Köszvény gyógyszer vény nélkül

Köszvény gyógyszer vény nélkül

A köszvény gyógyszer vény nélkül nem biztos, hogy a lgehatékonyabb megoldás a betegség kezelésére. A köszvényes rohamokat vagy fellángolásokat a húgysav felhalmozódása okozza a vérben. A húgysav egy olyan anyag, amelyet a test akkor termel, amikor lebontja az úgynevezett purinokat. A testében lévő húgysav nagy része feloldódik a vérében, és a vizelettel távozik. De néhány embernél a szervezet túl sok húgysavat termel, vagy nem távolítja el elég gyorsan. Ez magas húgysav szinthez vezet a szervezetben, ami a ksözvény egyik fő oka.

A felhalmozódás miatt tűszerű kristályok képződnek az ízületben és a környező szövetekben, ami fájdalmat, duzzanatot és bőrpírt okoz. Bár a fellángolások meglehetősen fájdalmasak lehetnek. A gyógyszeres kezelés segíthet a köszvény tüneteinek csökkentésében és a fellángolások korlátozásában. Noha még nincs gyógyszer a köszvényre, rövid és hosszú távú lehetőségek állnak rendelkezésre a tünetek kordában tartása érdekében.

Köszvény gyógyszer vény nélkül

Hosszú távú kezelések előtt az orvos valószínűleg nagy dózisú gyulladáscsökkentő gyógyszereket vagy szteroidokat ír elő. Az első vonalbeli kezelés, mely a köszvény gyógyszer vény nélkül kapható változatai, csökkentik a fájdalmat és a gyulladást. Addig használják, amíg orvos nem erősíti meg, hogy teste önmagától csökkentette a húgysav szintjét a vérben.

Ezek a gyógyszerek egymással vagy hosszú távú gyógyszerekkel kombinálva alkalmazhatóak. A nem szteroid gyulladáscsökkentők a vény nélkül kapható gyógyszerek, mint az ibuprofen (Motrin, Advil) és naproxen (Aleve). Receptre kapható társaik a celekoxib (Celebrex) és indometacin (Indocin).

Vény köteles köszvény gyógyszer

 • Kolchicin (Colcrys, Mitigare): Ez a vényköteles fájdalomcsillapító a roham első jeleire képes megállítani a köszvény fellángolását. A gyógyszer alacsony dózisai jól tolerálhatók, de a magasabb dózisok mellékhatásokat okozhatnak, például hányingert, hányást és hasmenést.
 • Kortikoszteroidok: A prednizon a leggyakrabban felírt kortikoszteroid. A fájdalom és a gyulladás enyhítésére szájon át vagy az érintett ízületbe fecskendezhető. Az izomba is beadható, ha több ízület érintett. A kortikoszteroidokat általában olyan emberek kapják, akik nem tolerálják az NSAID-okat vagy a kolchicint.

Hosszan tartó köszvény gyógyszerek

Míg a rövid távú kezelések a köszvényes roham megállítására irányulnak, a vér húgysav szintjének csökkentésére hosszú távú kezeléseket alkalmaznak. Ez segíthet csökkenteni a jövőbeni fellángolások számát. Ezeket a gyógyszereket csak akkor írják fel, miután a vérvizsgálatok megerősítették, hogy hiperurikémiában vagy magas húgysav szintben szenved.

A hosszú távú gyógyszeres kezelési lehetőségek a következők:

 • Allopurinol (Lopurin és Zyloprim): Ez a leggyakrabban felírt gyógyszer a húgysav szint csökkentésére. A teljes hatás elérése több hétig is eltarthat, ezért fellángolást tapasztalhat ez idő alatt. Ha mégis fellángol, akkor a tünetek enyhítésére az első vonalbeli kezelések egyikével kezelhető.
 • Febuxosztát: Ez az orálisan szedhető gyógyszer, mely blokkol egy enzimet, amely a purint húgysavra bontja. Ez megakadályozza a testet abban, hogy húgysavat termeljen. A febuxosztátot főleg a máj dolgozza fel, így biztonságos vesebetegségben szenvedők számára.
 • Probenecid (Benemid és Probalan): Ezt a gyógyszert többnyire olyan emberek számára írják fel, akiknek veséje nem üríti ki megfelelően a húgysavat. Segít a vesékben a kiválasztódás növelésében, így a húgysav szint stabil lesz. Vesebetegeknek nem ajánlott.
 • Lesinurad (Zurampic): Ezt a típust olyan embereknél alkalmazzák, akik számára az allopurinol vagy a febuxosztát nem csökkentette kellőképpen a húgysav szintet. A Lesinuradot is mindig e két gyógyszer egyikével együtt alkalmazzák. Ígéretes új kezelés azoknak az embereknek, akiknek nehézségeik vannak a köszvénytünetek kezelésében. Ugyanakkor veseelégtelenség kockázatával jár.
 • Pegloticase (Krystexxa): Ez a gyógyszer egy enzim, amely a húgysavat átalakítja egy másik, biztonságosabb vegyületté, az úgynevezett allantoin. Kéthetente intravénás (IV) infúzióként adják. A pegloticase-t csak olyan embereknél alkalmazzák, akiknél más hosszú távú gyógyszerek nem működtek.

A köszvény okai

A vérben a húgysav felhalmozódása a purinok lebomlása következtében köszvényt okoz. Bizonyos betegségek, mint a vér- és anyagcserezavarok, vagy a kiszáradás miatt a szervezet túl sok húgysavat termel. A pajzsmirigy-, vese probléma vagy az örökletes rendellenesség megnehezítheti a szervezet számára a felsleges húgysav eltávolítását a szervezetből, mely a köszvény okai közt szerepel.

A köszvény tünetei bizonyos gyógyszerek-, vagy ételek fogyasztásakor erősödhetnek. Ajánlott elkerülni vagy korlátozni a sok purint tartalmazó ételeket és italokat, melyek a következőek:

 • vörös hús, például sertés- és borjúhús
 • tenger gyümölcsei
 • belsőségek nagy mértékű fogyasztása
 • alkohol, üdítők, gyümölcslevek

Néhány gyógyszer, amelyet más betegségek kezelésére szed, növelheti a húgysav szintjét a vérben. Beszéljen orvosával, ha az alábbi gyógyszerek bármelyikét szedi: diuretikumok vagy vízhajtó tabletták, aszpirin, vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, például béta-blokkolók és angiotenzin receptor blokkolók.

A köszvény kialakulásának valószínűsége

 • Középkorú férfiaknál és posztmenopauzás nőknél a legnagyobb a valószínűsége a köszvény kialakulásának.
 • Az öröklődés is nagy szerepet játszik, ha szülei, testvérei vagy más köszvényes családtagjaik vannak.
 • Amennyiben nagyobb mennyiségű alkoholt fogyaszt rendszeresen.
 • Hogyha olyan gyógyszereket szed, mint a diuretikumok és a ciklosporin.
 • Ha egyéb betegsége van, mint a magas vérnyomás, vesebetegség, pajzsmirigy betegség, cukorbetegség vagy alvási apnoe