A sárga répa kalória tartalmának nagy részét a szénhidrát teszi ki, melynek jelentős hányada gyümölcscukor formájában van jelen.
A sárgarépa egy gyökérzöldség, amelyet tökéletesen egészséges tápláléknak tartanak. Ropogós, ízletes és rendkívül tápláló. Különösen jó béta-karotin, rost, K1-vitamin, kálium és antioxidáns forrás. Számos egészségre is jótékony hatással rendelkezik. Súlycsökkentő ételek között is számon tartják, továbbá összefüggésbe hozták az alacsonyabb koleszterinszinttel és a szem egészségének javulásával. Ráadásul a karotin antioxidánsokat a rák kockázatának csökkentésével említik.
100g nyers sárga répa kalória és tápanyag összetétele
A répa kalória tartalma csekély, így bármilyen fogyókúrás táplálkozásba is beilleszthető, mivel glikémiás indexe is alacsony (47).
A pektin a sárgarépa oldható rostjának fő formája. Az oldható rostok csökkenthetik a vércukorszintet, mivel lelassítják a cukor és a keményítő emésztését. Ezenkívül táplálhatják a bélben lévő barátságos baktériumokat, ami jó hatással lehet az egészségre és csökkentheti a betegségek kockázatát. Sőt, bizonyos oldható rostok ronthatják a koleszterin felszívódását az emésztőrendszerből, ezzel is csökkentve a vér koleszterinszintjét. A sárgarépában a fő oldhatatlan rostok a cellulóz, a hemicellulóz és a lignin. Az oldhatatlan rostok csökkenthetik a székrekedés kialakulását és elősegíthetik a rendszeres bélmozgást.
A sárga répa ásványi anyag és vitamin tartalma
A sárgarépa víztartalma 86–95%, az ehető rész pedig körülbelül 10% szénhidrátot tartalmaz, ezért a répa kalória tartalma alacsony. Nagyon kevés zsírt és fehérjét foglal magába, ellenben vitaminokban igen gazdag zöldség.
- A-vitamin: 16706IU 557%
- B6-vitamin: 0,138mg 9,9%
- Béta-karotin: 8285µg
- K-vitamin: 13,2µg 17,6%
- Kálium: 320mg 16,0%
- Mangán: 0,143mg 7,1%
A sárgarépa főleg vízből és szénhidrátokból áll. A szénhidrátok keményítőből és cukrokból állnak, például szacharózból és glükózból. A sárgarépának alacsony a glikémiás indexe, ami azt jelzi, hogy az ételek milyen gyorsan emelik a vércukorszintet étkezés után. Az alacsony glikémiás ételek fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár, és különösen előnyösnek tekintik a fogyasztását cukorbetegek számára.
A répa béta-karotinban gazdag, amelyet a szervezet A-vitaminná alakít. Ez a tápanyag elősegíti a jó látást, és fontos a növekedéshez, fejlődéshez és az immunrendszer működéséhez. A filokinon néven is ismert, K1-vitamin fontos a véralvadáshoz és elősegítheti a csontok egészségét. A kálium elengedhetetlen ásványi anyag, mely fontos a vérnyomás szabályozásában. A B6-vitamin pedig részt vesz az élelmiszerek energiává alakításában.
Egészségügyi előnyei
A rostban gazdag ételek fogyasztásának számos jótékony hatásai lehetnek, beleértve a betegségek megelőzését és az emésztés javulását.
Csökkenti a rák kialakulásának kockázatát
A karotinoidokban gazdag étrend többféle rák ellen is védelmet nyújthat. Ide tartozik a prosztata-, vastagbél- és gyomorrák. Azoknál a nőknél, akiknek magas a testben keringő karotinoid szintje, csökkenhet az emlőrák kockázata. A keltezett kutatások azt sugallták, hogy a karotinoidok védhetnek a tüdőrák ellen, de újabb vizsgálatok nem mutattak ki összefüggést.
A szemek egészsége
Azok az emberek, akiknél az A-vitaminnak nagyon alacsony a szintje, nagyobb valószínűséggel tapasztalják az éjszakai vakságot. Ennek kockázata is csökkenthető a sárgarépa, vagy más A-vitaminban vagy karotinoidokban gazdag ételek fogyasztásával. Továbbá a karotinoidok csökkenthetik az időskori makuladegeneráció kockázatát is.