Torokfájás ellen gyógyszerekkel és házi praktikákkal

Torokfájás ellen házilag és gyógyszer segítségével

A torokfájás ellen felléphetünk gyógyszerek vagy házi praktikák segítségével. A torokfájás száraz, fájdalmas vagy karcos érzés a torokban.Ez az egyik leggyakoribb tünet, mellyel az emberek felkeresik a háziorvosukat. Az esetek többségében a torokfájást környezeti tényezők vagy fertőzések okozzák. Bár erős fájdalmat is okozhat és kellemetlen érzés, de általában magától elmúlik.

Torokfájás különböző típusai

 • Leggyakoribb a garatgyulladás, mely a száj mögötti területet érinti.
 • A mandulagyulladás a száj hátsó részén található lágyrész duzzanata.
 • A gégegyulladás a gége vagy a hangszálak duzzanata.

Torokfájás okai

A sérülésektől és a fertőzésektől is kialakulhat a torokfájás. Alább felsoroljuk a leggyakoribb okokat, melyektől kialakulhat a torokfájás.

Egyszerű megfázás, influenza és vírusfertőzések

A vírusok felelősek a torokfájások 90 százalékáért. Ezen vírusok közül a leggyakoribbak:

 • influenza;
 • nátha;
 • kanyaró (lázat és bőrkiütést okozó betegség);
 • mononukleózis (nyálon át terjedő fertőző betegség);
 • mumpsz (ez a fertőzés a nyál mirigyeinek duzzanatát okozza);
 • bárányhimlő (lázat és viszkető kiütések okozója).

Bakteriális fertőzések

A baktériumok torokfájást is okozhatnak. A leggyakoribb bakteriális fertőzés a torok és a mandulák fertőzése, amelyért a streptococcus baktériumai a felelősek.

A baktériumok által okozott torokgyulladás az esetek 40 százalékát okozza a gyermekeknél. A mandulagyulladás és a nemi úton terjedő fertőzések, például a chlamydia és a gonorrhoea is okozhatnak torokfájást.

Száraz levegő

Felszívja a nedvességet a szájból és a torokból a száraz levegő, ami által száraz és karcos érzés keletkezhet a torokban. Amikor fűtünk a lakásban, a levegő szárazabb és egyre több gégészeti problémát okoz.

Allergia

Megtörténik, hogy az immunrendszer reagál az allergia kiváltó okaira, például a fűre és a háziállatok szőrére, vagy a virágporra. Ezek olyan vegyi anyagokat szabadítanak fel, amelyek az orrdugulást, a könnyező szemeket, a tüsszögést és a torok irritációját okozhatják. Az orrjáratban lévő felesleges nyálka is lecsöpöghet a torok hátsó felében, melyet postnasalis csepegésnek neveznek, és irritálhatja a torkot.

Vegyszerek, füst és egyéb irritáló anyagok

A környezetben számos különféle vegyi anyag és egyéb anyag irritálja a torkot, beleértve:

 • vegyi anyagok és tisztítószerek;
 • cigaretta és más dohányfüst;
 • légszennyezés.

Sérülés

Bármely sérülés, például karcolás vagy ütés os okozhat fájdalmat a torokban. Akár egy elakadt ételdarab is irritálhatja a torkot.

A hangszalagok jelentős mértékű megerőltetése is okozhat fájdalmat. Torokfájás alakulhat ki erős kiabálás vagy sok éneklés után. A torokfájás gyakori panasz a tanárok és oktatók körében, akiknek gyakran ordítaniuk kell, munkájukból kifolyólag.

Reflux betegség (GERD)

A reflux a gyomor záróizmának a gyengesége, mely által a sav a gyomorból visszaszivárog a nyelőcsőbe, amely az ételt a gyomorba szállítja. A sav megmarja a torkot és a nyelőcsövet, ezzel olyan tüneteket okoz, mint a gyomorégés és a torokfájás.

Daganat

A hangszálak, a torok vagy a nyelv daganata ritkábban megjelenő oka a torokfájásnak. Amikor a torokfájást a rák okozza, az tartós állapot és nem múlik el néhány nap alatt.

torokgyulladás ellen

Ha nem múlik a fájdalom, orvoshoz kell fordulni

A vírusfertőzés okozta torokfájás általában kettő és hét nap között, magától javulásnak indul. Amennyiben viszont a súlyosabb tünetek bármelyike ​​jelentkezik, forduljon háziorvosához:

 • fokozott nyelési nehézség;
 • nagyon erős torokfájás;
 • nehézségek árán tudja kinyitni a száját;
 • légzési nehézség vagy fájdalom, amikor lélegzik;
 • ízületi fájdalmak;
 • 39 foknál magasabb láz;
 • fülfájás;
 • fájdalmas vagy merev nyak;
 • vér a nyálban vagy a váladékban;
 • több mint egy hétig tartó torokfájás.

Gyógyszerek torokfájás ellen

Többféle vény nélkül kapható gyógyszer van forgalomba torokfájás ellen, melyek enyhíthetik a fájdalmat és kezelhetik a kiváltó okot:

 • aszpirin
 • ibuprofen (Motrin, Advil)
 • strepfen, mebucain (szopogató tabletta torokfájásra)
 • strepsils

Amikor elkerülhetetlen az antibiotikumok használata

A baktériumok által okozz fertőzések esetén kell antibiotikumos kezelést alkalmazni. Az antibiotikum viszont hatástalan a vírusfertőzésekre, ezért az orvosnak meg kell bizonyosodnia a fertőzés okozójáról, mielőtt antibiotikumot ír fel.

A bakteriális fertőzések esetében viszont elkerülhetetlen a szedésük a súlyosabb szövődmények, például a tüdőgyulladás, a reumás láz, vagy a hörghurut megelőzése érdekében.

Az orvosok általában 10 napig tartó antibiotikum szedést írnak elő. Nagyon fontos, hogy az összes gyógyszert be kell szedni, még akkor is, ha jobban érzi közben magát. Amennyiben túl korán hagyja abba a gyógyszerek szedését, életben maradhat néhány baktérium, amitől ismét kiújulhat a fertőzés.

Torokfájás ellen házilag alkalmazható praktikák

Sok esetben a torokfájás nem elég súlyos, hogy felkeressük a háziorvost, de akkor is fájdalmas, és megakadályozhatja a nyugodt éjszakai alvást is. A torokfájás ellen házilag alkalmazható gyógymódok is avnnak, a fájdalom és az irritáció csillapítására. Ezek mellett fontos a sok pihenés, hogy az immunrendszer jó eséllyel tudja felvenni a küzdelmet a fertőzések ellen.

Sós vizes gargalizálás

A langyos sós vízzel való gargarizálás segíthet a gyulladt toroknak a váladékok lebontásával, továbbá segít elpusztítani a baktériumokat a torokban. Készítsen sós vizes oldatot fél teáskanál sóval egy teli pohár meleg vízben. Gargalizáljon vele, hogy csökkentse a kialakult duzzanatot és tisztán tartsa a torkot. Ezt érdemes három óránként megismételni.

Méz

Akár teába keverve, vagy önmagában fogyasztva, a méz gyakori megoldást jelent a torokfájás ellen házilag. Sok esetben hatékonyabban csillapítja a köhögést, mint a patikában kapható köhögéscsillapító gyógyszerek. Ezen felül hatékony sebgyógyító szer, mely elősegítheti a torokfájás gyógyulását.

Almaecet

Az egyik leghatékonyabb természetben előforduló, házilag alkalmazható antibakteriális szer az almaecet. Savassága miatt felhasználható a torokban lévő baktériumok terjedésének megakadályozására és a nyálka lebontására. Torokfájás ellen próbáljon meg felhígítani 1-2 evőkanál almaecetet egy deciliter vízben, és gargalizáljon vele. Ezután nyeljen le egy kis kortyot a keverékből, és ismételje meg ezt a folyamatot óránként. A gargarizálások között, próbáljon meg sok vizet fogyasztani.