Lando Norris Forma-1-es pilóta pályafutása és magánélete

Lando Norris pályafutása és magánélete

Lando Norris egy brit-belga kettős állampolgárságú Forma-1-es autóversenyző a McLaren csapatnál. 2015-ben megnyerte az MSA Formula bajnokságot, 2016-ban pedig a Toyota Racing Series-t, és az Eurocup Formula Renault 2.0 kupát. Abban az évben megkapta a McLaren Autosport BRDC díjat is. Ezt követően megnyerte a 2017-es FIA Forma-3 Európa-bajnokságot. Tagja volt a McLaren Young Driver programjának.

Gyermekkora

Lando Norris 1999 november 13-án született Bristolban. Apja, Adam Norris menedzser, Bristol egyik leggazdagabb-, és az ország 501. leggazdagabb embere. Három testvére van, akik közül ő a második legidősebb. Idősebb testvére Oliver, szintén versenyszerűen gokartozott.

A Somersetben lévő Millfield iskolában tanult fizikát és matematikát. A családja Glastonburybe költözött, hogy támogassák versenyzői karrierjét.

Versenyzői karrierje

Versenyzői pályafutását hét évesen kezdődött, amikor első országos gokart versenyén megszerezte a pole pozíciót. 2013-ban Norris a KF-Junior gokartban versenyzett, megnyerte a CIK FIA Európa-bajnokságot és a Nemzetközi Szuperkupát, valamint a WSK Euro Series-t. A következő évben megnyerte a CIK-FIA KF világbajnokságot, melyel ő lett a legfiatalabb gokart világbajnok.

2014-ben debütált a Ginetta Junior Championshipben, amely a British Touring Car Championship támogató sorozata. A harmadik helyen végzett a bajnokságban, négy futamot nyert és megszerezte az Újonc Kupát.

2015-re szerződést írt alá a Carlin Motorsporttal, hogy az újonnan alapított MSA Formula Bajnokságban szerepelhessen. Lando Norris nyolc győzelmet, tíz pole pozíciót és összesen tizennégy dobogós helyezést szerzett, és megnyerte a bajnokságot.

2016 januárjában Norris Új-Zélandra utazott, hogy a Toyota Racing Seriesben versenyezzen az M2 Competition csapatával. Hat futamgyőzelmet ért el, és megnyerte a bajnokságot. Ezután visszatért Európába, hogy a Formula Renault 2.0-s kategóriában versenyezzen Josef Kaufmann Racinggel. Mindkét sorozatot megnyerte, összesen tizenegy futamgyőzelmet aratott, utóbbiban pedig tíz egymást követő pole pozíciót szerzett. Ezzel egy időben Norris a BRDC brit Forma-3-bajnokságban is szerepelt, és tizenegy futamon négy győzelmet aratott.

Norris a 2017-es európai Formula-3 bajnokságban a harminc versenyből húszban végzett a dobogón, köztük kilenc győzelmet aratott, és nyolc pole pozíciót szerzett. Két futammal hátralévő idővel megszerezte a bajnoki címet, ami négy éven belül az ötödik bajnoki címét jelenti.

Lando Norris 2018-tól a FIA Forma-2-es bajnokságban versenyzett. A pole pozícióból aratott rajt-cél győzelmet a nyitófutamon a Bahreini körversenyen, azonban ez volt az egyetlen futamgyőzelme a szezonban. Folyamatos pontokat és dobogós helyezéseket szerzett, így megőrizte a bajnokság vezetését egészen a hatodik futamig, amikor George Russell megelőzte őt a tabellán. Norris a második helyen zárta a bajnokságot.

Lando Norris Forma-1 pilóta magánélete

Forma-1 karrierje

2017 elején a Forma-1-es McLaren csapathoz csatlakozott és ő lett a McLaren hivatalos teszt- és tartalékpilótája a 2018-as szezonban.

Forma-1 balesetek

A 2019-es Forma-1 világbajnokságon Carlos Sainz partnereként indulhatott neki a szezonnak, melyet 49 ponttal a tizenegyedik helyen zárt. Csapattársa, Sainz 96 pontot szerzett, Norris azonban a huszonegy futamból tizenegyen felülmúlta őt. Debütáló évében 2022-ig írt alá szerződést a McLarenel.

A szezonnyitó Osztrák Nagydíjon Norris a negyedik helyre kvalifikálta magát, de Lewis Hamilton rajtrács büntetése után a harmadik helyre emelkedett, ami pályafutása legjobb rajtrácspozíciója. A futam leggyorsabb körét az utolsó körben teljesítette, 4,802 másodperccel és a második helyen végzett Hamilton mögött, ezzel megszerezte pályafutása első dobogós helyét. Lando Norris a szezont a kilencedik helyen zárta 97 ponttal, nyolc ponttal lemaradva Sainz mögött.

Norris a McLarennél maradt a 2021-es szezonban, Daniel Ricciardo partnereként. Az Emilia Romagna Nagydíjon harmadik helyen végzett, megszerezve ezzel második dobogós helyezését a Forma-1-ben. Az Osztrák Nagydíjon harmadikként zárta a versenyt, ezzel megszerezte harmadik dobogós helyét a szezonban. Az Olasz Nagydíjon Norris a negyedik helyen végzett a sprint kvalifikációjában, amely harmadik lett a rajtrácson, mivel Bottas motorbüntetést kapott. Norris a második helyen zárta a versenyt csapattársa, Ricciardo mögött. Az Orosz Nagydíj időmérőjén szerezte meg első pole pozícióját a Forma-1-ben változó időjárási körülmények között, de a versenyen szintén kiszámíthatatlan volt az időjárás, így a hetedik helyet kaparintotta meg.

Lando Norris barátnője

A legtöbb hírességhez hasonlóan Lando Norris is igyekszik titokban tartani személyes és szerelmi életét. Elmondása szerint korábban egy párkapcsolata volt. Mivel soha nem árulta el, kivel járt a múltban, Norris továbbra is egyike azoknak a pilótáknak a jelenlegi rajtrácson, akiket folyamatosan videojátékokkal látnak játszani, és nem veszik észre a pályán kívüli lányokat.

Az internet korszakában semmi sem titok, de ha Lando Norris barátnője létezik, mindent megtesz, hogy titokban tartsa kapcsolatát. Ennek ellenére Lando Norris, aki több mint 2 millió feletti követőt gyűjtött össze az Instagramon, úgy tűnik elkötelezett kapcsolatban csak a karrierjével áll.