nyelőcső szűkület

A nyelőcső szűkület okai, tünetei és kezelése

A nyelőcső szűkület a nyelőcső szűkülését vagy meghúzódását jelenti. A nyelőcső az a cső, amely ételt és folyadékokat juttat a szájból a gyomorba. A jóindulatú nyelőcső szűkület általában akkor fordul elő, amikor a gyomorsav és más irritáló anyagok idővel károsítják a nyelőcső belsejét. Ez nyelőcsőgyulladáshoz és hegszövet kialakulásához vezet, ami a nyelőcső szűkületét okozza.

Bár a jóindulatú nyelőcső szűkület nem a rák jele, az állapot számos problémát okozhat. A nyelőcső szűkülete megnehezítheti a nyelést. Ez növeli a fulladás kockázatát. Ez a nyelőcső teljes elzáródásához is vezethet, mely megakadályozhatja az étel és a folyadék gyomorba jutását.

nyelőcső szűkület tünetei

A nyelőcső szűkület okai

Jóindulatú nyelőcső szűkület akkor fordulhat elő, amikor hegszövet képződik a nyelőcsőben. Ez gyakran a nyelőcső károsodásának eredménye. A károsodás leggyakoribb oka a gastrooesophagealis reflux betegség (GERD), más néven savas reflux.

A reflux akkor fordul elő, amikor az alsó záróizom nem záródik be vagy feszül meg megfelelően. A záróizom a nyelőcső és a gyomor közötti izom. Normál esetben rövid ideig nyit, amikor nyel. A gyomorsav visszafolyhat a nyelőcsőbe, ha nem záródik le teljesen. Ez égő érzést kelt az alsó mellkasban, amelyet gyomorégésnek neveznek. A nyelőcső és a gyomorsav gyakori érintkezése hegszövet kialakulását okozhatja, ami a szűküléshez vezethet.

A nyelőcső szűkület egyéb okai

 • sugárterápia a mellkasra vagy a nyakra
 • savas vagy maró anyag véletlen lenyelése (például elem vagy háztartási tisztítószer)
 • nasogastricus cső (speciális cső, amely ételt és gyógyszereket visz az orron keresztül a gyomorba)
 • nyelőcső károsodása, amelyet endoszkóp okoz (vékony, rugalmas cső, amelyet a gyomorba vezetnek le)
 • nyelőcső-varikumok (megnagyobbodott vénák a nyelőcsőben, amelyek megrepedhetnek és súlyos vérzést okozhatnak)

A nyelőcső szűkület tünetei

 • nehéz vagy fájdalmas nyelés
 • nem tervezett fogyás
 • ételek vagy folyadékok visszafolyása
 • súró érzés a mellkasában, miután vagy miközben eszik
 • gyakori böfögés vagy csuklás
 • gyomorégés

A nyelőcső szűkület lehetséges szövődményei

Sűrű és szilárd ételek beszorulhatnak a nyelőcsőbe, amikor beszűkül. Ez fulladást vagy légzési nehézséget okozhat. A nyelési problémák megakadályozhatják, hogy elegendő ételt és folyadékot kapjon a szervezete. Ez kiszáradáshoz és alultápláltsághoz vezethet.

Fennáll annak a kockázata is, hogy tüdőbe szívódjon, ami akkor fordul elő, amikor hányás, étel vagy folyadék kerül a tüdejébe. Ez aspirációs tüdőgyulladást eredményezhet, amelyet az étel körül növekvő baktériumok, hányás vagy folyadékok okoznak a tüdőben.

A nyelőcső szűkület diagnosztizálása

Bárium teszt

A bárium nyelési teszt egy röntgennel való vizsgálatot jelent. A röntgent azután készítik, hogy egy speciális folyadékot iszik, amely a báriumot tartalmaz. A bárium nem mérgező és veszélytelen anyag. Ez a kontrasztanyag ideiglenesen bevonja a nyelőcső belsejét. Ez lehetővé teszi az orvosnak, hogy tisztábban lássa a nyelőcsővét.

Felső GI endoszkópia

A felső gasztrointesztinális (felső GI) endoszkópiában orvosa endoszkópot helyez a szájába és a nyelőcsőbe. Az endoszkóp egy vékony, rugalmas cső, melynek a vége kamerával van felszerelve. Lehetővé teszi az orvosnak, hogy megvizsgálja a nyelőcsövét és a felső bélrendszert.

Nyelőcső pH-monitorozása

Ez a teszt a nyelőcsőbe jutó gyomorsav mennyiségét méri. Orvosa egy csövet helyez be a száján át a nyelőcsőbe. A csövet általában legalább 24 órán át a nyelőcsőben hagyja.

A nyelőcső szűkület kezelése

Nyelőcső tágítás

A legtöbb esetben a nyelőcső kitágítása vagy nyújtása az előnyben részesített lehetőség. A nyelőcső tágítása némi kellemetlenséget okozhat, ezért az eljárás alatt mérsékelt érzéstelenítést alkalmaznak.

Orvosa endoszkópot fog beilleszteni a szájába a nyelőcsőbe, a gyomorba és a vékonybélbe. Amint meglátják a beszűkült területet, tágítót helyeznek a nyelőcsőbe. A tágító egy hosszú, vékony cső, amelynek végén egy lufi van. Amint a léggömb felfújódik, kitágítja a nyelőcső szűkületét.
Lehetséges, hogy orvosának meg kell ismételnie ezt az eljárást a jövőben, hogy megakadályozza a nyelőcső újbóli beszűkülését.

Nyelőcső sztent elhelyezése

A nyelőcső sztentjeinek behelyezése enyhítést nyújthat a nyelőcső szűkületében. A sztent egy vékony cső, amely műanyagból, expandálható fémből vagy rugalmas hálós anyagból készül. A nyelőcső sztentjei segíthetnek az elzáródott nyelőcső nyitva tartásában.

Diéta és életmód

Az étrend és az életmód bizonyos módosításaival hatékonyan kezelhető a reflux, amely a jóindulatú nyelőcső szűkületének elsődleges oka. Ezek a változások a következők lehetnek:

 • emelje fel a párnáját, hogy megakadályozza a gyomorsav visszafolyását a nyelőcsőbe
 • fogyás
 • gyakrabban, kisebb mennyiségű ételek fogyasztása
 • lefekvés előtt három órával ne fogyasszon ételt
 • leszokás a dohányzásról
 • az alkohol kerülése