Guggolás hatása

Guggolás hatása a testre

A guggolás hatása az egészségügyi előnyeiben jelentkezik, melyek közé tartozik az alsó test és a központi izmok megerősítése, a kalóriák elégetése és a fogyás elősegítése, valamint a sérülések kockázatának csökkentése. A guggolásnak azonban csak akkor van ilyen egészségügyi előnye, ha megfelelő formában végzed.

Ha olyan erőmozgást keresel, amely az egész testnek hasznára válik, ezt a kitételt a guggolás minden szempontból teljesít. A guggolás nem csak az atlétikai feladatok elvégzésében segíthet, hanem erősíti testét a mindennapi mozgásokhoz, például a gyalogláshoz, a nehéz tárgyak cipeléséhez és a lépcsőzéshez.

A guggolás hatása az alsó testre és a központi izmokra

Főleg az alsó testet, különösen a négyfejű combizmot és a farizmokat dolgoztatja meg. Amennyiben elég mélyre ereszkedünk le, hogy a combizmok párhuzamosak legyenek a talajjal, akkor lesz igazán hatékony a gyakorlat. Az izmok erősítésén kívül, igen hatásos az egyensúly érzék és stabilitás fejlesztésére.

A guggolások rengeteg kalóriát égetnek el, és segíthetnek a fogyásban

Mivel a guggolás egyszerre sok izomcsoportot dolgoztat meg, a testmozgás hatására a test fokozza az anabolikus hormontermelést, mely hormonok segítenek a zsírvesztésben és az izomépítésben.

A Journal of Strength and Conditioning Research cikk a guggolásokat hasonlította össze a nagy súllyal végzett lábpréssel, mely egy gépel végzett gyakorlat. Míg mindkét mozdulat ugyanazokat a nagy izomcsoportokat dolgoztatja meg, a test reakciója más volt. A tanulmány megállapította, hogy ha hasonló intenzitással végezzük, a guggolás több izmot mozgat meg, és nagyobb hormonális és fiziológiai választ ad, mint a lábprés.

A guggolás, mint erősítő edzés, fontos része lehet minden sikeres fogyókúrának és testépítő edzéstervnek. A rendszeres erőedzés segít felgyorsítani az anyagcserét és csökkentheti a testzsírt.

Csökkenhet a sérülés kockázata a guggolás hatására

A rendszeresen végzett szabályos guggolás is hozzájárulhat a térd- és bokasérülés kockázatának csökkentéséhez. Ez azért van, mert a lépés megerősíti az inakat, a csontokat és az ínszalagokat a lábizom körül, és különösen segíthet levenni a terhelést a térdről és a bokáról.

A guggolás együttesen összehúzza a combizmokat és a quadricepszet, amely stabilitást biztosít a térdnek. Mivel a boka támaszt és erőt ad a guggolás során, a gyakorlatot széles körben alkalmazták a boka instabilitásának terápiás kezelésére.

Továbbá a guggolás hatása hozzájárulhat a csont ásványi anyag sűrűségének növeléséhez, ami megerősítheti az egyén csontvázat, különösen a gerinc és az alsó test csontjait. Az erősebb csontok segítenek a test ellenállóbbá válásában a sérülésekkel szemben.

A sérülések megelőzése azonban csak akkor érvényes, ha megfelelő formában hajtjuk végre a guggolást. A nem megfelelően végrehajtott guggolás – anélkül, hogy a térdeket teljesen 90 fokos szögre hajlítanánk – degenerációhoz vezethet az ágyéki gerincben – a hát alsó részén – és a térdekben az idő múlásával.

Tehát fontos a megfelelő guggolás gyakorlása a sérülések elleni védelem és az egészségre gyakorolt ​​előnyök megszerzése érdekében.

Guggolás hatása és helyes kivitelezése

Guggolás helyes kivitelezése

Győződj meg arról, hogy a hátad egyenes, a térded pedig a lábujjad mögött marad.
A guggolás olyan mozdulat, amelyet bárhol elvégezhetsz, és nem igényel különösebb felszerelést. Kövesd az alábbi lépéseket a helyes guggolás elvégzéséhez:

  • Állj fel egyenesen a lábad legyen vállszélességben.
  • Hajolj térdénél és csípőjénél, nyomd ki a feneked, mintha leülnél egy székre.
  • Guggolj le, amíg a combjaid párhuzamosak legyenek a padlóval. A térded a boka fölé kell moduljon. Ügyelj arra, hogy a lábujjad mögött maradjon.
  • Tarts szünet egy pillanatra. A hátadnak egyenesnek kell lennie.
  • Emelkedj fel a kiinduló helyzetbe.

Gyakori hibák, amelyeket sok guggoló hajlamos elkövetni, többek között a túlságosan előrehajlás vagy a térd befelé süllyesztése.