Alacsony kalóriatartalmú ételek

Alacsony kalóriatartalmú ételek

Az egyik legnagyobb kihívást jelentő étrendi változtatás a kalóriabevitel csökkentése lehet. Sok alacsony kalóriatartalmú étel éhséget és kielégítetlenséget okozhat az étkezések között. Viszont az alacsony kalóriatartalmú ételek között találhatók olyanok, melyek egészségesek és táplálók. Íme néhány alacsony kalóriatartalmú étel, amelyek meglepően laktató.

Zab

A zab kiváló kiegészítője lehet a napi étrendnek. Nemcsak az alacsony kalóriatartalmú ételek között állja meg a helyét, de magas a fehérje- és rosttartalma is, ami miatt a jóllakottság érzetét keltheti.

Fél csésze (40 grammos) adagnyi száraz zab mindössze 154 kalóriát-, 5 gramm fehérjét és 4 gramm rostot tartalmaz – mindkettő jelentős hatással lehet az éhségre és az étvágyra.

Néhány éve egy 48 felnőtt bevonásával végzett vizsgálat kimutatta, hogy a zabpehely fogyasztása növeli a teltségérzetet, valamint csökkenti az éhséget és a kalóriabevitelt a következő étkezésnél. Ezen felül reggeliként való fogyasztása jobban javította az étvágyszabályozást, mint a fogyasztásra kész reggeli gabonapelyhek.

Görög joghurt

A görög joghurt nagyszerű fehérjeforrás, amely beépíthető egy tápláló étrendbe. Bár a pontos számok márkák és ízek szerint változnak, egy 245 grammos adag zsírmentes görög joghurt körülbelül 150 kalóriát és 25 gramm fehérjét tartalmaz.

Húsz nő bevonásával készült tanulmány azt vizsgálta, hogy egy zsírmentes görög joghurtos nassolnivaló hogyan befolyásolja az étvágyat, összehasonlítva a zsírosabb ételekkel, mint a csokoládé vagy a keksz. A joghurtot fogyasztó nők nemcsak kevésbé voltak éhesek, hanem 100-zal kevesebb kalóriát is fogyasztottak vacsoránál, mint azok, akik kekszet vagy csokoládét ettek.

Leves

Bár a levest gyakran nem tartják többnek, mint egy könnyű és egyszerű előételnek, nagyon kielégítő lehet. A leves fajtája és tápanyagtartalma eltérő lehet, de egy adag csirkehúsleves tésztával, körülbelül 90 kalóriát és 3 gramm fehérjét tartalmaz.

A levesek laktatóbbak lehetnek, mint a szilárd ételek – még akkor is, ha ugyanazokat az összetevőket tartalmazzák. A kevert leves lassítja a gyomor kiürülését, és hatékonyabban segíti elő a teltségérzetet, mint a szilárd étel vagy a darabos leves. Általában az étkezés előtti levesevés 20%-kal csökkentheti az ebéd teljes kalóriabevitelét.

Ne feledje, hogy a krémes és zsíros levesek magas kalóriatartalmúak lehetnek. Válasszon egy könnyebb húslevest, hogy minimalizálja a kalóriákat és maximalizálja a teltségérzetet.

Bogyók

A bogyók – köztük az eper, az áfonya, a málna és a szeder – tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal, amelyek optimalizálhatják egészségét. A bogyók kiváló pektinforrást is jelentenek, mely egyfajta élelmi rost, amelyről kimutatták, hogy lassítja a gyomor kiürülését és növeli a teltségérzetet. Ez segíthet a kalóriafogyasztás csökkentésében is.

Tojás

A tojás rendkívül tápanyagdús, mivel alacsony a kalóriatartalma, ellenben sok létfontosságú tápanyagban gazdag. Egyetlen nagy tojás körülbelül 72 kalóriát, 6 gramm fehérjét, valamint számos fontos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Amennyiben egy adag tojással kezdi a napot, az egész napra növelheti a teltségérzetet.

A magas fehérjetartalmú reggeli csökkentheti a nassolást, lassíthatja a gyomor kiürülését, és csökkentheti a ghrelin, az éhségért felelős hormon szintjét.

Popcorn

Sokak számára hihetetlen, de a magas rosttartalmának köszönhetően a pattogatott kukorica az egyik leglaktatóbb snackként vezeti a listát az alacsony kalóriatartalmú ételek között.

Bár csak 31 kalóriát tartalmaz 1 csésze (8 gramm) pattogatott kukorica, 1,2 gramm élelmi rosttal büszkélkedhet – egyeseknél ez a napi rostszükséglet akár 5%-a is lehet. A rostok nemcsak lelassítják az emésztési folyamatot, hogy elősegítsék a teltségérzetet, hanem stabilizálják a vércukorszintet is. Ezenkívül a pattogatott kukorica sokkal jobban csökkenti az étvágyat és fokozza a teltségérzetet, mint sok más népszerű snack.

Ne feledje azonban, hogy ezek az előnyök a natur pattogatott kukoricára vonatkoznak. Sok kész fajtát sok extra zsírral és néha cukorral készítenek, ami nagymértékben növeli a kalóriatartalmát..

Chia mag

A gyakran komoly szuperélelmiszerként emlegetett chia mag nagy mennyiségű fehérjét és rostot tartalmaz kevés kalóriában. A chia magban különösen magas az oldható rost, mely egy olyan rostfajta, amely felszívja a folyadékot és megduzzad a gyomorban, hogy elősegítse a teltségérzetet.

Egyes kutatók megfigyelték, hogy a chia mag súlyuk 15-szörösét képes felszívni a vízből, lassan haladva az emésztőrendszeren keresztül, hogy megőrizze a jóllakottság érzését.

Halak

A hal gazdag fehérjében és a szív számára egészséges zsírokban. Egyes kutatások rámutatnak, hogy a fehérjebevitel növelése csökkentheti az étvágyat és a ghrelin, az éhségérzetet serkentő hormon szintjét. Sőt, a halfehérje különösen előnyös lehet az éhség és az étvágy csökkentésében.

Míg a sovány halak, mint a tőkehal és a laposhal rendelkezik a legkevesebb kalóriával, a magasabb kalóriatartalmú halak, mint a lazac és a makréla olyan omega-3 zsírsavakat biztosítanak, amelyek szükségesek az általános egészséghez.

Túró

A túró az alacsony kalóriatartalmú ételek között is kiváló, a magas fehérjetartalma miatt. A fehérjebevitel növelése olyan élelmiszerekből, mint a túró, csökkentheti az étvágyat és az éhségérzetet.

Burgonya

A burgonyát gyakran egészségtelennek és károsnak tartják, mivel a zsíros hasábburgonyával és a burgonya chipsekkel társítják. Az igazság azonban az, hogy a burgonya laktató lehet, és fontos része a tápanyagban gazdag étrendnek.

Valójában egy tanulmány, amely bizonyos ételeknek a jóllakottságra gyakorolt ​​hatását értékelte, a főtt burgonyát tartotta a legtelítőbbnek, a jóllakottsági index 323-as pontszámával, ami közel hétszer magasabb, mint a croissant értéke.

A burgonya töltelék hatásai közé tartozhatnak a burgonya proteáz inhibitorai, amelyek olyan vegyületek, amelyek csökkentik az étvágyat és csökkentik a táplálékfelvételt, hogy növeljék a teltségérzetet.

Sovány hús

A sovány hús hatékonyan csökkentheti az éhséget és az étvágyat az étkezések között. A sovány húsok, mint a csirke, a pulyka és az alacsony zsírtartalmú vörös húsok alacsony kalóriatartalmúak, de tele vannak fehérjével.

Néhány tanulmányban azt találták a kutatók, hogy az elégtelen fehérjebevitel növelheti az éhséget és az étvágyat, míg a több fehérje fogyasztása csökkentheti a kalóriabevitelt és az éhségérzetet. Az emberek, akik magas fehérjetartalmú ételeket fogyasztottak, beleértve a húst is, 12%-kal kevesebb ételt fogyasztottak vacsora közben, mint azok, akik magas szénhidráttartalmú húsmentes ételeket fogyasztottak.

Hüvelyesek

Magas fehérje- és rosttartalmuk miatt a hüvelyesek, mint a bab, a borsó és a lencse, hihetetlenül laktatóak lehetnek.

A babot és borsót tartalmazó, fehérjedús étkezés jobban fokozza a teltségérzetet, valamint csökkenti az étvágyat és az éhséget, mint egy magas fehérjetartalmú étkezés borjú-, vagy sertéshúsból.