Viszkető tenyér

Viszkető tenyér? Íme, amit a teste próbál elmondani

A bőrszárazság, az allergia és az új gyógyszer csak néhány a lehetséges tényezők közül, amelyek a viszkető tenyér okai lehetnek. Általában a tenyerét és az ujjait használja a viszketés megszüntetésére. De néha maga a kezek alsó része is csiklandozó vagy kellemetlen lehet.

A viszkető tenyér számos lehetséges problémából eredhet. Legtöbbjük jóindulatú és szerencsére könnyen kezelhető, de bizonyos esetekben a folyamatos viszketés egy mögöttes egészségügyi probléma jele lehet.

Íme egy pillantás a legvalószínűbb okokra és arra, hogy mit tehet a gyors enyhülés érdekében, valamint ha a viszkető tenyér indokolja az orvos felkeresését.

Száraz bőre van

A szokásosnál többször mosott kezet, vagy kesztyű nélkül töltötte az időt a hideg, szeles időben? Mindkettő kiszáríthatja a keze bőrét, ami viszketést és feszülést okozhat a tenyerében. Ha a tenyere valóban kiszáradt, foltos pikkelyeket, pelyheket vagy repedéseket is észlelhet a bőrén.

Ebben az esetben vigyen fel egy kézkrémet olyan összetevőkkel, mint a glicerin, tejsav vagy helyi karbamid, például a CeraVe Therapeutic Hand Cream. Ezek olyan hidratálók, amelyek csökkentik a bőr vízveszteségét.

Ha a gyakori kézmosás kiszárít, habosítsa fel folyékony szappannal, amely hozzáadott hidratálószereket tartalmaz, például a SoftSoap Soothing Clean hidratáló folyékony kézszappant.

Továbbá dugja a kezét kesztyűbe, ha kint van a hidegben. A száraz téli levegőnek való kitettség sivatagszerűvé teheti a kezeket.

Kézekcémája van

A gyulladásos bőrbetegségek, például az ekcéma fellángolhatnak a kézen és a tenyéren, viszketést okozva. Könnyű összetéveszteni a problémát a száraz bőr egyszerű esetével, de vannak különbségek. Az ekcéma a kézen nemcsak viszketésként, hanem bőrpírként, kéregképződésként és gyulladásként is megjelenhet. Égő érzést vagy hólyagokat is észlelhet.

A test más részein fellángoló ekcémához hasonlóan az első lépés az, hogy elkerülje az irritáló anyagokat, amelyek a bőr fellángolását okozzák. Ezután rendszeresen vigyen fel glicerin- vagy petróleum alapú kézkrémet, hogy helyreállítsa bőre védőrétegét és begyógyítsa a repedéseket, ami enyhíti a kiszáradást és a viszketést. Próbálja ki az Eucerin Advanced Repair ekcéma krémet. Ha minél hamarabb szüksége van a viszketés enyhítésére, próbáljon ki egy vény nélkül kapható szteroidos krémet. A Cortisone 10 intenzív gyógyító lotion ekcémára jó választás lehet.

Allergiás valamire

Ha úgy tűnik, hogy a keze nem egyezik egy új szappannal, mosószerrel, testápolóval vagy akár egy ékszerrel, a viszketést kontakt dermatitis okozhatja. Ezek a gyakori allergiás reakciók akkor alakulhatnak ki, ha a bőr irritáló anyaggal érintkezik, ami bőrpírt, viszketést, égést, csalánkiütésszerű dudorokat és duzzanatot okozhat.

Azonnal kezdje el elkerülni a sértő anyagot, hogy elkerülje a további irritációt. A gyógyulás több hetet is igénybe vehet, de addig is enyhítheti a viszketést egy OTC viszketés elleni krémmel.

Pikkelysömöre van

Ha a tenyerén vastag, vörös vagy ezüstös foltok viszketnek, akkor lehet, hogy pikkelysömörrel küzd. Az állapot, amelyet néha összetévesztenek az ekcémával, egy autoimmun rendellenesség, amely felgyorsítja a bőrsejtek növekedését, ami megemelkedett, hámló bőrkinövéseket vagy dudorokat eredményez. A foltok és a viszketés hetekig vagy hónapokig fellángolhat, kitisztulhat és újra visszatérhet, gyakran a környezeti kiváltó tényezők hatására.

Az ekcémához hasonlóan az OTC szteroidos krém alkalmazása megnyugtathatja a viszkető foltokat. Ne feledje azonban, hogy az olyan krónikus bőrbetegségek, mint a pikkelysömör, a legjobban bőrgyógyász irányítása mellett kezelhetők. Tüneteitől függően további kezelést is választhat, beleértve az orális gyógyszereket vagy a fényterápiát.

Elkezdett egy új gyógyszert

A bőrviszketés a tenyerén vagy máshol néha egy új gyógyszer bevételének következménye lehet. Egy​ tanulmány szerint a gyakori bűnösök közé tartoznak a szívgyógyszerek, például a heparin, a kalciumcsatorna-blokkolók, az ACE-gátlók és a béta-blokkolók, valamint az antibiotikumok, mint a penicillin.

Értesítse orvosát, ha úgy gondolja, hogy a gyógyszere viszketést okoz. Lehetséges, hogy módosítja az adagot, vagy felír egy másik gyógyszert.

Carpal Tunnel szindrómája van

A kéztőalagút-szindróma korai jelei – amikor a tenyér idegei becsípődnek vagy összenyomódnak. Néha viszketést vagy bizsergő érzést jelenthetnek a kezekben, a csuklókban vagy az alkarban. Az állapot előrehaladtával zsibbadást vagy fájdalmat is észlelhet.

Ha szünetet tart a gépelésben vagy egyéb olyan tevékenységekben, amelyek kényelmetlenséget okoznak a kezében vagy a csuklójában, és jégcsomagolást alkalmaz, ez hasznos lehet a korai kéztőalagút-szindróma esetén, és akár el is múlik a probléma. Ha az állapot előrehalad, szükség lehet csuklósín használatára, gyógyszeres kezelésre vagy akár műtétre is.