BMI index számítás

BMI index számítás és jelentése

Valószínűleg a BMI index (testtömeg-index) egy mindenki számára ismerős szó, azonban sokan nem tudják mit is jelent és mire alkalmazzák valójában. Ezen cikkünk bemutatja a testtömeg-index jelentését, számítását és minden egyéb érdekességet, amit tudni érdemes róla.

A BMI index jelentése

A testtömeg-index, vagy más néven BMI index egy becsült értéke a testzsírnak a magasság és testsúly alapján. Viszont a BMI index által történő mérés nem egy pontos értéket mutat a testzsírról, hanem egy egyenlet segítségével ad egy megközelítő értéket arról. A testtömegindex leginkább azt segít meghatározni, hogy egy adott ember súlya egészségesnek számít e vagy nem.

A magas BMI index érték a testen található túl sok zsír egyik jele lehet, míg a nagyon kicsi érték jelentése az, hogy túl kevés testzsír található az adott személyen. Ha a testtömegindex értéke túlságosan magas, akkor megnövekedett esély van súlyosabb betegségek kialakulására, mint például a magas vérnyomás, cukorbetegség, de ide sorolhatóak a különböző szívbetegségek is. Persze nagyon alacsony BMI index esetén is kialakulhatnak problémák. Ilyenek a csontritkulás, a vérszegénység, illetve a lecsökkent immunműködés is.

Persze nem minden esetben hatékonyak a BMI index általi mérések. Ez alatt azt értjük, hogy ha például egy testépítő értékét nézzük, akkor a testtömegindex egy igen nagy számot fog mutatni, amiből arra lehet következtetni, hogy az illető el van hízva. Azonban ez nem így van hiszen csak túl sok izom van rajta, amit a rendszer nem tud kiszámolni. Ez az idősebb korosztálynál pont fordítva igaz, mivel ott túlságosan alulbecsli a testtömegindexet, az évek során történő izomvesztés miatt.

Testtömeg-index kiszámítása

A BMI számítás elvégzéséhez egy matematikai egyenlet használatára van szükség, amely a következőképpen néz ki.
BMI = (súly kg-ban) / (magasság a négyzeten méterben)

A BMI számítás minden korban ugyanezen módszer szerint történik, azonban az eredmények különböző módon vannak meghatározva felnőtteknél és gyermekeknél.

Magasság

Súly

Írd be a magasságot cm-ben és a súlyt kg-ban

BMI index felnőtteknél

Felnőtteknél, azaz jelen esetben 18 év felelttieknél a BMI index a következők szerint van meghatározva, nemtől függetlenül:

  • 18,5 alatt – Sovány
  • 18,5 – 24,9 – Normális
  • 25 – 29,9 – Túlsúlyos
  • 30 felett – Elhízott

Kiértékelés gyermekeknél

Gyermekeknél, azaz itt a 18 éven aluli korosztályt figyelembe véve a kiértékelés teljesen másképpen történik, hiszen itt számít a neme és az életkora is a gyermeknek, vagy serdülőnek. Ez azért van, mivel a testzsír életkortól, illetve fiatal fiúknál és lányoknál nemtől függően is változik. A lányoknak általában több testzsírjuk van, emellett pedig még korábban is jelenik meg náluk, mint a fiúknál. Ezen tényezők miatt hozták létre a percentilis görbét, melynek segítségével figyelemmel lehet követni egy gyerek BMI indexét.