Narancsbőr ellen

Narancsbőr ellen, avagy tippek az eltüntetésére

A narancsbőr (cellulit) a gödröcskésnek tűnő bőr, amely gyakran a comb- és fenéktájék területén fordul elő. Ez a bőrprobléma kísértetiesen hasonlít a narancs héjára, ahonnan a kifejezés is ered. Akkor képződik, amikor a bőr mélyén lévő zsírszövet felnyomja a kötőszövetet. A zsírsejtekben raktározódnak el a szervezetünk által fel nem használt káros anyagok, melyek a kötőszövetben felhalmozódnak és megduzzadva kiboltosulnak az irha irányába, majd átnyúlnak a bőrrétegbe. Becslések szerint a 22 éves vagy annál idősebb nők több mint 85 százaléka harcol a narancsbőr ellen. Férfiaknál nem olyan gyakori ez a bőrprobléma.

A narancsbőr kialakulásának okai a combokon

A combon narancsbőr alakulhat ki, mert ezen a területen természetesen több a zsírszövet. Egyéb tényezők, amelyek növelik a cellulitisz esélyét, a következők:

 • kor
 • ösztrogén
 • szöveti gyulladás
 • öröklődés
 • súlygyarapodás miatt megnövekedett zsírszövet
 • rossz keringés (gyakori probléma a lábakban)
 • kollagén elvesztése
 • rossz nyirokelvezetés
 • elvékonyodik az epidermisz, mely a bőr külső rétege.

Általános egészségi állapotát tekintve nincs semmi rossz a narancsbőrben. Sokan azonban a narancsbőr ellen vannak és mindent megtennének az eltüntetése végett.

Számos otthoni gyógymód és gyakorlat létezik a narancsbőr ellen, de a legfontosabb annak meghatározása, hogy ezek a megoldások valóban megfelelnek-e.

A narancsbőr fokozatai

A cellulitisznek három fokozata különböztethető meg. Ez az osztályozási rendszer lehetővé teszi az bőrgyógyászok számára, hogy felmérjék az állapot súlyosságát.

 • Enyhe – ebben a szakaszban szabad szemmel még nem látható a combon és a fenéken éktelenkedő gödröcskék. Azonban ha kézzel összenyomjuk az adott területen a bőrt, máris kirajzolódik a narancsbőr.
 • Közepes – ebben a fázisban már álló helyzetben is észrevehetők a bőrelváltozások, azonban fekvő helyzetben még a bőrfelszín képes kisimulni. A bőr mélyebb hullámzása jellemző, túrószerű megjelenéssel és öt-kilenc közepes mélyedéssel a bőrön.
 • Súlyos – itt már fekvő helyzetben is könnyen észrevehetők a kitüremkedések. Mélyen hullámzó bőr „matracszerű” megjelenéssel és 10 vagy több mély bemélyedéssel.

A narancsbőr ellen házilag

Egyes otthoni gyógymódok segíthetnek csökkenteni a cellulit megjelenését.

Masszázs

Az egyik ígéretes gyógymód a masszázs. Ez kivitelezhető otthon vagy egy professzionális masszázsterapeuta segítségével. A masszázs a nyirokelvezetés javításával csökkentheti a cellulitiszt. Segíthet nyújtani a bőrszövetet is, mely segíthet a narancsbőr-gödröcskék kinyújtásában is.

A masszázskrémek ugyanazokat az előnyöket kínálják, de a legfontosabb összetevő a masszírozási folyamat. Nem alkalmazható csak külön a krém, mivel attól nem múlik el a narancsbőr. Egyetlen masszázs sem segít, ha cellulitiszről van szó. Következetesen meg kell ismételni az eljárást a kívánt eredmény eléréséhez és fenntartásához.

Bioaktív kollagén peptidek

Egy tanulmány javulást talált a cellulitiszben azoknál a nőknél, akik bioaktív kollagénpeptideket szedtek. A résztvevők 6 hónapig szedték naponta a táplálék-kiegészítőket. Összességében észrevehetően csökkent a narancsbőr a combjukon. A javulás mind a közepes, mind a magasabb testsúlyú nőknél megfigyelhető volt, de a közepes testsúlyú nőknél tapasztalták a legnagyobb javulást.

Bár az eredmények érdekesek, további tanulmányokra van szükség ahhoz, hogy alátámasszák a kiegészítők cellulitjavító szerepét.

Egészséges táplálkozás

Mágikus hatású narancsbőr eltüntető ételről még nincs tudomása az emberiségnek. Ellenben van néhány olyan szabály, amit ha betartunk megelőzhetjük a kialakulását, vagy mérsékelhetjük a súlyosságát, amennyiben már kialakult.

Fontos, hogy minél kevesebb méreganyagot juttassunk a szervezetünkbe. Érdemes kerülni a zsíros, a túlzottan sós, vagy cukros ételeket, továbbá az adalékanyagokat és a tartósítószereket tartalmazó élelmiszereket. Ebbe a csoportba tartoznak például a gyorséttermek kínálatai és az előkészített ételek. Érdemes inkább rostban gazdag harapnivalókat választanunk, mint a zöldségek, a gyümölcsök, illetve a teljes kiőrlésű gabonák.

A citrusfélék és a brokkoli fogyasztása is fontos, mivel ezek bőrfeszesítő hatással bírnak, így bevethetők a narancsbőr ellen is.

Elégséges víz fogyasztása

A víz egy másik olcsó lehetőség, amely segíthet a narancsbőrben. Nemcsak hidratál, hanem a víz serkenti a keringést és a nyirokkeringést is. Átalgban elmondható, hogy minimum napi 2 liter víz bevitele szükséges ahhoz, hogy testünk képes legyen a felesleges salakanyagoktól megszabadulni.

Fogyás és testmozgás

Amennyiben a munkánk túlnyomó része a monitor bámulásából áll, abban az esetben számos egészségügyi probléma leselkedhet ránk – többek között a narancsbőr is. A mozgásszegény életmóddal a szervezet nyirok-és vérkeringése is jóval lassabb, mint a sportolóké, ami miatt nagyobb az esély a sejteken belüli méreganyag lerakódásra. Az izmok jellemzően nem elég erősek ahhoz, hogy vissza tudják tartani a bőrszövet alatti zsírréteget, aminek a kitüremkedése a narancsbőr kialakulásához vezet.

A fogyás is segíthet néhány túlsúlyos és elhízott embernek a narancsbőr csökkentésében. A felesleges testzsír elvesztése természetesen csökkentheti a cellulit megjelenését. Viszont nem szabad elfeledni, hogy a cellulitisz megjelenése nem csak a testsúlytól függ. Ez nem csak azokra korlátozódik, akik túlsúlyosak vagy elhízottak. A testmozgás, az izmok fejlesztése és a kiegyensúlyozott étrend, segíthet csökkenteni a combokon megjelenő narancsbőrt.

Gyakorlatok a combon lévő narancsbőr ellen

Bizonyos láb- és fenékgyakorlatok segíthetnek feszesebbé tenni a bőrt a comb környékén. Ezzel szemben a narancsbőr csökkenése is tapasztalható lehet.

Bár a testmozgás nem a legjobb módja annak, hogy megszabaduljunk a combon lévő narancsbőrtől, az erősebb izmok és a feszesebb bőr, csökkentheti annak megjelenését.

Íme néhány gyakorlat, amit érdemes kipróbálni.

 • Guggolás
 • Fellépés zsámolyra vagy dobozra
 • Oldalsó kitörések

A fentebb említett saját testsúlyos gyakorlatok mindegyike lehetővé teszi az intenzív edzést, de akár kézi súlyok és súlyzók is beépíthetők.

Érdemes 12-15 ismétlést végezni egyszerre. Az intenzitás növelhető súlyzókkal vagy az ismétlésekkel.