabb nátriumbevitel

A nátrium és a magas vérnyomás gyakran kéz a kézben jár. A nátrium arra készteti a szervezetet, hogy visszatartsa a felesleges folyadékot, ami növelheti a vérnyomást. A nátriumbevitel csökkentése érdekében fontolja meg gombák hozzáadását az étkezésekhez.

A gombák természetesen kevés nátriumot tartalmaznak – egy egész csésze gomba csak öt milligramm nátriumot tartalmaz. Ízletes ízt kínálnak, amely csökkenti a hozzáadott só szükségességét, hogy alacsonyan tartsa a vérnyomását. Egy tanulmánya azt mutatja, hogy a hagyományos darált marhahús receptben a hús felét gombára cserélve megőrizheti az ízét, miközben 25%-kal csökkenti a nátriumbevitelt.

Elősegíti az alacsonyabb koleszterinszintet

A gomba kiválóan helyettesíti a vörös húst, miközben minimalizálja a kalóriát, a zsírt és a koleszterint. A kutatások azt mutatják, hogy a gomba különösen segít alacsonyan tartani a koleszterinszintet. Olyan vegyületeket tartalmaznak, amelyek gátolják a koleszterin termelődését, blokkolják a koleszterin felszívódását, és csökkentik a vérben a koleszterin teljes mennyiségét.

Kíváló D-vitamin forrás

A D-vitamin segít a szervezetben felszívni a kalciumot az erős csontozat fenntartásához és felépítéséhez. Sokan táplálékkiegészítőkre vagy napsütésre támaszkodnak a D-vitaminhoz, de ha ezt a tápanyagot az étrenddel szeretné bevinni, akkor a gomba lehet a megoldás. Ez az egyetlen olyan termék, amely kiváló D-vitamin forrás.

Az emberekhez hasonlóan bizonyos gombák, amelyek UV-fénynek vagy napfénynek vannak kitéve, növelhetik D-vitamin-tartalmukat. A fehér gombák adják a legtöbb D-vitamint UV-fény vagy napfény hatására. Az ajánlott napi mennyiség eléréséhez szeleteljen fel három gombát, tegye ki napfénynek legalább 15 percre, és élvezze. Valamivel több, mint egy csésze gomba elfogyasztása ugyanazt a célt éri el anélkül, hogy napozásra lenne szükség.

Stimulálja az egészségesebb bélrendszert

A bélrendszerben lévő mikrobiom olyan organizmusoknak és baktériumoknak ad otthont, amelyek nagy szerepet játszanak az egészségben és a hangulatban. A bélrendszer egészségének megőrzésének egyik módja az, hogy az egészséges baktériumok szaporodását serkentjük az adott helyen prebiotikumok, például gombák használatával.

A kutatások azt mutatják, hogy a gomba poliszacharidjai, amelyek a legnagyobb mennyiségben található szénhidrátjuk, serkentik az egészséges baktériumok növekedését. Míg sok étel a gyomorsavval lebomlik, a gombákban található poliszacharidok változatlan formában átjutnak a gyomron, és elérhetik a vastagbélt, hogy elősegítsék a baktériumok növekedését.