Térd porckopás kezelése házilag

Térd porckopás kezelése házilag

A térd porckopás kezelése házilag is megoldható, amennyiben még az első vonalban jár a problémával. Ide tartoznak a gyulladáscsökkentő gyógyszerek, a fizikoterápia és az ízületbe adott injekciók, beleértve a szteroidokat is.

Fájdalomcsillapító gyógyszerek

A nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ok), mint például az ibuprofén, a naproxen és a meloxikám csökkenthetik a térdporc-sérülés okozta gyulladást és kényelmetlenséget. Az acetaminofen segíthet a fájdalom kezelésében is, de nem csökkenti a gyulladást. Orvosa tanácsot adhat önnek a vény nélkül kapható, vagy vényköteles gyógyszerek szedésében.

Pihenés, jég, tömörítés és magasság

Kezelőorvosa javasolhatja a RICE-kezelést – pihenés, jég, kompresszió és emelés – a térdporc-sérülések kezelésére. A térd pihentetése segíthet csökkenteni a sérüléshez kapcsolódó tüneteket. Kezelőorvosa javasolhatja, hogy több hétig használjon botot vagy mankót, hogy ne terhelje a térdét, és tartózkodjon a testmozgástól, sportolástól vagy bármilyen más fizikai tevékenységtől, amely hozzájárulhatott a sérüléshez.

A porcsérülést követő kompressziós kötés viselése csökkentheti a duzzanatot. A térd sérülését követő első napokban csökkentheti a fájdalmat és a duzzanatot, ha jeget tesz a térdére, és napi háromszor 15 percig felemeli a lábát.

Fizikoterápia

Az orvosok fizikoterápiát szoktak javasolni a sérült térd erejének és rugalmasságának helyreállítására. Néhány klinikán személyre szabott kezelési tervet készítenek, hogy segítsenek visszatérni mindennapi tevékenységeihez.

A lábizmok erősítése és nyújtása segíthet a térd teljes mozgási tartományának helyreállításában. Az alacsony hatású gyakorlatok, például az álló kerékpározás csökkenthetik a fájdalmat és javíthatják a térdporcszakadás körüli terület funkcióját. Ahogy a térd és az izmok erősödnek, a fizikoterapeuta segíthet, hogy visszatérjen az erőteljesebb tevékenységekhez. A fizikoterápia időtartama a térdporc sérülésének mértékétől függ, de több hétig is eltarthat.

Térdízületi injekciók

A térdporc-sérülés kezelési lehetőségeiről szóló megbeszélés részeként kezelőorvosa javasolhatja, hogy próbálkozzon injekcióval az ízületében. A lehetőségek közé tartozik a szteroid injekció, ha a térd duzzadt és gyulladt. Másik lehetőség a hialuronsav, amely egy olyan szintetikus ízületi folyadék, amely kenést és gyulladáscsökkentő hatást biztosíthat a kis porckárosodásban szenvedőknek.

Kezelőorvosa javasolhat vérlemezkében gazdag plazma (PRP) injekciót, amelyben a saját vérét használják a gyulladás csökkentésére és a megmaradt porcok védelmére. A vérlemezkékben gazdag plazma vérlemezkéknek nevezett vérsejtekből áll, amelyek a gyógyulást serkentő növekedési faktoroknak nevezett anyagokat bocsátanak ki.