Chia mag kalória tartalma, jótékony hatása és felhasználása

Chia mag kalória tartalma, jótékony hatása és felhasználása

A chia mag kalória tartalmának túlnyomó többségét a fehérjék és az egészséges zsírok alkotják. Ez a szuperélelmiszer, lenyűgöző táplálkozási profillal rendelkezik.

A chia mag valójában nagyon apró, de hihetetlenül gazdag tápanyagokban. Ezeket a magvakat az ősi azték és maja diéták egyik alapelemének tekintik. Ez a kis mag nagyon okoldalú, és számos receptben felhasználható.

100g chia mag kalória és tápanyag összetétele

A chia mag kalória tartalma és tápanyag összetétele megmutatja, hogy rendkívül tápláló és egészséges ételről van szó, melynek rendszeres fogyasztása, mindenki számára ajánlott.

Az ókori civilizációk a chia magot rendkívül táplálónak tekintették, mely hiedelmet a modern tudomány is alátámasztotta.

Fehérje
Szénhidrát
Cukor
Zsír
Rost
Kalória
23g
4,4g
0,5g
32g
9,8g
454

A chia mag ásványi anyag és vitamin tartalma

A chia magban található ásványi anyagok, antioxidánsok, omega-3 zsírsavak és rostok megvédhetik a szív egészségét, javíthatják a szervezet vércukorszint szabályozását és támogathatják az erős csontozatot.

  • C-vitamin: 1,6mg
  • Kálcium: 631mg
  • Magnézium: 335mg
  • Vas: 7,7mg

A chia mag tulajdonságai és jótékony hatásai

Azon túl, hogy a chia mag kalória tekintetében igen magas, rengeteg vitaminnal és számos, az egészségre gyakorolt jótékony hatással rendelkezik.

A chia mag a Salvia hispanica növény apró fekete vagy fehér magja, melyek Közép-Amerikában őshonosak.

Történelmileg az azték és maja civilizációban élők használták a magvakat étrendjükben, valamint gyógyászati ​​célokra, vallási szertartásokra és kozmetikai célokra. Manapság a chia mag pozitív hatásait az emberek szerte a világon élvezik.

Tele van antioxidánsokkal

A chia mag kiváló antioxidánsforrás. Az antioxidánsok nemcsak megvédik a chia magban lévő érzékeny zsírokat az avasodástól, hanem az emberi egészségre is jótékony hatással vannak. Semlegesítik a reaktív molekulákat, az úgynevezett szabad gyököket, amelyek károsíthatják a sejtvegyületeket, ha felhalmozódnak a szervezetben. A szabad gyökök által okozott károk hozzájárulnak az öregedéshez és olyan betegségekhez, mint a rák.

A chia magban található specifikus antioxidánsok közé tartozik a klorogénsav, a kávésav, a miricetin, a kvercetin és a kaempferol. Ezek mindegyike védő hatással lehet a szívre és a májra, valamint rákellenes hatású. A klorogénsav segíthet csökkenteni a vérnyomást, míg a kávésav gyulladáscsökkentő hatással bír.

Támogathatja a fogyást

A chia magban lévő rost és fehérje előnyös lehet azoknak, akik fogyni próbálnak. Ezen magvakban található rost nagy része oldható rost. Felszívja a vizet, gélszerűvé válik, és kitágul a gyomorban, hogy lelassítsa az emésztést és segítsen a jóllakottság érzésének növelésében az étkezés után.

Ezért azt állítják, hogy az oldható rostok támogathatják az étvágy szabályozását és a fogyást. Bár a témával kapcsolatos kutatások vegyesek, egyes tanulmányok azt sugallják, hogy a rostfogyasztás szerepet játszhat a túlsúly és az elhízás megelőzésében. Ezenkívül a chia magban lévő fehérje segíthet csökkenteni az étvágyat és a túlevést.

Egy 24 résztvevővel végzett vizsgálat alkalmával azt állapították meg, hogy 14 gramm joghurttal kevert chia mag elfogyasztása reggelire, növelte a teltségérzetet, és rövid távon csökkentette a táplálékfelvételt, összehasonlítva a chia-mentes joghurt fogyasztásával.

Bár nem valószínű, hogy a chia mag hozzáadása az étrendhez önmagában fogyást okoz, hasznos kiegészítője lehet a kiegyensúlyozott, tápláló étrendnek.

Csökkentheti a szívbetegség kockázatát

A chia mag omega-3 zsírsavakban-, és rostokban gazdag, így fogyasztásuk csökkentheti a szívbetegségek kockázatát. Az oldható rost segítséget nyújt a teljes és az LDL (rossz) koleszterinszint csökkentésében, mely alacsonyabb kockázati szintet jelent a szívbetegségek kialakulására.

Az ALA néven ismert és a chia magban található omega-3 zsírsav fogyasztását, néhány kutatás szintén összefüggésbe hozta a szívbetegségek kockázatának csökkenésével.

Embereken végzett kutatásokkal kimutatták, hogy a chia mag jelentősen csökkenti a vérnyomást a magas vérnyomásban szenvedőknél, mely erős kockázati tényezője a szívbetegségeknek.

Sok csontoknak szükséges tápanyagot tartalmaz

A chia mag kalória tartalma ugyan magas, de számos olyan tápanyagot tartalmaz, amelyek fontosak a csontok egészségéhez, beleértve a kalciumot, a foszfort és a magnéziumot. Számos megfigyelési tanulmány azt találta, hogy ezeknek a tápanyagoknak a bevitele fontos a jó csontsűrűség fenntartásához, ami a csontok erősségének mutatója.

Ezentúl a chia magban található zsírsavak szerepet játszhatnak a csontok egészségében, így fogyasztása a csontok ásványianyag-sűrűségének növekedéséhez is társulhat. Ennek okán lehetséges, hogy a chia mag fogyasztása segíthet megőrizni csontjaink egészségét.

A chia mag felhasználása az étrendben

Ezeket az apró magvakat, hihetetlenül könnyű beépíteni az étrendbe. Az ízük meglehetősen semleges, így szinte bármihez hozzáadható. Nem kell őrölni, főzni vagy más módon elkészíteni, így praktikus kiegészítője lehet a recepteknek.

Fogyasztható nyersen, lében áztatva, vagy zabpehelyhez, pudinghoz, turmixokhoz és pékáruhoz. Rászórhatóak gabonapelyhek, joghurtok, zöldségek vagy rizses ételek tetejére is. Ráadásul csodákat tesznek a házi készítésű rántottában kötőanyagként.

Tekintettel arra, hogy képesek felszívni a vizet és a zsírt, használhatjuk szószok sűrítésére és tojáshelyettesítőként. Vízzel összekeverve géllé alakítható.

Úgy tűnik, hogy a magvak jól tolerálhatók. Ennek ellenére, ha nem szokott sok rostot enni, emésztési mellékhatásokat tapasztalhat, például puffadást vagy hasmenést, ha túl sok magot eszik meg egyszerre.

A szokásos adagolási ajánlás 20 gramm chia mag naponta kétszer. Ne felejtsen el sok vizet inni, hogy elkerülje az emésztési mellékhatásokat.