izom regenerálódás és regeneráció

Az izom regenerálódás és a gyors regeneráció titka

Az izom regenerálódás tudománya ugyanolyan fontos, mint maga a súlyzós edzés. A regeneráció, szorosan vett tudományos értelemben, az az idő, amely a nagy intenzitású súlyzós edzést követő felépüléshez szükséges.

A regenerálódás, tágabb sportbeli értelemben minden, amit az edzések közötti időszakban teszünk, hogy meggyorsítsuk ezt a folyamatot. A regenerálódást szorosan vett értelemben akarjuk megérteni és olyan módszereket alkalmazni, melyek gyorsítják annak tág értelemben vett beindulását. Optimális esetben egy sportoló, aki jól alkalmazza a regenerálódási módszereket, keményebben, hosszabban és gyakrabban tud edzeni, mint versenytársai. A regeneráló módszerek kelléktárával az intelligens súlyedző sportoló drasztikusan csökkenteni tudja azt az időt, amelyre szervezetének szüksége van ahhoz, hogy a nagy intenzitású edzést követően regenerálódjék.

Milyen az ideális regenerálódás folyamata?

Állapítsuk meg a legfőbb regenerációs teendőket egy képzeletbeli testépítő számára. A regeneráló folyamatot az edzés során azzal kezdi, hogy edzés közben nagy protein / nagy szénhidrát / kis zsírtartalmú italt kortyolgat. Ez megindítja az utántöltési ciklust, segítve a regenerálódást. Szorgalmasan nyújtózik és némi önmasszázst végez a sorozatok között, hogy megakadályozza az anyagcsere-melléktermékek felgyülemlését az izomban. Az edzés befejezésekor legalább tíz percig nyújta az imént edzett izmokat, hogy csökkentse az edzés utáni apró sérülést az izmokban.

Ezután az öltözőbe megy, ahol egy gyúrótól 20 perces mélyszöveti masszázst kap. A sportoló ezután 15 percre beül a szaunába és ennek a folyamatnak az edzőtermi szakaszát 20 perces frissítő úszással fejezi be az egyesület uszodájában.
Zuhanyozás és felöltözés után az edzőteremből útban hazafelé megáll bőséges nagy protein, nagy szénhidrát, kis zsírtartalmú étkezésre. Otthon egyórás szundítás után folytatja a regeneráló folyamatot egész nap (és éjjel) egészséges étkezéssel, nyugtató gondolatokkal és komoly aerob programmal. Elmélkedik és rendszeresen kap hátgerinc masszázst. Nem dohányzik és csak néha iszik egy kis sört. A regenerálódásra fordított figyelmének köszönhetően képes keményebb, hosszabb és gyakoribb edzésre.

Az, amit a súlyzós edzések között teszünk, ugyanolyan fontos, mint az, amit az edzések során csinálunk. Cselekedjünk helyesen és megnövelhetjük a súlyzós edzés eredményeit – ha helytelenül cselekszünk minden kemény munkánk hiábavalónak minősül. A regenerálódás tudománya a rendszerezett eljárások, módszerek és stratégiák sorozata, melyek meggyorsítják az izom helyreállítását és fejlődését.

Túledzés. Jóból is megárt a sok

A fő bűnös. A súlyzós edzés finom egyensúlyozás aközött, hogy eleget dolgozzunk a gyarapodás serkentése érdekében és aközött, hogy ne túl sokat ahhoz, hogy késleltessük a fejlődést. Mint ahogyan könyvelőm mondja az adófizetéssel kapcsolatban: “Túl sokat fizetni ostoba dolog, a kevés miatt pedig bajba fog jutni.” így van a súlyzós edzéssel is. A túledzésnek számos oka lehet. A legáltalánosabbak közvetlen kapcsolatban vannak a súlyzós edzés gyakoriságával. Iktassunk pihenőnapokat a súlyzós edzések közé és felejtsük el a kétszeresen osztott, a napi kétszeri és a heti hatnapos edzésprogramokat, melyeket a bajnokok csinálnak. Az élvonalbeli profik közül a legtöbben az egyedi testrészek edzését heti egy alkalomra korlátozzák. Próbálkozzunk kevesebbel!

Az edzés időtartama

Az edzés időtartama könnyű ügy. Korlátozzuk magunkat 30-90 percre edzésenként. A kétórás edzés a túledzés szakadékába visz bennünket. Egy adott időben a szervezet véges mennyiségű energiával rendelkezik. Elgondolásunk legyen az, hogy mérjük fel energiakapacitásunkat és pontosan addig a határig eddzünk, anélkül, hogy a szembejövő forgalom irányában átlépnénk a felezővonalat.

Ne tévesszük össze a túledzést vagy az edzés hosszát az intenzitással. Az intenzitás azt jelenti, hogy milyen keményen dolgozunk. Intenzitásban akarjuk túlszárnyalni pillanatnyi munkakapacitásunkat: ebben rejlik az izomgyarapodásunk. Ha a szükséges intenzitással dolgozunk, edzéseink időtartama rövid lesz. Ha 110%-os intenzitással hajtunk, nem jutunk túl messzire. Ha tehetjük, fogjuk vissza magunkat.

Elégtelen pihenés

Aludjunk sokat, együnk sokat, emeljünk sokat. Ha nem alszunk eleget, nincs jogunk keményen és nagy súlyokkal edzeni; ez mellesleg az egyetlen fajta edzés, amely azt a gyarapodást biztosítja, amire törekszünk. Az alvási ciklus során a szervezet önmagát regenerálja. Ha megvonjuk tőle ezt a regenerálódás! időszakot, nem fogunk fejlődni, mert nem regenerálódunk teljesen. Vegyük fontolóra a régi “vaspumpálók” hitvallását: “Emelj sokat, egyél sokat, aludj sokat”. Valóban ez a fejlődés aranyszabálya. Viszont az “emelj kicsit, egyél keveset és pihenj keveset” a satnyák hiszekegye. A nem kielégítő pihenés az izomkatasztrófa receptje.

Aerob edzés

Amit a megszállottak túlzásba visznek. Kétségtelen, hogy az aerob tevékenység hatásos. Annak egyik oka, hogy a 90-es évek testalkatai számunkra felfoghatatlanok, az, hogy az aerob tevékenységet oly nagy mértékben iktatták az edzéstervbe. Megfontoltan alkalmazva az aerob munka égeti a testzsírt és növeli az állóképességet; mindkettő nagyszerű tulajdonság a komoly testépítő számára. A helyesen végzett aerob edzés serkenti az anyagcserét és égeti a kalóriákat. A veszély a túlzásban rejlik. Némely testépítő hajlamos a mohóságra és oda jut, hogy a jóból túl sokat csinál. Ha túlzásba visszük az aerob munkát, megfigyelhetjük, hogy fejlődésünk csikorogva leáll. Figyeljük a jeleket: a fáradtságot, fásultságot, az energia hiányát, étvágytalanságot és az általános gyengeség érzését edzés közben.

Gyenge táplálkozás

Kerüljük a rossz ételek fogyasztását. A súlyzós edzés izomnövekedésre késztet – feltéve, ha a sportoló étrendje megfelelő mennyiségű tápanyagot tartalmaz. Megfelelő mennyiségben és kombinációban fogyasztva az ételekből és táplálékkiegészítőkből származó tápanyagok jelentik az izomnövekedés fűtőanyagát. Sovány protein, összetett szénhidrátok és kis mennyiségű zsír.