Ronnie Coleman Mr. Olympia

Ronnie Coleman testépítő bajnok Mr. Olympia

Név: Ronnie Coleman
Született: Monroe, USA, 1964 május 13.

Magasság: 180cm
Versenysúly: 130-136kg
Bicepsz: 60cm
Mell: 152cm
Comb: 91cm

Legnagyobb győzelem: IFBB Mr. Olympia 1998-2005
Aktív: 1995-2007

Ronnie Coleman fiatal kora

1964. május 13-án született Monroe-ban, Louisiana-ban. 1984-ben cum laude végzett a Grambling Állami Egyetem számviteli szakán. Az egyetemen az amerikai futball csapatban játszott, mint a középső csatár. A diploma megszerzése után nem sikerült könyvelőként munkát találnia, így egy Domino’s Pizza üzletbe helyezkedett el, ahol minden nap pizzát evett, mivel annyira szegény volt, hogy alig engedhette meg magának, hogy munkahelyén kívül is egyen. Ezután rendõrtiszt lett a texasi Arlingtonban, ahol tisztként szolgált 1989 és 2000 között, valamint tartaléktisztként 2003-ig.

A kezdet

Colemannek, Gustavo Arlotta tisztviselő javasolta, hogy járjon le a Metroflex edzőterembe, amelynek tulajdonosa, az amatőr testépítő, Brian Dobson volt. Dobson már akkor meglátta benne a bajnokot és felajánlotta Ronnie Coleman számára, hogy teljes élettartama alatt ingyen tagságot kaphat, ha felkészítheti őt és elindul az abban az évben megrendezett Mr. Texas testépítő versenyen. A kőkemény felkészülés után Ronnie Coleman első helyezett lett mind a nehézsúlyú, mind az összetett kategóriában. Edzőjét, Dobsont is legyőzte azon testépítő versenyen. Ronnie Coleman 1995-ben nyerte meg az első profi versenyét, a Kanada Pro Cup-ot. A következő évben ismét megnyerte a versenyt, majd tovább nyerte az 1997. évi Orosz Nagydíjat is. Az 1990-es évek közepén indult jónéhány erőemelő versenyen is.

Ronnie Coleman edzésterve

Menetelés a Mr. Olympia felé

Viszonylag lassan emelkedett a testépítés professzionális csúcsán: 1992-ben a Mr. Olympia versenyen első részvételével nem szerepelt a rangsorban; majd 1994-ben a 15., azután 1995-ben a 10., 1996-ban a 6., és 1997-ben a 9. helyre került, amikor Dorian Yates nyerte meg hatodik és utolsó címét nyugdíjba vonulása előtt. Az 1998-as Mr. Olympia versenyen az egyik legsúllyosabb versenyzőként indult és abban az évben már korábban megnyerte a Bajnokok Éjszakáját. Az testépítés egyik legjobbjaként kezdett felemelkedni és néhány ponttal legyőzve Flex Wheeler-t, ezzel kezdetét vette a leghosszabb győzelmi sorozat a verseny történetében. Nyolc Mr. Olympia címmel büszkélkedhet 1998-tól 2005-ig. 2001-ben ő lett az első ember, aki ugyanabban az évben megnyerte az Arnold Classic és a Mr. Olympia címet.

Coleman sikere professzionális testépítőként számos lehetőséget hozott karrierje során. Számos edzőterem megnyitáson vendégszerepelt az Egyesült Államok egész területén. Edzéskor Ronnie Coleman inkább a szabad súlyokat, mint a gépeket preferálta, hogy maximalizálja a rugalmasságát és a mozgástartományát. Három edzés videót készített: Hihetetlen, A megváltás költsége és az Úton. Ezekben a videókban tippeket ad a tapasztaltabb súlyemelőknek, miközben figyelmeztet a túledzés és a nem megfelelően végzett gyakorlatok ellen.

Jótékonyság

Ronnie Coleman támogatja a Belső Városi Játékokat, egy olyan szervezetet, amelyet Arnold Schwarzenegger alapított 1991-ben. Ő volt a 2001. évi admirális a texasi haditengerészet tanúsítványának díjazottja. 2011-ben elindította a Ronnie Coleman Signature Series-t, egy olyan társaságot, amely sport-táplálkozási és wellness-termékeket kínál testépítőknek és más sportolóknak.

Ronnie Coleman betegsége

A szélsőséges súlyok, amelyeket karrierje során erőemelőként, majd testépítőként (mint például guggolás és 800 kg súlyú emelőszerkezetek) használt, megterhelték a testét, és 2007 óta számos műtéten kellett átesnie: pótlások és különféle kísérletek a krónikus fájdalom enyhítésére a sérült csigolyáknál.

betegsége

Ronnie Coleman állapota később romlott, ám ennek ellenére tovább folytatta a edzést. Most csak könnyű súlyokat használ az izomvesztés megakadályozására. A műtétek ellenére sem lesz képes soha többé segítség nélkül járni.

Sajnálatot magával szemben azonban nem érez, mert úgy gondolja, hogy mindent megtett, hogy a csúcsra jusson, és sajnálja, hogy nem tett még többet a neve örökségének megszilárdítása érdekében.

2018-ban Vlad Yudin dokumentált Coleman életét és karrierjét a dokumentumfilm Ronnie Coleman: A király megjelent a Netflixen is. Quan a rap művész, a film számára a „Flexin” on them (Ronnie Coleman) című dalt készítette, melyet Coleman testépítő karrierje ihletett.

Ronnie Coleman idézetek

Coleman idézeteit népszerűsítették edzővideóiban, ahol rendszeresen kiabálja őket saját maga ösztönzése miatt, például: „Igen, haver!”, „Könnyű baba!” vagy „Semmi más, mint egy földimogyoró!” Ezek az idézetek a világ minden táján a testépítő közösségben ismerté váltak.