Fekvőtámasz hatása a testre

Fekvőtámasz hatása a testre

A fekvőtámasz valójában az egyik legegyszerűbb és leghasznosabb gyakorlat, amellyel erőt és izomnövelést érhetsz el. A gyakorlat végzése közben a saját testsúlyodat használod ellenállásként, egyszerre dolgoztatva a felsőtestet és a törzset, így a fekvőtámasz hatása igen összetett.

A gyakorlat népszerűsége nem a véletlen műve, mivel valóban fontos gyakorlatról van szó, mely szinte az egész testet edzi.

Mielőtt nekilátnál a fekvőtámasznak, próbáld kitartani 1-2 percig a normál vállszélességű fekvőtámasz kiinduló pozícióját. Érezni fogod, miként a mellizmaidon kívül kemény terhelés kapnak a hasizmaid és a combizmaid is. Ebből is kiderül, hogy a gyakorlat szabályos kivitelezéséhez az egész tested dolgozni fog.

A fekvőtámasz hatása az izmokra

A fekvőtámaszban az a nagyszerű, hogy a szervezetednek nehéz lesz hozzászoknia, mivel sok különböző fajtája létezik, amelyek az egyes izmokat mindig kicsit másképp dolgoztatják meg. Ennek okán a fekvőtámasz hatása, minden pozícióban másként jelentkezik. A normál fekvőtámaszban a következő izmok dolgoznak a legjobban:

 • mellizomk;
 • vállak;
 • tricepsz;
 • hasizom;
 • a hátizom hónalj alatti része.

Normál fekvőtámasz

Normál fekvőtámasz végrehajtása.

A legtöbb ember arra gondol amikor a fekvőtámaszról beszélnek, hogy a szokásos változata könnyen végrehajtható, de kulcsfontosságú a megfelelő forma.

 • Kezd egyenes pozícióban a gyakorlatot, a medencéd húzd be, a nyakad tartsd egyenesen, a tenyereid pedig közvetlenül a vállaid alatt legyenek. Ügyelj arra, hogy a vállaid is hátra és lefelé fordítsd.
 • Miközben feszesen tartod magad, kezd el leengedni a testedet a könyökök behajlításával. Enged le magad, amíg a mellkasod a padlót nem érinti.
 • Azonnal nyomd vissza a tested a kiindulási helyzetbe.
 • Ismételd meg a gyakorlatot a lehető legtöbb ismétlés végrehajtásával.

Könnyített fekvőtámasz

Könnyített változat

Ha nem vagy elég erős hozzá és nem tudod megfelelő formában végrehajtani a normál fekvőtámaszt, akkor addig végezd a gyakorlat könnyített formáját, míg nem sikerül kivitelezni rendesen.

 • Ereszkedj négykézlábra és tartsd egyenesen a nyakat.
 • Nyújtsd ki a kezed, amíg a törzsed egyenesen nem lesz mögötte, és a tested egyenes vonalat alkot a vállak és a térdek között. Ügyelj arra, hogy a vállaid hátra és le legyenek forgatva, és a csuklóid közvetlenül a vállak alatt helyezkedjenek el. A karoknak egyeneseknek kell lenniük.
 • Tartsd a könyököd kissé hátrafelé, hajlítsa meg a könyököd, és engedd le az egész tested, amíg a felkarod párhuzamos nem lesz a talajjal. E mozgás közben tartsd feszesen a magad.
 • Miután elérte a tested a párhuzamost, nyomd fel magad és visszatérj a kiindulási helyzetbe.
 • Végezz annyi ismétlést, amennyire képes vagy.

Széles fekvőtámasz

Széles fekvőtámasz gyakorlat

A széles fekvőtámasz nagyon hasonlít a normál változathoz, azzal a különbséggel, hogy a kezeid távolabb vannak egymástól. Ebben a formában erőteljesebben dolgoznak a mellkas-, és a vállak izmai. A kezdőknek is könnyebb lehet, mivel kisebb a mozgástartomány.

Fekvőtámasz keskeny kéztartással

Fekvőtámasz keskeny kéztartással.

A keskeny fekvőtámasznál a kezek közelebb vannak egymáshoz, mint a hagyományos fekvőtámaszoknál, mely nagyobb hangsúlyt kölcsönöz a tricepszeknek.

Egy tanulmány eredménye szerint a keskeny tartású fekvőtámaszok nagyobb mellizom és tricepsz aktivációt eredményeztek, mint a hagyományos vállszélességű standard fekvőtámasz és a széles változata.

100 fekvőtámasz

Tűzz ki nagyobb célokat magad elé, mint például a 100 fekvőtámasz végrehajtása. Ahhoz, hogy ez egyszerre sikerüljön, rengeteg gyakorlásra van szükség napi szinten.

Az ide vezető utat kezd úgy el, hogy egy stopper órát elindítasz és annyi fekvőtámaszt nyomsz, amennyit csak bírsz. Pihenj 10-20 másodpercet és folytasd, míg el nem éred a 100 fekvőtámaszt. Arra erősíts, hogy az első körben mindig több ismétlést végezz, így előbb-utóbb eléred a 100 ismétlést pihenés nélkül.

Amennyiben megakadsz egy szinten és nem jutsz tovább, próbálj meg más típusú fekvőtámaszokkal is edzeni közben. Ezek segíthetnek az izomcsoportok változatos terhelésében, mely felgyorsítja a fejlődésedet.

Légy türelmes, mert ez egy extra kemény cél. Adj magadnak elég időt és figyelj a szabályos végrehajtásra. Biztosan lesz olyan időszak, amikor hullámvölgybe kerülsz, de ne csüggedj és ne add fel soha. Fájdalom nélkül, nincs eredmény!