Futás edzésterv kezdőknek

Futás edzésterv kezdőknek

Bármennyire is egyszerű a futás, biztosan nem könnyű ha kezdő vagy. A futás edzésterv kezdőknek alapja, hogy ott kell kezdened, ahol most vagy, nem ott, ahol azt gondolod, hogy lenned kellene. Ha tovább vagy gyorsabban mész, mint amire készen állsz, a szervezeted nem tud elég gyorsan alkalmazkodni, és megsérülsz. Éppen ezért egy tökéletes programot dolgoztunk ki, amely elvezet az első lépésektől egészen az első versenyig.

Cél a motiváció megszerzése

Ha már megszokássá válik az edzés, könnyebbnek tűnik és nem igényel annyi akaraterőt, ha nincs kedved hozzá.

Próbáld meg a futást mindig ugyanabban a napszakban tartani és például hallgasd ugyanazt a zenét edzés előtt. A jelzéseknek következetesnek kell lenniük. Olyan idegpályákat hoz létre, amelyek szokássá teszik a tevékenységet.

Jutalmazd meg magad, amit élvezel közvetlenül edzés után, így az agyad az edzést azonnali jutalommal társítja. Az agyat tapasztalat útján kell megtanítani.

Építsen fel egy támogató rendszert. Rutinodat olyan dolgokkal gyarapítsd, amelyektől jól érzed magad. Fuss a barátaiddal vagy menj el egy parkfutásra, és kövesd nyomon a kilométereket, hogy láthasd a fejlődésedet.

Minden kezdet nehéz

Az első futás előtt gyalogolással alakítsd ki a rendszeres testmozgást. Ez egy gyors gyaloglás legyen. Nem versenyséta, de nem is kirakatbámúló bevásárló séta. Használhatsz szobakerékpárt vagy elliptikus trénert is, de a séta kiváló alap a futáshoz, és a kényelem ütőkártyája. A legjobb gyakorlat az, amelyet következetesen végzünk.

Ez a terv mindenkinek szól, aki még egyáltalán nem edzett. Csak gyaloglásból áll, hogy csontjaidnak, izmaidak, inaidak és edzettségednek megadja azt az alapot, amelyre szükségük van ahhoz, hogy sérülésmentesen belevághass a futásba.

Fokozatosan emeld a terhelést

Ha hűbelebalázs módjára vágsz bele, és rögtön az elején magasra teszed a lécet, az nem sok jóra fog vezetni. Megnöveled a sérülések kockázatát és hamar abbahagyhatod a futást, mert eltűnik a motiváció és a lendület.

Ennek okán az első néhány héten a gyors séta és a kocogás váltogatása a legcélravezetőbb. Érdemes az elején több pihenőnapot beiktatni, hogy a szervezetednek több ideje legyen a regenerálódásra.

Amennyiben tehát kezdő vagy a futásban, az edzéstervben a futás szó neked alacsony intenzitást jelent, mely segít az állóképesség alapjainak kifejlesztésében.

Futás edzésterv kezdőknek

Mielőtt elkezdenél bármilyen sporttevékenységet, mindig alaposan melegíts be, a sérülések elkerülése miatt. Az edzés végeztével, pedig alaposan nyújtsd le az izmokat.

Futás edzésterv heti bontásban, kezdők számára

Amennyiben sikeresen teljesítetted a futás edzésterv kezdőknek 6 hetes alapjait, készen állsz, hogy gyaloglás nélkül folyamatos futásokat végezz. Attól függően, hogy milyen célokat tűztél ki magad elé, minden egyes futás alkalmával növeld a távot és a tempót, míg el nem éred a vállalásodat.