rsv fertőzés vírus

Az RSV fertőzés veszélyei – RSV vírus

A respiratory syncitial vírus (RSV vírus) a tüdő és a légzőrendszer fertőzését okozza. Az RSV fertőzés olyan gyakori, hogy a legtöbb gyermek 2 éves korig fertőződik a vírussal. A légúti vírus felnőtteket is megfertőzhet.

Felnőtteknél és idősebb, egészséges gyermekeknél az RSV tünetei enyhék és jellemzően a nátha tüneteit mutatják.

Az RSV súlyos fertőzést okozhat egyes embereknél, különösen koraszülötteknél, idősebb felnőtteknél, csecsemőknél, továbbá szív- és tüdőbetegségben szenvedő felnőtteknél, akinek nagyon gyenge az immunrendszere vagy immunhiányos állapot áll fenn.

RSV tünetei

A légúti syncitial vírusfertőzés, vagyis az RSV tünetei és jelei a vírusnak való kitettség után körülbelül négy-hat nappal jelentkeznek. Felnőtteknél és idősebb gyermekeknél általában enyhe megfázásszerű tüneteket okoz, melyek lehetnek:

Súlyos esetekben az RSV fertőzés átterjedhet az alsó légutakra, tüdőgyulladást vagy bronchiolitist okozva – a tüdőbe jutó kis légúti járatok gyulladása.

Ebben az esetben az RSV tünetei a következők lehetnek:

– Láz
– Súlyos köhögés
– Zihálás – sípoló hang, amelyet általában a kilégzéskor hallanak
– Gyors légzés vagy nehézlégzés – a gyermek inkább üljön fel, mint feküdjön le
– A bőr kékes színe oxigénhiány miatt

A csecsemők súlyos RSV-fertőzésének egyéb tünetei a következők:

– Rövid, sekély és gyors légzés
– Köhögés
– Gyenge étvágy
– Szokatlan fáradtság (letargia)
– Ingerlékenység

A legtöbb gyermek és felnőtt egy-két hét alatt felépül, bár egyeseknél ismétlődő zihálás lehetséges. Kórházi tartózkodást igénylő súlyos vagy életveszélyes fertőzés koraszülötteknél vagy csecsemőknél, valamint krónikus szív- vagy tüdőproblémákkal küzdő felnőtteknél fordulhat elő.

Mikor kell orvoshoz fordulni

Azonnal forduljon orvoshoz, ha gyermekének (vagy bárkinek, akit súlyos RSV fertőzés fenyeget), nehézlégzése, magas láza vagy kék színű árnyalatra változik a bőre. A bőrszín megváltozása különösen az ajkakon és a körömágyakban szokott előfordulni.

RSV okai

A légúti syncytialis vírus a szemen, az orron vagy a szájon keresztül jut be a testbe. Könnyen terjed a levegőben a fertőzött légzőcseppeken. Ön vagy gyermeke megfertőződhet, ha valaki RSV-vel köhög vagy tüsszent a közelben. A vírus közvetlen érintkezés útján is fertőzhet, például kézfogásnál.

A vírus órákig képes élni olyan kemény tárgyakon, mint a munkalapok, a kiságy korlátjai és a játékok. Miután megérintett egy szennyezett tárgyat és utána hozzáér a szájához, az orrához vagy a szeméhez, akkor valószínűleg meg fogja fertőzni a vírus.

A fertőzött személy a fertőzés utáni első napokban a leginkább fertőző. A vírus azonban akár néhány hétig is tovább terjedhet.

Kockázati tényezők

2 éves korára a legtöbb gyermek meg lesz fertőzve a légúti RSV vírussal. Az iskolába járó testvérekkel rendelkező gyermekek nagyobb kitettségnek vannak kitéve. Az RSV szezonja általában tél és tavasz eleje.

A súlyos vagy néha életveszélyes RSV-fertőzések fokozott kockázatának kitett emberek a következők:

– Koraszülöttek
– Kisgyermekek, akik veleszületett szív- vagy tüdőbetegségben szenvednek
– Gyengült immunrendszerű gyermekek, például kemoterápián vagy transzplantáción átesettek
– Csecsemők zsúfolt gyermekgondozási környezetben
– Idősebb felnőttek
– Asztmás, pangásos szívelégtelenségben vagy krónikus obstruktív tüdőbetegségben szenvedő felnőttek
– Immunhiányos emberek

A légúti RSV vírus szövődményei

Kórházi ápolás A súlyos RSV fertőzés kórházi tartózkodást igényelhet, hogy az orvosok figyelemmel kísérhessék és kezelhessék a légzési problémákat, és intravénás folyadékokat adhassanak be.

Tüdőgyulladás Az RSV a csecsemők tüdőgyulladásának vagy a tüdő légútjának (bronchiolitis) leggyakoribb oka. Ezek a szövődmények akkor fordulhatnak elő, amikor a vírus átterjed az alsó légutakra. A tüdőgyulladás meglehetősen súlyos lehet csecsemőknél, kisgyermekeknél, immunhiányos egyéneknél vagy krónikus szív- vagy tüdőbetegségben szenvedőknél.

Középfül-fertőzés. Ha a baktériumok bejutnak a dobhártya mögötti térbe, középfülfertőzést okozhatnak. Ez leggyakrabban csecsemőknél és kisgyermekeknél fordul elő.

Asztma Összefüggés lehet a gyermekek súlyos légúti RSV vírusa és az asztma későbbi életben történő kialakulásának esélye között.

Ismételt fertőzések Miután megkapta az RSV-t, gyakori, hogy a fertőzés visszatér. Még az is lehetséges, hogy ugyanazon az RSV-szezonban történjen meg. A tünetek azonban általában nem olyan súlyosak – jellemzően nátha formájában jelentkeznek. De súlyosak lehetnek idősebb felnőtteknél vagy krónikus szív- vagy tüdőbetegségben szenvedőknél.

RSV oltás és megelőzés

Magyarországon védőoltással lehet az RSV ellen védekezni, a vakcinát viszont csak kórházi körülmények között lehet beadni.

Az oltáson kívüli védekezés

– Gyakran mosson kezet. Tanítsa meg gyermekeinek a kézmosás fontosságát.
– Kitettség elkerülése. Korlátozza a csecsemő kapcsolatát olyan emberekkel, akik lázban vagy megfázásban szenvednek. Ez különösen fontos, ha gyermeke koraszülött, és bármelyik baba életének első két hónapjában.
– Tartsa tisztán a dolgokat, győződjön meg róla, hogy a konyhai és fürdőszobai munkalapok tiszták. A használt konyharuhákat, törölközőket gyakrabban mossa ki.
– Ne ossza meg az ivópoharat másokkal. Használjon saját poharat vagy eldobható csészéket, ha Ön vagy valaki más beteg. Jelölje meg minden ember csészéjét.
– Ne dohányozzon. A dohányfüstnek kitett csecsemőknél nagyobb az RSV és potenciálisan súlyosabb tünetek kockázata. Ha dohányzik, soha ne tegye ezt a házban vagy az autóban.
– Rendszeresen mossa meg a gyerek játékokat. Tegye ezt különösen akkor, ha gyermeke vagy játszótársa beteg.

A gyógyszer a következő gyermekek számára is ajánlott

– Koraszülöttek krónikus tüdőbetegségben
– Bizonyos 12 hónaposnál fiatalabb csecsemők veleszületett szívbetegségben
– Csecsemők és 2 év alatti kisgyermekek, akiknek születésükkor legalább egy hónap kiegészítő oxigénre volt szükségük, és továbbra is tüdővel kapcsolatos kezeléseket igényelnek
– 2 éves vagy annál fiatalabb gyermekek, akiknek immunkárosodása lehet az RSV szezonban
– A gyógyszert havonta, öt hónapig adják az RSV csúcsszezonban. Csak az RSV-fertőzés megelőzésében segít. Nem segít kezelni, ha a tünetek már kialakultak.

RSV teszt

Léteznek olyan tesztek, amelyek ellenanyagok jelenlétét mutatják ki a vérből, az immunrendszer válaszát a vírus ellen. Ezek a módszerek azonban csak az RS-vírussal való korábbi találkozás igazolására használhatók, friss RSV fertőzés kimutatására klinikailag nem igazán alkalmasak.

Az RSV vizsgálat a fertőzött egyén légúti vagy orrváladékába kerülő vírusokat mutatja ki. Miután kimutatható mennyiségű vírus általában csak a fertőzés első napjaiban van jelen a szervezetben, a vizsgálatot ez alatt az időszak alatt kell elvégezni. A vírus kimutatására többféle módszer áll rendelkezésre, melyek közül a legnépszerűbb az RSV-antigén-gyorsteszt. Ezeket a teszteket gyakran helyben, még az orvosi rendelőben vagy a sürgősségi osztályon elvégzik, az eredmény legtöbbször egy órán belül elkészül.