Kylian Mbappé

Kylian Mbappé pályafutása, barátnője és fizetése

Név: Kylian Mbappé
Született: Bondy, Franciaország, 1998 december 20.
Magassága: 178cm
Testsúlya: 73kg
Poszt: csatár

Kylian Mbappé, jelenleg a Francia labdarúgó-bajnokságban szereplő Paris Saint-Germain labdarúgója. Fiatal kora ellenére már most a világ egyik legjobb labdarúgójának tartják, ami nem meglepő, hiszen számos olyan képességgel rendelkezik, amely csak a legjobbaknak adatik meg. Emellett trófeák terén sem szenved hiányt, így például világbajnoki- és francia bajnoki címek is megtalálhatóak a vitrinjében.

Kylian Mbappé gyermekkora

Teljes nevén Kylian Mbappé Lottin 1998. december 20-án látta meg a napvilágot Párizsban. Édesapja a kameruni származású Wilfred egy fociedző, míg édesanyja az Algériából származó Fayza korábban kézilabda játékos volt. Van egy 8 évvel fiatalabb vér szerinti testvére, Ethan, aki korosztályos csapatokban pallérozódik. Továbbá egy fogadott bátyja is van, Jires Kembo-Ekoko személyében, akinek labdarúgó karrierje 2019-ben fejeződött be a Bursaspor csapatában.

A kis Kylianról már gyermekkora elején kiderült, hogy van tehetsége a labdarúgáshoz. Ehhez mérten korán el is kezdett foglalkozni a sportággal, melyet abban az AS Bondyban kezdett meg, ahol édesapja volt az edző. Kicsivel később átment a Clairefontaine akadémiájára, hogy még magasabb szintre fejlessze játékát. Itt már számos nagy, világszinten ismert klub is felfigyelt rá, akiktől több megkeresés is érkezett a leigazolásával kapcsolatban. Így például megfordult olyan neves klubok korosztályos csapatában is mint a Chelsea, vagy a Monaco, ahol végül 2013-tól hosszabb távon elkötelezte magát.

AS Monaco

2015. októberében a monacói klub B csapatának tagjává avanzsált, azonban kiemelkedő játéktudása miatt hetekkel később már az AS Monaco első csapatában találta magát. Bemutatkozása december másodikára esett az SM Caen elleni francia első osztályú bajnoki mérkőzésen. A maga 16 évével pedig ő lett a klub legfiatalabb pályára lépő játékosa.

Első találatát 2016. február 20-án jegyezte a Troyes ellenében, amivel a csapat történelmének legfiatalabb gólszerzőjévé lépett elő. Első profi szerződését még azon év márciusában írta alá, mellyel 3 évre kötelezte el magát a klubnál. A 2016-2017-es szezonban a monacói sikercsapat egyik alapembere volt. Hozzásegítette csapatát a Francia-bajnokság megnyeréséhez, kiváló játékával és 15 találatával, továbbá a Bajnokok-ligája elődöntőjébe is be jutottak, mely sorozat keretein belül 6 gólt szerzett. Összesen 44 mérkőzésen lépett pályára, melyeken 26 találatot sikerült összehoznia.

A PSG csapatánál

A 2017-2018-as idényt már a PSG csapatánál kezdte meg, akik kölcsönvették őt a Monacotól. A megállapodás a két csapat között az volt, hogy a párizsi alakulat 145 millió eurót, plusz 35 millió euró bónuszt fizet Mbappéért, aki 2018-tól végleg a csapat teljes értékű tagjává válik. Ez a 180 millió eurós átigazolási összeg Mbappét a világ második legdrágább labdarúgójává tette, a brazil Neymar mögött. A kölcsönben eltöltött idényét 13 góllal fejezte be, és sikerült csapatával megnyernie a Francia bajnokságot, kupát és ligakupát. Emellett az igen rangos, 2017-es Golden Boy díjat is begyűjthette, amit a legjobb 21 év alatti futballistáknak adnak minden évben.

Világklasszis a PSG csapatában

Kylian Mbappé 2018. nyarától véglegesen a Paris Saint-Germain csapatának a tagjává vált. A 2018-19-es idény pedig eszméletlenül jól sikerült a számára főleg egyéni szempontból és talán nem túlzás kimondani, hogy 19 éves korára világklasszis játékos lett belőle. A bajnokságot 29 lejátszott meccsen 33 góllal fejezte be, csapatát pedig bajnoki címhez segítette. Emellett a Bl-ben 3 alkalommal vette be az ellenfelek kapuját és 3 gólpasszt is kiosztott. Megválasztották a Francia bajnokságban az év játékosának; a bajnokság gólkirálya lett; megnyerte a Kopa Trophy-t, amit a legjobban teljesítő huszonegy év alatti labdarúgónak adnak és emellett az UEFA év csapatában is helyet kapott.

Mbappé a PSG csapatánál

A következő szezonban sikerült a hazai triplázás a párizsi csapattal, ami a bajnokság, a kupa, és a ligakupa megnyerését jelenti. A bajnokságban sikeresen védte meg gólkirályi címét 18 góllal, habár érdekesség, hogy csak jobb meccsenkénti gólaránnyal győzte le az ugyanannyi találatot jegyző Wissam Ben Yeddert. Emellett a Bajnokok-ligája döntőjébe is bejutott a PSG csapatával, ahol viszont kikaptak a Bayern Müchentől 1-0-ra.

Több mérföldkő egy év alatt

2020. decemberében sikerült számára a 100 gólos mérföldkő elérése a PSG-ben, amely előtte csak 4 játékosnak sikerült. A Bl-ben a Barcelona elleni nyolcaddöntő mérkőzésén mesterhármast szerzett, így ő lett a harmadik játékos, aki a katalán klub ellen a Bl-t figyelembe véve 3 gólt tudott jegyezni. Továbbá a Barcelona elleni visszavágón is betalált egyszer, így neki sikerült először 4 gólt lőnie a katalánoknak egy Bl szezonban.

2021. februárjában meglőtte szezonbeli 5. dupláját a Francia ligában, amivel ő az első játékos akinek ez sikerült. Elérte a 25 gólos mérföldkövet a Bajnokok-ligájában, ezzel pedig ő vált a legfiatalabb játékossá, aki ezt elérte, megelőzve az argentin Lionel Messit. A szezont aztán csak egy Francia-kupa győzelemmel zárta, amely mellé sorozatban harmadjára bezsebelte a gólkirályi címet, és második alkalommal vált a Ligue 1 év játékosává. Jelenleg Kylian Mbappé 135 gólnál jár a PSG-nél, amivel ő a 3. a klub örökranglistáján.

A Francia válogatottban

2016-ban megnyerte az U19-es válogatottal az Európa-bajnokságot, amely után 2017. márciusában meghívót kapott a felnőtt válogatottba. Bemutatkozása a Francia válogatottban március 25-re esett egy Luxemburg elleni összecsapáson, amivel a második legfiatalabb játékos lett aki a válogatottban bemutatkozott. Legelső gólját Hollandia ellen szerezte, még ugyanezen év augusztusában. A 2018-as világbajnokságon már kulcsszerepe jutott a franciák csapatában. Mbappé remek játékának is köszönhetően a Francia-válogatott végül megnyerte a tornát. A fiatal tehetség 4 gólt lőtt a torna folyamán, emellett pedig a torna legjobb fiatal játékosának választották. A következő nagy eseményen, a 2020-as Európa-bajnokságon már nem ment olyan jól a franciáknak, ennek következtében ki is estek a nyolcaddöntőben. Mbappé eddigi 49 pályára lépése alkalmával 17 alkalommal köszönt be az ellenfeleknek.

Kylian Mbappé barátnője

Több forrás szerint, Kylian Mbappé barátnője Alicia Aylies, a 2017-es Miss France győztese. A pár hivatalosan nem jelentette be, hogy kapcsolatban állnak, azonban 2018 óta számos jel utal rá. Több mint valószínű, hogy csak azért nem hallani hivatalos információkat, mivel szeretnék elkerülni a média figyelmét.

Alicia Aylies, Mbappé barátnője

Kylian Mbappé fizetése és vagyona

Kylian Mbappé fizetése 2021-ben 26 millió dollár, amihez még hozzá jön további 14 millió egyéb jóváhagyásokból. Ez összesen 40m dollár, ami Magyar Forintra átszámítva több mint 11 milliárdos éves fizetés.

Vagyona körülbelül 110 millió dollár, amely persze az évek haladtával valószínűleg növekedni fog. Érdemes megemlíteni Mbappé szponzorait is, akik a Nike, az Electronic Arts, illetve a Hublot.

Hasonló cikkek