Egészséges vacsora

Egészséges vacsora receptek

A nap utolsó étkezése, az egészséges vacsora, éppen olyan fontos mint a reggeli, amivel indítjuk a napot. Gyakran előfordul, hogy ebédidőben rohanunk, és olyan egyszerű lehetőségek mellett döntünk, mint a gyorsétterem vagy a fagyasztott ételek.

Ha változatosságra vágysz, és fel akarod lendíteni a napi rutint, egy egészséges vacsora elkészítése nagyon kevés időt igényel, és hosszú távon a szervezet meghálálja. Érdekes módon az otthon elkészített ételek az étrend minőségének javulásával járnak, a családi étkezések pedig egészségesebb étrendhez és kevesebb súlygyarapodáshoz vezetnek a gyermekeknél és a serdülőknél.

Íme néhány tápláló és egészséges vacsora

Fontos, hogy a nap utolsó étkezése, az egészséges vacsora ne legyen nagy adag és ne bővelkedjen szénhidrátokban. Nem lenne túl egészséges estére megemelni a vércukorszintet a sok szénhidráttal, hogy utána majd felhalmozódjon rajtad zsír formájában. Ezért igyekeztünk összeállítani néhány olyan recepteket, melyek megfelelnek ezeknek a kritériumoknak.

Csirkemell-quinoa tál recept

Ez a csirkemell-quinoa tál tele van fehérjével. Mindössze 100 gramm quinoa biztosítja az összes esszenciális aminosavat, jó arányban az omega-6 zsírokat és a folát napi értékének 10%-át. A csirkemell nem csak alacsony zsírtartalmú, hanem magas fehérjetartalmú is. Ez a recept két két adagot tartalmaz és 30 perc alatt elkészíthető.

Hozzávalók

  • 1 csont-, és bőr nélküli csirkemell (200 gramm), 2-3 cm-es kockákra vágva
  • 240ml víz
  • 90g quinoa, nyersen
  • 1 kis avokádó, szeletelve
  • 75g paradicsom félbevágva
  • 2db tojás
  • 10g szezámmag
  • 15ml olívaolaj
  • só és bors ízlés szerint

Az egészséges vacsora elkészítése

Ízesítsd a csirkét sóval és borssal. Forrald fel a vizet, és add hozzá a quinoát. Fedd le és vedd kisebbre a lángot. Főzd 15 percig, vagy amíg a víz teljesen elpárolog. Közben főzd meg a csirkét olívaolajban a tűzhelyen. Miután a kockák megbarnulnak, vedd le a serpenyőt a tűzről. Helyezz kb. 7 cm vizet egy edénybe, és forrald fel, majd rakd bele a tojásokat, és 6 percig főzd őket. Ha kész, tedd a tojásokat hideg vízbe, és hagyd kihűlni. Pucold meg és vágd ketté. A quinoát oszd el kétfelé és helyezd mellé a sült csirkét, a szeletelt avokádót, a paradicsomot, a tojást és a szezámmagot.

Tápanyag tartalom adagonként

  • Kalória: 516
  • Fehérje: 43g
  • Zsír: 27g
  • Szénhidrát: 29g

Szezám-tofu és sült rizs

Ennek a sült-rizses ételnek az az egészséges titka, hogy valójában sült. Ráadásul a tofu számos egészségügyi előnyhöz járul hozzá, ideértve a zsíranyagcsere javulását, a szív egészségét és a vércukorszint-szabályozást. Ez a recept vegetáriánus, bár a tofut csirkére vagy garnélára is cserélheted, ha úgy tetszik. Az előzőhöz hasonlóan ez az étel is két a adagos és 1 óra körül van az elkészítési ideje.

Hozzávalók

  • 80g tofú
  • 45ml szezámolaj
  • 10ml juharszirup
  • 10ml almaecet
  • 15ml szójaszósz
  • 5g szezámmag
  • 140g fagyasztott borsó és sárgarépa
  • 1 kis vörös hagyma kockára vágva
  • 1db tojás
  • 180g párol fehér vagy barna rizs
  • 25g mogyoróhagyma, apróra vágva

Az szezám-tofu egészséges vacsora elkészítése

Melegítsd elő a sütőt 220 °C-ra, és tepsit béleld ki sütőpapírral. Helyezd a tofut pár réteg papírtörlő közé, és nyomj ki belőle annyi vizet, amennyit csak tudsz. Kockázd fel 2-3cm-es darabokra. Egy tálban keverd össze a szezámolaj és a szójaszósz felét, valamint az összes juharszirupot, almaecetet és szezámmagot. Add hozzá a tofut és jól itasd be a szósszal, majd 40 percre mehet a sütőbe. Körülbelül 30 perc sütés után melegíts fel egy kis serpenyőt, és keverd össze a tojást, majd rakd félre. Kenj meg egy második nagy tepsit, és rakd bele a tojást, a rizst, a vörös hagymát, a borsót és sárgarépát. Csepegtesd meg a maradék szezámolajjal és szójaszósszal. A tetejére szórhatod a mogyoróhagymát. 7-10 percig sütheted, és mindkét tepsit kiveheted a sütőből. Tálalás előtt keverd össze a tofut a rizzsel.

Tápanyag tartalom adagonként

  • Kalória: 453
  • Fehérje: 13g
  • Zsír: 26g
  • Szénhidrát: 43g

Édes burgonya, brokkoli és csirke

Ezzel az édesburgonya-brokkoli csirkével kombóval jól kiegyensúlyozott ételt főzhetsz, amely keményítőtartalmú szénhidrátokat, sovány fehérjét, zöldségeket és egészséges zsírokat tartalmaz.

Az édesburgonya, hagyma és brokkoli különféle antioxidánsokat, például C-vitamint, antocianinokat és flavonoidokat tartalmaz. Az antioxidánsok olyan molekulák, amelyek segítenek megvédeni a testet a szabad gyököktől, és számos egészségügyi előnyhöz kapcsolódnak, beleértve a rákellenes tulajdonságokat és a szív egészségének javítását.

Ez az egészséges vacsora fél óra alatt elkészíthető és a felsorolt alapanyagokkal két személy jól lakhat vele.

Hozzávalók

  • 1 csont-, és bőr nélküli csirkemell, 200g körül.
  • 170g brokkoli
  • 200g édesburgonya
  • 80g lilahagyma
  • 1db fokhagymagerezd
  • 40g szárított áfonya
  • 28g dió
  • 30ml olívaolaj
  • só és bors

Édesburgonyás, brokkolis csirke elkészítése

Melegítsd elő a sütőt 190 °C-ra, és béleld ki sütőpapírral a tepsit. Keverd össze a felszeletelt brokkolit, az édesburgonyát, az apróra vágott hagymát és a préselt fokhagymát. Csepegtesd meg olajjal, és ízesítsd sóval, borssal, majd tedd be a sütőbe. Fóliával letakarva 12 percig sütheted. Vedd ki a sütőből, add hozzá a csirkét, és további 8 percre rakd vissza a sütőbe. Még egyszer vegyük ki, add hozzá a szárított áfonyát és a diót, és további 8–10 percig hagyd sülni.

Tápanyag tartalom adagonként

  • Kalória: 560
  • Fehérje: 35g
  • Zsír: 26g
  • Szénhidrát: 47g