Reflux ellen a legjobb gyógymódok

Reflux ellen a legjobb gyógymódok

A reflux egy olyan betegség, melyből a legtöbben soha nem gyógyulnak ki. Akkor fordul elő, amikor a gyomor tartalma elkezd felfelé haladni a nyelőcsőbe. Ezt az állapotot gastroesophagealisnek, vagy savas regurgitációnak is nevezik, ami különböző tüneteket és szövődményeket okozhat. Ha heti kettőnél többször jelentkeznek a gyomorsav visszaáramlásának tünetei, akkor ezt az állapotot reflux betegségnek nevezzük. Kutatások eredményei szerint Magyarországon a lakosság 20%-a érintett a betegségben. A reflux ellen a legjobb gyógymódok az alábbiakban ismertetésre kerülnek.

A reflux oka

Az alsó nyelőcső egy kör formájú izom a nyelőcső végén. Ha megfelelően működik, akkor megfeszül, nyeléskor kinyílik és utána ismét szivárgásmentesen bezáródik. A savas reflux egyik oka, hogy a záróizom nem feszül meg, vagy záródik tökéletesen. Ez okozza, hogy a gyomorsav és a gyomor többi tartalma felkerül a nyelőcsőbe.

A reflux tünetei

A reflux legfőbb tünete a kellemetlen égő érzés a mellkasban, amely a nyak felé sugározhat. Gyakori még a bordaközi fájdalom formájában jelentkező tünet. Ilyenkor a sav a nyelőcső alsó részén maró hatást fejt ki.

Másik tünete a keserű, vagy savanyú íz érzése a száj hátsó részén. Ezt azt is okozhatja, hogy a folyadék, vagy az étel visszaszivárog a gyomor irányából.

Bizonyos esetekben a reflux a nyelőcsőgyulladás és a nyelőcső szűkület miatt nyelési nehézségeket okozhat. Ez sok esetben légzési problémákhoz vezethet, mely krónikus köhögés, vagy asztma formájában jelentkezik.

A visszaszivárgó savgőz-, vagy sav miatt a fogak romlása is nagyon gyorsan bekövetkezhet.

A betegség diagnosztizálása

A következő eljárások egyikét, vagy akár többfélét is alkalmazhatnak a reflux diagnosztizálása végett, vagy a szövődmények ellenőrzéséhez:

Gyomortükrözés: rugalmas cső elejében egy kicsi kamera van elhelyezve, melyet szájon át juttatnak a gyomorba, hogy megvizsgálják a nyelőcsővet és a gyomrot. Szükség esetén biopsziát, avagy szövetmintát vesznek.

Bárium oldat: az oldat lenyelése után az emésztőrendszer felső részének vizsgálatára röntgen képalkotást használnak.

Nyelőcső pH-monitorozása: egy vékony katétert helyeznek a nyelőcsőbe úgy, hogy a mérőszenzorok a gyomor-nyelőcső fölött néhány cm-el mérjék a pH értéket. A vizsgálat meg tudja állapítani, hogy:

  • milyen folyadék áramlik a nyelőcsőben és, hogy mi az áramlás iránya;
  • az áramló tartalom milyen Ph értékű;
  • a gyomorsav meddig jut fel a nyelőcsőben;
  • a feljutott folyadék epe tartalmú e.

Reflux kialakulásának okai

A betegség kialakulásának okai között az elhízás, a dohányzás, a terhesség, a rekeszizom sérv és bizonyos gyógyszerek szedése szerepel. Az érintett gyógyszerek általában kalciumcsatorna-blokkolók, antihisztaminok, antidepresszánsok és altatók. Akiknek hónapok alatt sem javul az állapota az életmód változtatás és a gyógyszeres kezelés hatására, ott sor kerülhet a gyomortükrözésre (gasztroszkópia), nyelőcső pH-monitorozása vagy nyelőcső-manometriára.

Reflux ellen a legjobb kezelések

A kezelési lehetőségek magukban foglalják a gyógyszerek szedését, az életmód megváltoztatását és néha a műtét azok számára, akiknek állapota nem javul az első két intézkedéssel. Az életmód változtatás közé tartozik, hogy étkezés után három órán keresztül nem fekszik le, alváshoz megemeli a párnát, a fogyás, a tüneteket eredményező ételek kerülése és a dohányzás abbahagyása. Reflux ellen a legjobb gyógyszeres kezelések magukban foglalják a savlekötők, a H2-receptor-blokkolók, és a protonpumpa-gátlók használatát.

Műtéti lehetőségek

A legtöbb esetben az életmód gyökeres megváltoztatása és a gyógyszerek használata elegendő a tünetek enyhítésére. De néhány esetben a műtéti kezelés is elengedhetetlen. Az orvos akkor szokta javasolni a műtéti beavatkozást, ha a gyógyszerek- és az életmód megváltozása önmagukban nem szüntetik meg a tüneteket. Abban az esetben is javasolt lehet a műtét elvégzése, amennyiben a betegséggel járó szövődmények már kialakultak.

Lehetséges komplikációk

A legtöbb embernél a reflux nem okoz komoly komplikációkat, de néhány esetben súlyos vagy akár életveszélyes egészségügyi problémákhoz is vezethet. A lehetséges komplikációk a következők lehetnek:

  • Nyelőcsőgyulladás;
  • Nyelőcső-szűkület: étkezésnél bizonyos fajta ételek megakadnak, vagy nehezebben csúsznak le és öklendezés következik be;
  • Barrett nyelőcső: amennyiben a nyelőcsőben normálisan előforduló nyálkahártyaréteget hengerhámsejt réteg helyettesíti, akkor Barrett nyelőcsőről beszélhetünk.
  • Nyelőcső-rák: a Barrett-nyelőcsővel rendelkező emberek kis részét érinti.
  • Asztma: légzési problémák, vagy krónikus köhögés, amelyek akkor fordulhatnak elő, ha gyomorsav kerül a tüdőbe.
  • Fogzománc-erózió: kialakulhatnak ínybetegségek, vagy egyéb fogászati ​​problémák.

A szövődmények kialakulási esélyének csökkentése érdekében elengedhetetlen, hogy lépéseket tegyünk a tüneteinek megelőzésére és kezelésére, a reflux ellen a legjobb gyógymódokkal.