Kapás Boglárka

Kapás Boglárka világbajnok úszónő karrierje és párja

Név: Kapás Boglárka
Született: Debrecen, Hajdú Bihar Megye, 1993. április 22.
Magassága: 167cm
Versenysúlya: 54kg

Kapás Boglárka világbajnok-, hétszeres Európa-bajnok és olimpiai bronzérmes úszónő. Jelenleg az Eötvös Loránd Tudományegyetem hallgatója, pszichológia szakon.

Sport karrierje

A versenyszerű úszást 1999-ben, hatéves korában kezdte el. Első igazi megmérettetése a 2007-es Európai Ifjúsági Olimpia volt, melyen második lett 800 méteres gyorsúszásban. A 2008-ban rendezett pekingi olimpián ő volt az olimpiai csapat legfiatalabb tagja. 400 méteres gyorsúszásba indult, ahol a 29. helyet szerezte meg. Az úszó EB-n 400 méteren 14.-, 800 méteren tizenegyedik helyen ért célba.

A 2009-es Prágában rendezett ifi Európa-bajnokságon kétszáz méter pillangón második, nyolcszáz gyorson negyedik lett, majd gyorsváltóban 4 × 200 méteren ötödik lett. Az országos bajnokságon Kapás Boglárka 200 pillangó, majd 200 és 800 méter gyorsban lett bajnok. A felnőtt EB-b nem szerepelt még valami fényesen, mivel 800 gyors úszásban kilencedik és 200 pillangón pedig a tizenegyedik helyezést tudta megszerezni.

A 2010-es szingapúri nyári ifjúsági olimpián kétszáz méter pillangó úszásban igen nagy főlénnyel, aranyérmét nyert. Ebben a számban az akkori világranglista 10. legjobb idejét tudta teljesíteni, mely az egyéni csúcsa is volt. A nem várt siker után a 400 méteres gyorsúszás számban is aranyérmet-, majd 200-on ezüstérmet szerzett.
Az EB-n gyorsúszásban ezüstérmet szerzett nyolcszáz méteres távon, négyszáz gyorson pedig negyedik helyezést érte el.

2011-ben sajnálatos módon bordatörés miatt kihagyta a világ-, és Európa bajnokságot, továbbá az amerikai úszógálát.

2012-ben a Debrecenben rendezett hazai EB-t sikerült megnyernie nyolcszáz méteres gyorsúszás számban, 400 méteren pedig az ötödik helyen ért célba.
Kapás Boglárka a londoni olimpiai játékokon 800m gyorson a hatodik helyen végzett 8:23:89-es idővel, ami új országos csúcs volt.

A 2013-as dubaji úszó-világbajnokságon nyolcszázon gyorsban a negyedik-, négyszázon pedig az ötödik helyet szerezte meg, országos csúccsal. Ebben az évben több versenyen nem indult egy szembetegség miatt. Teljes értékű edzést következőre csak 2014-től tudott végezni.

A Berlinben rendezett 2014-es úszó EB-n 1500 méter gyorsúszásban ezüstérmet-, míg 800 és 4×200 gyroson bronzérmet szerzett. A világbajnokságon ugyanezekben a számokban negyedik és ötödik helyezést ért el.

A 2015-ös kazáni világbajnokságon 1500 méteres versenyszámban országos csúccsal bronzérmet szerzett, míg a többi számban hetedik-nyolcadik helyeken ért célba. Az Európa-bajnokságon négyszáz méter gyorson harmadik-, nyolcszáz méteren pedig a második helyet szerezte meg. Az év végén csapatot váltott, és így az Újpesti Torna Egyesületbe igazolt.

A legsikeresebb évek

Kimondható, hogy Kapás Boglárka pályafutásában a 2016-os év volt a legsikeresebb. Az úszó-Európa-bajnokságon mind a négy gyorsúszó számban aranyérmet tudott szerezni. Az olimpián pedig nyolcszáz gyorsban bronzérmet akasztottak a nyakába, míg négyszázban a szintén nagyon szép negyedik helyezett lett.

A 2017-es világbajnoki szereplés már nem volt ennyire sikeres, mivel csak a negyedik és ötödik helyeket tudta megúszni. Ennek ellenére szépen zárult az év, mivel a decemberben rendezett EB-ről egy négyszázas arannyal és egy nyolcszázas ezüsttel távozhatott, mely útóbbit egyéni legjobb idejét megdöntve sikerült elérnie.

A 2018-as úszó-Európa-bajnokságon kétszáz méter pillangóúszásban az első helyet érte el. A többi számban betegsége miatt nem tudott rajthoz állni.

A 2019-es Kvangdzsuban tartott úszó-világbajnokságon 200m pillangóúszásban új egyéni csúcsot úszott, és ezzel világbajnoki címet szerzett.

Kapás Boglárka betegsége

2020-ban egy autoimmun pajzsmirigy betegséget (Hashimoto-thyreoiditis) fedeztek fel nála. A betegsége tünetei szédülés, rosszullét és gyengeség formájában jelentkeztek nála, ezért az OB pillangó úszás döntőjétől visszalépett.
Kapás Boglárka azt mondta, hogy a betegség nagyrészt a stressz hatására jelentkezik nála, így sajnos a versenyeken nagyobb eséllyel jelentkeznek a tünetek. Egy dietetikussal konzultált, aki összeállított neki egy étrendet, ami hatásosnak bizonyult.

A 2021 májusban rendezett budapesti úszó EB rendkívül sikeres volt számára. A 200 méter pillangó úszást új egyéni csúccsal, Hosszú Katinkát megelőzve nyerte meg, így meg tudta védeni a címét. A 4×200 méteres gyorsváltóval ezüstérmet nyert, majd 400 méter gyorsúszásban bronzérmes lett.

Kapás Boglárka párja

A világbajnok és olimpiai bronzérmes úszónő, Kapás Boglárka párja Telegdy Ádám (1995. november 1.) többszörös magyar bajnok úszó, akinek a hátúszás a fő versenyszáma. 2020 nyarán, több évnyi együttjárás után eljegyezték egymást. Bogi elmondása szerint nem csak a medencében vannak egy hullámhosszon, hanem mindketten pszichológia szakos hallgatók az Eötvös Lóránd Tudományi Egyetemen.

Kapás Boglárka párja

Kapás Boglárka párja pontosan tizenegyszeres magyar bajnok úszó, melyeket hát-, gyors-, és vegyes-úszásban ért el. Több európai-, és világbajnoki megmérettetésen is részt vett, de nem sikerült a nyolcadik helynél előrébb jutnia.