Robert Lewandowski karrierje, fizetése, és családja

Robert Lewandowski karrierje, fizetése és családja

Robert Lewandowski 1988 augusztus 21-én született lengyel futballista. Jelenleg a Bayern München oszlopos tagja, továbbá a lengyel válogatottban is számítanak rá a világ jelenlegi egyik legjobb csatáraként. Korábban megfordult a Lech Poznan, illetve a Borussia Dortmund csapatainál is.

Robert Lewnadowski élete

Robert Lewandowski Lengyelország fővárosában, Varsóban látta meg a napvilágot, azonban egy faluban, nevezetesen Lesznoban nőtt fel. Édesapja Krzysztof Lewandowski és édesanyja Iwona Lewandowska nagy sportrajongók voltak, így nem volt kérdés, hogy az ifjú Lewandowski is érdeklődni fog a sportok iránt. Apja észrevette Lewandowski érdeklődését, és el is vitte a helyi labdarúgó csapathoz, a Partizan Lesznohoz. Következő állomása a Varsonia Warsaw akadémiája volt, ahol 7 évet töltött el. Ezután a Delta Warsaw csapatához ment, hol felfigyelt rá a Legia Warsaw csapata, akiknél el is kezdett játszani a 2005-2006-os szezonban. Azonban nem volt szerencséje, mivel megsérült, és csapata egyből vissza is lépett a szerződés meghosszabbításától. A következő két évben Lewa a lengyel 3. és 2. osztályban játszott a Znicz Pruszków csapatában. Mind a két idényt gólkirályként zárta, így jöhetett a következő lépés a karrierjében

Robert Lewnadowski profi karrierje

Profi karrierje során csak három csapatban fordult meg. A Lech Poznan és a Borussia Dortmund után 2014-től a Bayer München oszlopos tagja, melyel megnyert minden elképzelhető európai kupát és gólkirályi címet.

Lech Poznan

2008. júniusában Robert Lewandowskit leigazolta a Lech Poznan 1,5 millió złoty értékben. Az elkövetkező hónapban már be is mutatkozhatott a csapat színeiben és meg is szerezte első gólját. Első idénye igazán jól sikerült, mivel 42 mérkőzésen 18 alkalommal talált be, ezzel a második helyen zárva a góllövő listán. Második szezonjában a csapattal megnyerte a bajnokságot, illetve most már a lengyel gólkirályi címet is megszerezte.

Borussia Dortmund

Robert Lewandowski 2010-ben a Dortmundhoz került 4,5 millió eurós átigazolási díjjal. 2010. szeptemberében meg is szerezte első gólát a Dortmundban, a Schalke csapata elleni győzelem során. Első évét 9 góllal és a bajnoki címmel zárta, ami nem mondható rossznak újonc létére.

Az áttörést a 2011-2012-es idény hozta meg a számára, amikor is Robert Lewandowski 22 gólt lőtt a bajnokságban, amit meg is nyertek és további hetet a német kupában, amelyet ugyancsak elhódítottak. 2011-es nagyszerű teljesítményéért még az év lengyel labdarúgója díjat is megkapta, melyet azóta 2018 kivételével mindig ő vihetett haza.

2012-2013-ban Robert Lewandowski csapatával egyenesen szárnyalt a Bajnokok Ligájában. Egészen a döntőig meneteltek, ahol csak a Bayern München tudta megállítani őket. A lenygel támadó pedig egy rekordot is felállított, a legtöbb lőtt góllal egy elődöntős mérkőzésen a Bl-ben. Ezt négy találattal érte el a Real Madrid ellen.

A 2013-14-es szezont a Dortmund egy német Szuperkupa győzelemmel kezdte és végül ez bizonyult a csapat egyetlen sikerének is abban az évben. Emellett Lewandowski 20 góllal a bajnokság gólkirálya lett, illetve még további 6 gólt lőtt a Bl-ben. Utolsó meccse a dortmundi csapattal a német kupa döntője volt a Bayern ellen, amely mérkőzésen 2-0-ra kikaptak.

Bayern München

A 2014-15-ös szezon kezdetekor lépett pályára először a bajor klub szerelésében. Első szezonjában nagyon jól teljesített a Bayernnél, hiszen megnyerték a Bundesligát, eljutottak a Bajnok Ligájának az elődöntőéig, továbbá a 2. helyen végzett a német góllövőlistán a lengyelek sztárja.

Robert Lewandowski Bayern

Második szezonjában a Bayernnél, egyszerre négy világrekorddal kezdett a Wolfsburg ellen, amikor is kevesebb mint 9 perc alatt szerzett 5 gólt a támadó. Később az idényben a 4. helyen végzett az Aranylabda szavazáson, és gólkirály lett a bajnokságban. A német kupát megnyerték, illetve ismét német bajnok lett a Bayernnel.

A 2016-2017-es évben Robert Lewandowski megszerezte 100. gólját a bajorok színeiben, és aláírt egy szerződést csapatával egészen 2021-ig. A szezon végén 47 meccsen 42 találat gyűlt össze Lewandowskinak.

2017-2018-ban Lewandowskiék megnyerték a német Szuperkupát, a lengyelek kiválósága lejátszotta 250. meccsét a Bundesligában, és ezek mellett ő lett a bajnokságnak a gólkirálya 29 találattal.

A 2018-19-es idényt ismét a Szuperkupának a megnyerésével kezdték, ahol Robert Lewandowski lett az első játékos a kupának a történetében, aki mesterhármast tudott szerezni. A bajnokságban megdöntötte Claudio Pizzaro 195 gólós a ligában szerzett legtöbb találat külföldi játékos általi rekordját. Ismét ő lett ligájában a gólkirály 22 góllal. A német kupadöntőben pedig sikerült betalálnia, ami azt jelentette, hogy túlszárnyalta Gerd Müller 5 gólos rekordját a döntők történetében, és persze végül a kupát is behúzták.

A 2020 és 2021-es éveit figyelembe véve addigi legjobb formájában volt a támadó csapatával együtt. Robert Lewandowski beállította Cristiano Ronaldo vendég meccseken szerzett 9 gólós rekordját a Bajnokok Ligájában. A Bl-nek a döntőjében megszerezte 15. gólját is Lewandowski, ezzel először megszerezve a Bl gólkirályi címét. Emellett a Bayernnel megnyerték a hőn áhított európai kupát is, így ez dupla siker volt a lengyelnek. 2020 decemberében ő lett a 3. játékos, aki elérte a 250 gólt a Bundesligában. Ugyancsak decemberben a FIFA 2020-as év játékosa díját is bezsebelte első lengyelként.

Lengyel válogatott

Lengyelország U21-es csapatában 3 pályára lépés után már be is hívták a felnőtt válogatottba, ahol 2008-ban debütált San Marino ellen, nem mellesleg pedig be is talált azon a mérkőzésen. Az első komoly megmérettetés számára a 2012-es Európa bajnokság volt, amely eseményen sikerült is betalálnia, azonban válogatottjával már a csoportkörben kiestek.

A 2014-ben megrendezésre került Brazíliában megrendezett Világbajnokság kvalifikációján már csapatkapitányként számítottak rá, azonban nem sikerült kvalifikálniuk magukat az eseményre.

A 2016-os Eb kvalifikációja azonban már sokkal jobban sikerült, hiszen Lewandowski 13 gólt szerezve végig vezette csapatát egészen az EB-ig, ahol a negyeddöntőben véreztek el a későbbi győztes portugál válogatott ellen.

A 2018-as Vb-re már sikerült kijutniuk, viszont a csoportkörben búcsút inthettek a tornának, Lewának pedig nem jött össze a gólszerzés.

Robert Lewandowski családja

Felesége Anna Lewandowska, akivel 2013-ban házasodtak össze. Anna szintén sportoló, 2009-ben a karate Világkupán harmadik helyet ért el. Robert Lewandowski családja két gyermekkel gyarapodott, Klara és Laura személyében.

Robert Lewandowski fizetése és vagyona

Jelenleg a legfrissebb híresztelések szerint Robert Lewandowski fizetése 20 millió euró környékén mozog évente. Lewandowskinak több szponzora van, melyek közül a legnevesebbek a Nike, a Gillette, és a Huawei, de ezek mellett több másik óriás cég is szponzorálja a lengyel labdarúgót. Robert Lewandowski vagyona ezzel megközelítőleg 150 millió euróra tehető.