D vitamin napi adag

D vitamin napi adag

A D vitamin napi adag szempontjából eltérőek a vélemények a tudósok között. Abban viszont megegyeznek, hogy több D vitaminra lenne szüksége az emberek nyolcvan százalékának, mint amennyit magához vesz.

A D vitamin, melyet a napsütéses vitaminnak is neveznek, mert a napfényre reagálva termelődik a bőrben. Ez egy zsírban oldódó vitamin, amely magában foglalja a D2 és D3 variánsokat. A D vitamin hatása közül a legfontosabbak a kalcium és a foszfor felszívódásának szabályozása és az immunrendszer normális működésének megkönnyítése. Megfelelő mennyiségű D vitamin megszerzése fontos a csontok és a fogak normális növekedéséhez és fejlődéséhez, valamint bizonyos betegségek elleni jobb ellenálló képességhez.

A test természetes módon termeli a D vitamint, ha közvetlenül napfénynek van kitéve. Bizonyos ételek és kiegészítők révén is hozzájuthat, hogy biztosítsa a vérben a megfelelő vitaminszintet. Ha nem kap elegendő D vitamint, fennáll annak a veszélye, hogy csont rendellenességek alakulnak ki, például lágy csontok vagy törékeny csontok.

A D vitamin napi adag

Néhány vita alakult ki a szervezet egészséges működéshez szükséges D vitamin napi adag mennyiségével kapcsolatban. A legújabb kutatások azt mutatják, hogy több D vitaminra van szüksége, mint azt valaha gondolták. A normál vérszérumszint deciliterenként 50 és 100 mikrogramm között mozog. Vérszintjétől függően több D vitaminra lehet szüksége.

Az Élelmezés- és Agrártudományi Intézet D vitamin napi adag ajánlásokról számol be nemzetközi egységek (NE) alapján. A NE a gyógyszerek és vitaminok standard mérési típusa. Az NE segít a szakértőknek meghatározni az ajánlott dózist, toxicitást és hiányszinteket minden egyes ember számára.

Egy nemzetközi egység (NE) nem azonos minden vitamintípus esetében. A NE-t az határozza meg, hogy egy anyag mekkora hatást vált ki a szervezetében.

A D vitamin ajánlott napi dózisa (NE)

 • csecsemők számára: 400-1000
 • gyermekek és tizenévesek: 600-1000
 • felnőttek 70 éves korig: 800-1500
 • terhes vagy szoptató nők: 1000-1500

A D vitamin típusai

Ez egy összefoglaló név, amely alatt kétféle vitamint értünk: a D2- és a D3-vitamint. A két vitamin biológiai értéke a szervezetünk számára azonos, ugyanakkor a D3-vitamin biológiai hatását tekintve jobban fel tudja használni a szervezetünk, mint a D2-vitamint. A D2-vitamin a növényi eredetű elővitaminból, az ergoszterinből keletkezik ultraviola (UV-B) sugárzás hatására. Nagyobb mennyiségben az élesztő, néhány gombafaj és az anyarozs tartalmazza. Állati eredetű D2-vitamint pusztán néhány halmájolaj-féleség tartalmaz. A természetben előforduló D vitaminok többsége a D3-vitamin (kolekalciferol), amely az állati eredetű elővitaminból alakul ki napfény vagy mesterséges besugárzás hatására. Az emberi bőr felszínét érő napsugárzás következtében szintén ebből az elővitaminból képződik a D3-vitamin.

D vitamin hatása a betegségek ellen

Az elsődleges előnyök mellett a kutatások szerint a D vitamin szerepet játszhat a következőkben is:

a szklerózis multiplex kockázatának csökkentése egy 2006-os tanulmány szerint, amely az American Medical Association folyóiratában jelent meg
– a szívbetegség kialakulásának esélyének csökkentése
– hozzájárul az influenza kialakulásának valószínűségének csökkentéséhez az American Journal of Clinical Nutrition kutatása szerint.

Csökkenti a depressziót

Kutatások kimutatták, hogy fontos szerepet játszhat a hangulat szabályozásában és a depresszió elhárításában. Egy tanulmányban a tudósok azt találták, hogy azok a depresszióban szenvedők, akik D vitamin kiegészítőket kaptak, észrevették a tüneteik javulását.

A fibromyalgiában szenvedők egy másik tanulmányában a kutatók azt találták, hogy a D vitamin-hiány gyakoribb azoknál, akik szorongást és depressziót is tapasztalnak.

A megfelelő D vitamin napi adag hatása a testsúlyra

Fontolja meg a D vitamin-kiegészítők hozzáadását az étrendhez, ha fogyni szeretne vagy szívbetegségeket próbál megelőzni.

Egy tanulmányban a napi kalcium- és D vitamin kiegészítőt szedők testsúlyra gyakorolt hatását vizsgálták. Több súlyt tudtak veszíteni, mint a placebot szedő csoport tagjai. A tudósok szerint az extra kalcium és D vitamin étvágycsökkentő hatásának volt betudható.

Egy másik tanulmányban a túlsúlyos embereknek, akik napi táplálék kiegészítővel jutottak a vitaminhoz, javultak a szívbetegség kockázati mutatóik.

D vitamin hiány tünetei

Számos tényező befolyásolhatja azt a képességét, hogy elegendő mennyiségű D vitamint nyerjen csak a napon keresztül. Ezek a tényezők a következők:

 • Nagy szennyezettségű területen tartózkodik
 • Napvédő krém használata
 • Nagyvárosokban él, ahol az épületek blokkolják a napfényt
 • Sötétebb a bőre az átlagnál. (Minél magasabb a melanin szintje, annál kevesebb D vitamint képes felszívni a bőr.)

Ezek a tényezők egyre több embernél járulnak hozzá a D vitamin hiányhoz. Ezért fontos, hogy a D vitamin egy részét a napfény mellett más forrásokból szerezze be.

A felnőttek D vitamin napi adag hiányának tünetei

 • Fáradtság, fájdalmak és általános rossz közérzet.
 • Súlyos csont- vagy izomfájdalom vagy gyengeség, amely nehézséget okozhat a lépcsőn való felmászásban, a padlóról vagy egy alacsony székről való felkelésben.
 • Csonttöréseket okozhat a D vitamin napi adag hiánya, különösen a lábakban, a medencében és a csípőben.

Az orvosok egyszerű vérvizsgálat elvégzésével diagnosztizálhatják a D vitamin hiányát. Ha hiánya van, orvosa röntgenfelvételt rendelhet a csontok erejének ellenőrzésére.

Ha D vitamin-hiányt diagnosztizálnak, orvosa valószínűleg napi D vitamin-kiegészítők alkalmazását javasolja. Ha súlyos hiánya van, ehelyett nagy dózisú D vitamin tablettákat vagy folyadékokat ajánlhatnak.

D vitamin hiány okai

Amennyiben hiány gyanúja áll fent, lehetséges, hogy az anyagcsere valamilyen oknál fogva zavart szenvedett, ilyenkor az orvosok a vér megemelkedett kalciumszintjének okára kíváncsiak. Az aktív D vitamin szintet szokták meghatározni vérmintából.

 • Ha túl kevés napsütés éri a szervezetet. Főleg idős embereknél fordul elő.
 • A belekből való csökkent D vitamin felvétel (pl. gluténérzékenység).
 • Megnövekedett igény (terhesség, szoptatási időszak, gyerekek).
 • Bizonyos gyógyszerek szedése (antiepileptikumok).
 • A vese fokozott működése, vagy vesefunkció zavarok.
 • Nefrózis szindróma.
 • Mellékpajzsmirigy- alul működés.
 • Pajzsmirigy-túlműködés.
 • Angolkór (rachitisz) egyes típusaiban.
 • Kadmium mérgezés miatt.

A D vitamin hiány a felnőtteket is fenyegeti: csontritkulás, csontlágyulás jelentkezhet, izomgörcsök léphetnek fel, gyorsan romlik a fogak állapota.

D vitamin forrásai élelmiszerből

Kevés étel tartalmaz természetes D vitamint. Emiatt egyes ételek dúsítottak. Ez azt jelenti, hogy D vitamint adtak hozzá.
A természetes formájukban jelentős D vitamin tartalommal rendelkező ételek a lazac, a szardínia, a tojássárgája és a garnélarák. A dúsítottak a tej, a gabona, a joghurt és a narancslé.

Nehéz lehet naponta elegendő mennyiségű D vitaminhoz jutni napsütés és csak étkezés révén, így a D vitamin-kiegészítők szedése segíthet.