horkolás ellen házilag

Horkolás ellen házilag

Nagyon sokan próbálnak tenni a horkolás ellen, mivel egy horkoló házastárs gyakran megakadályozza a másikat a normális éjszakai alvásban, ami végül külön hálószobákba való költözéshez vezethet.

A horkolás nemcsak kellemetlenséget okoz, de a horkoló emberek 75% -ának obstruktív alvási apnoéja van (amikor a légzés rövid ideig alvás közben kihagy), ami növeli a szívbetegség-, és a szívinfarktus kialakulásának kockázatát.

A horkolás egyes eseteit nem elég házilag kezelni, hanem orvoshoz kell fordulni annak érdekében, hogy megtalálják az alapbetegség kezeléséhez szükséges orvosi kezelést a horkolás ellen.

A jóindulatú tényezők által okozott horkolás esetei – például az alvási testhelyzet – gyakran egyszerű otthoni gyógymódokkal kezelhetők.

Próbálja ki ezeket a természetes megoldásokat és életmódbeli változásokat, amelyek segíthetnek a horkolás ellen.

Megoldások horkolás ellen

Az alábbi praktikák megoldást nyújthatnak a horkolás ellen. Érdemes őket kipróbálni, mert veszteni való híján csak nyerhet velük, ha beválnak.

Alvási helyzet megváltoztatása

A háton alvás néha a nyelvnek a torok hátsó részére történő elmozdulásához vezet, ami részben elzárja a torkon átáramló levegőt. Az oldalon való alvás által a levegő könnyen áramolhat, amely csökkentheti, vagy meg is szüntetheti a horkolást.

A testpárna (egy teljes hosszúságú párna, amely az egész testet eltartja) könnyű rögzítést nyújt a testnek, így lehetővé teszi az egyik oldalon való alvás fenntartását, mely drámai változásokat hozhat.

A teniszlabdák pizsama hátuljára ragasztása szintén megakadályozhatja, a háton alvást. Ha a horkolás az alvási pozíciótól függetlenül folytatódik, akkor az obstruktív alvási apnoe lehet az oka. Ebben az esetben orvoshoz kell fordulni.

Fogyással a horkolás ellen

A fogyás néhány embernek segít, de nem mindenkinek. A sovány emberek is horkolnak. Ha elhízott, és elötte nem horkolt, de utána igen, akkor a fogyás nagyban segíthet. Az elhízás a nyakon összenyomja a torok belső átmérőjét, így alvás közben nagyobb eséllyel esik össze, kiváltva a horkolást.

Alkoholfogyasztás kerülése

Az alkohol és a nyugtatók csökkentik a torok hátsó részén lévő izmok nyugalmi állapotát, így valószínűbb, hogy horkolni fog alvás közben. Az alkoholfogyasztás négy-öt órával az alvás előtt súlyosbíthatja a horkolást. Azok az emberek, akik általában nem horkolnak, alkoholfogyasztás után horkolni fognak.

Orrjáratok szabadon hagyása

Ha a horkolás az orrodban kezdődik, az orrjáratok nyitva tartása segíthet. Lehetővé teszi a levegő lassabb áthaladását. Képzeljen el egy keskeny kerti tömlőt, amelyen víz folyik át. Minél keskenyebb a tömlő, annál gyorsabban folyik át rajta a víz. Az orrjáratok is hasonlóan működnek. Ha az orr eltömődött vagy beszűkült elzáródás miatt, akkor a gyorsan mozgó levegő nagyobb valószínűséggel okoz horkolást. A forró zuhany lefekvés előtt segíthet megnyitni az orrjáratokat.

Párnák cseréje

A hálószobában és a párnában található allergének hozzájárulhatnak a horkoláshoz. A poratkák felhalmozódnak a párnákban, és allergiás reakciókat okozhatnak, amelyek horkoláshoz vezethetnek.

Folyadék fogyasztással a horkolás ellen

Fogyasszon sok folyadékot. Az orr és a puha szájpad váladéka ragadósabbá válik, ha a test nem kellően hidratált, ami gyakoribb horkolást eredményezhet. Az Orvostudományi Intézet szerint az egészséges felnőtteknek 3-4 liter vizet kellene meginniuk naponta.

Orrcsík vagy külső orrtágító használata

Ragasztható orrcsíkok helyezhetők az orrnyeregre, hogy növeljék az orrjárat terét. Ez hatékonyabbá teheti a légzését, és csökkentheti vagy megszüntetheti a horkolást.

Érdemes kipróbálni egy orrtágítót is, amely egy merevített ragasztócsík, amelyet az orr tetején helyeznek el az orrlyukakon. Ez csökkentheti a légáramlási ellenállást, megkönnyítve a légzést.

Allergének megszüntetése

Az allergia csökkentheti az orron keresztüli légáramlást, ami a szájon keresztüli légzésre késztetheti. Ez növeli a horkolás valószínűségét. Beszéljen háziorvosával arról, hogy milyen allergia ellenes gyógyszerek javíthatják állapotát.

Horkolás elleni spray használata

Kapható a patikákban egyfajta spray, amely a torokra alkalmazva megkönnyíti a felső légutakban, és az orrgaratban a levegő áramlását.

Lefekvés elött kell alkalmazni, és nem fogyasztható utána egy órán keresztül semmilyen folyadék. Használatát követően egy védőréteg alakul ki a torok nyálkahártyáján.

Műtéti beavatkozások horkolás ellen

Orrkagyló kisebbítő műtétet
Az orrkagyló kisebbítő műtétet ambuláns ellátásban (nem igényel korházi befekvést) végzik a fül-orr-gégészeti osztályon. Ez egy olyan horkolásgátló műtétet, melyben a belső orrkagylók megnagyobbodását kezelik rádiófrekvenciás beavatkozás keretében, a horkolás ellen.

Lágyszájpad radiófrekvenciás kezelése
Igen gyakran az éjszakai légzéskimaradás és ezzel együtt a horkolás hátterében a lágyszájpad ellazult szövetei állhatnak. A lágyszájpad és a garat fizikai megkisebbítésére is van műtéti megoldás, ami szintén egynapos sebészet keretében orvosolható.