A gyömbér hatása az egészségre

A gyömbér hatása az egészségre

A gyömbér egy virágos növény, amely Délkelet-Ázsiából származik. A bolygó legegészségesebb és legfinomabb fűszerei közé tartozik. A Zingiberaceae család tagja, és közeli rokona a kurkumának. A rizóma (a szár föld alatti része) az a rész, amelyet általában fűszerként használnak és gyömbér gyökér néven ismerik. A gyömbér hatása nagyon szerteágazó az egészségre való tekintetben.

Erős gyógyászati ​​tulajdonságokkal rendelkező gingerolt tartalmaz

A gyömbért nagyon régóta használják a hagyományos és alternatív gyógyászat különféle formáiban. Használták az emésztés elősegítésére, az émelygés csökkentésére, valamint az influenza és a megfázás elleni küzdelemben, hogy néhányat említsünk a felhasználás lehetőségei közül.

A gyömbér egyedülálló illata és íze természetes olajaiból származik, amelyek közül a legfontosabb a gingerol, mely a gyömbér fő bioaktív vegyülete. Ez felelős a gyömbér gyógyászati ​​tulajdonságainak nagy részéért.

A tanulmányok szerint a gingerol erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. Például segíthet csökkenteni az oxidatív stresszt, ami annak az eredménye, hogy túl sok szabad gyök van a szervezetben.

Hatékony az émelygés ellen

A gyömbér hatása segíthet enyhíteni az émelygést és a hányást bizonyos típusú műtéteken áteső embereknél. A kemoterápiával összefüggő hányingert is csökkentheti, de nagyobb humán vizsgálatokra van szükség ennek teljes bizonyításához.

Azonban ez lehet a leghatékonyabb természetes megoldás a terhességgel összefüggő hányinger, például a reggeli rosszullét esetén. 1278 terhes nő részvételével készült tanulmány szerint 1–1,5 gramm gyömbér jelentősen csökkentheti az émelygés tüneteit. Ez az áttekintés azonban arra a következtetésre jutott, hogy a gyömbérnek nincs hatása a hányásos szakaszokra.

Bár a gyömbér gyökér biztonságosnak tekinthető, érdemes a nőgyógyásszal beszélni, mielőtt bárki nagy mennyiségben fogyasztaná terhesség esetén. Azok a terhes nők, akik közel állnak a szüléshez, vagy akiknek vetélése volt, kerüljék a gyömbért. A gyömbér ellenjavallt, ha a kórelőzményében hüvelyi vérzés és véralvadási rendellenességek szerepelnek.

Segíthet a fogyásban

Embereken és állatokon végzett vizsgálatok szerint a gyömbér hatása szerepet játszhat a fogyásban.

Egy 80 elhízott nő bevonásával készült kísérlet megállapította, hogy a gyömbér a testtömegindex (BMI) és a vér inzulinszintjének csökkentésében is segít. A vizsgálat résztvevői 12 héten át napi 2 gramm gyömbérport kaptak, mely viszonylag magas adagnak számít.

A gyömbér súlycsökkenést befolyásoló képessége bizonyos mechanizmusokhoz kapcsolódhat, például azzal a képességével, hogy növelje az elégetett kalóriák számát vagy csökkentse a gyulladást.

Segíthet az osteoarthritisben a gyömbér hatása

Az osteoarthritis egy gyakori egészségügyi probléma. Ez a betegség magában foglalja a test ízületeinek degenerációját, ami olyan tünetekhez vezet, mint a merevség és az ízületi fájdalom.

Egy kutatás azt találta, hogy azoknál az embereknél, akik gyömbért fogyasztottak az osteoarthritis kezelése céljából, jelentősen csökkentek a fájdalmak és a merevségek. Csak enyhe mellékhatásokat figyeltek meg, mint például a gyömbér gyökér ízével való elégedetlenséget. Azonban a gyömbér íze, valamint a gyomorpanasz a vizsgálatban résztvevők közel 22%-át késztette a lemorzsolódásra.

Csökkenti a vércukorszintet és a szívbetegségek kockázatát

Ez a kutatási terület viszonylag újnak számít, de a gyömbérnek erős antidiabetikus tulajdonságai lehetnek.

2-es típusú cukorbetegségben szenvedő, 41 résztvevővel végzett vizsgálatban, a napi 2 gramm gyömbérpor 12%-kal csökkentette az éhgyomori vércukorszintet. Ezen felül drámaian javította a hemoglobin A1c-t, amely a hosszú távú vércukorszint jelzője. A 12 hét alatt 10%-al csökkent ez az érték a betegeknél. Továbbá 28%-kal csökkent az Apolipoprotein B/Apolipoprotein AI arány, és 23%-kal csökkent a malondialdehid (MDA), amely az oxidatív stressz mellékterméke. A magas ApoB/ApoA-I arány és a magas MDA-szint a szívbetegségek fő kockázati tényezője.

Segíthet a krónikus emésztési zavarok kezelésében

A krónikus emésztési zavart visszatérő fájdalom és kellemetlen érzés jellemzi a gyomor felső részében. Úgy tartják, hogy a gyomor késleltetett kiürülése az emésztési zavarok egyik fő oka. Érdekes módon a gyömbérről kimutatták, hogy felgyorsítja a gyomor kiürülését.

Egy 2011-es tanulmányban a funkcionális emésztési zavarban szenvedőknek gyömbért kapszulát vagy placebót adtak. Egy órával később mindannyian levest kaptak. Azoknál, akik gyömbért kaptak, 12,3 percig tartott, amíg kiürült a gyomra, míg a másik csoportnál 16,1 percig tartott.

Ezeket a hatásokat emésztési zavarokkal nem rendelkező embereknél is észlelték. Egy 2008-as tanulmányban 24 egészséges egyén kapott gyömbérkapszulát vagy placebót, majd mindannyian levest fogyasztottak egy óra múlva. A gyömbér hatásosabb volt a placebóval szemben, mivel jelentősen felgyorsította a gyomor kiürülését. 13,1 percbe telt a gyomor kiürülése a gyömbér segítségével, míg 26,7 percbe a placebóval.

Jelentősen csökkentheti a menstruációs fájdalmat

A dysmenorrhoea a menstruációs ciklus alatt érzett fájdalomra utal. A gyömbér egyik hagyományos felhasználási módja fájdalomcsillapítás, beleértve a menstruációs fájdalmat is.

Egy 2009-es tanulmány keretében 150 nőt kértek arra, hogy gyömbért vagy nem szteroid gyulladáscsökkentőt szedjenek a menstruáció első 3 napjában. A három csoport tagjai napi négy adag gyömbérport (250 mg), ibuprofént (400 mg) vagy mefenaminsavat (250 mg) kaptak. A gyömbér hatása ugyanolyan hatékony volt a fájdalomcsillapításban, mint a két gyógyszer.

Segíthet csökkenteni a koleszterinszintet

A magas LDL-koleszterinszint (rossz) összefügg a szívbetegségek fokozott kockázatával. Az elfogyasztott ételek erősen befolyásolhatják az LDL-szintet.

Egy kísérletben 60 hiperlipidémiában szenvedő embert vizsgáltak. Az a 30 ember, aki minden nap 5 gramm gyömbérport kapott, LDL (rossz) koleszterinszintje 17,4%-kal csökkent egy 3 hónapos időszak alatt. Bár az eredmény lenyűgöző, fontos figyelembe venni, hogy a vizsgálat résztvevői nagyon nagy adag gyömbért kaptak.

A gyömbér hatása segíthet a rák megelőzésében

A gyömbér gyökér a rák számos formájának alternatív gyógymódjaként lett tanulmányozva. A rákellenes tulajdonságait a gingerolnak tulajdonítják, amely nagy mennyiségben megtalálható a nyers gyömbérben. A [6]-gingerol néven ismert forma egy különösen erős vegyület.

Egy 28 napos vizsgálatban a vastagbélrák normál kockázatának kitett egyéneknél napi 2 gramm gyömbérkivonat jelentősen csökkentette a gyulladást elősegítő jelzőmolekulákat a vastagbélben. A vastag- és végbélrák magas kockázatának kitett egyéneken végzett nyomon követési vizsgálat azonban nem hozta ugyanazokat az eredményeket.

Vannak bizonyítékok, bár korlátozottak, hogy a gyömbér hatásos lehet más gyomor-bélrendszeri rákos megbetegedések, például a hasnyálmirigyrák és a májrák ellen is.

Védelmet nyújthat az Alzheimer-kór ellen és javíthatja az agyműködést

Az öregedési folyamatokat felgyorsíthatják a krónikus gyulladások és az oxidatív stressz, mely az Alzheimer-kór és az életkorral összefüggő kognitív hanyatlás egyik fő mozgatórugója.

Néhány állatkísérlet arra utal, hogy a gyömbérben található antioxidánsok és bioaktív vegyületek gátolhatják az agyban előforduló gyulladásos válaszokat.

Arra is van bizonyíték, hogy a gyömbér közvetlenül javíthatja az agyműködést. Egy egészséges középkorú nőkön végzett 2012-es tanulmányban a gyömbérkivonat napi adagja javította a reakcióidőt és a munkamemóriát a résztvevőknél.

Segíthet a fertőzések leküzdésében

A Gingerol csökkentheti a fertőzések kockázatát, mivel a gyömbér kivonat számos különböző típusú baktérium növekedését gátolja.

Egy kutatás szerint nagyon hatékony az ínygyulladáshoz és a parodontitiszhez kapcsolódó szájbaktériumok ellen, melyek gyulladásos fogíny betegségek.

A friss gyömbér hatásos lehet a légúti syncytia vírus (RSV) ellen is, amely a légúti fertőzések gyakori okozója.