Vízhajtó ételek a puffadás és vízvisszatartás ellen

Vízhajtó ételek a puffadás és vízvisszatartás ellen

Jelenleg a finom ételek és italok az élet egyik legnagyobb öröme. Egy gigantikus vacsora utóhatása azonban gyakran nem olyan jó érzés. Megtarthatja a vizet, ha túlzásba viszi a só fogyasztását, továbbá puffadtnak és lomhának érezheti magát. Ilyen kor kerülhetnek szóba a vízhajtó ételek.

Csábító lehet, hogy gyors módot találjunk a felesleges víz leadására úgy, hogy vény nélkül kapható gyógyszert keresünk, vagy a legjobb természetes vízhajtókat keressük. Bár ez utóbbi jó megoldás lehet, ügyelni kell arra, hogy mit tesz a puffadás csökkentése érdekében.

A diuretikumok hatása

A vízhajtók meglehetősen egyszerűek: segítenek a szervezetnek megszabadulni a felesleges felhalmozódott víztől és sótól. Hogyan érik el ezt? Azzal, hogy többet jár vizeletet üríteni.

A vizelethajtók hasznosak lehetnek, ha olyan egészségügyi állapota van, amely miatt vízvisszatartása van, mely például veseelégtelenség vagy pangásos szívelégtelenség. Valójában gyakran szerepelnek ilyenek a magas vérnyomás kezelésére használt gyógyszerekben is.

Természetes vízhajtó ételek

Bár a vízhajtók általában víztabletták formájában kaphatók, vannak olyan vízhajtó ételek és tevékenységek is, amelyeket természetes vízhajtónak tekintenek.

Gyümölcsök és zöldségek

A vízalapú gyümölcsök és zöldségek nem csak vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak, hanem jó természetes vízhajtók is lehetnek. A következő diuretikus ételeket vegye fel az étrendjébe:

 • citrom
 • zeller
 • fokhagyma
 • hagyma
 • paprika
 • görögdinnye
 • uborka
 • ginger
 • szőlő
 • spárga
 • ananász

Gyógynövények

Egyes gyógynövények – köztük a petrezselyem és a pitypang – természetes vízhajtónak számítanak. A trükk a használatukban rejlik. Kerülje a gyógyszerek vagy gyógynövények koncentrált formában történő szedését, ha a folyadékretenció felszabadítása nem betegség alapú. Határozottan nem ajánlott vizelethajtó gyógyszerek vagy gyógynövények használata minősített egészségügyi szakember megfelelő tanácsa nélkül.

A gyógynövényeket nem szabályozzák vagy kutatják túl jól. Általában nehéz kezelni és kitalálni a megfelelő adagot, mert nincs elég klinikai vizsgálat ahhoz, hogy megmutassa, mennyit kell valójában szednie. Egyes gyógynövények negatív kölcsönhatásba léphetnek az Ön által szedett gyógyszerekkel, és egészségügyi problémákat okozhatnak. Ugyanez az útmutatás vonatkozik a vizelethajtóként hirdetett bogyók, például a galagonya és a boróka használatára is.

Vízhajtó hatás érhető el, ha petrezselymet szór egy salátába, rizsbe, szószba vagy levesbe, vagy hozzáadja a gyógynövényt egy turmixhoz vagy gyümölcsléhez. A gyógynövényeket étkezés közben építse be étrendjébe, ne pirulában vagy folyékony koncentrált formában. Egy másik jó lehetőség a hibiszkusz tea, amely gyógynövényből készült és nem tartalmaz koffeint.

Koffein

A koffein természetes vízhajtó, amely szerencsés azoknak, akik szeretik a kávét és a teát. A fekete és a zöld teák a legjobbak, ha vizelethajtó italokat keresünk, nem utolsósorban azért, mert tudjuk, mennyit fogyasztunk. A teákat egy kicsit könnyebb szabályozni.

Gyakorlat

A testmozgás az egyik legegyszerűbb természetes vízhajtó, mivel a pulzusszám növelése elősegíti a felgyülemlett folyadék keringését. Rendkívül hasznos, ha ezt a folyadékot mozgatja a testében.

Fogyás

A fogyás egy másik nem túl meglepő természetes vízhajtó – elvégre testének körülbelül 60%-a víz, így a fogyás az egyik módja a folyadék-visszatartás csökkentésének.

Csökkentse a nátriumbevitelt

Ha egészséges akar lenni, hogy ne legyen szüksége vízhajtó gyógyszerekre, de természetes úton, vízhajtó ételek segítségével szeretné megoldani a folyadékvisszatartás egy részét, csökkentse a sóbevitelt. Ha magas sótartalmú étrenden él, sokkal több folyadékot fog a szervezete megtartani. A folyadékok természetes elhagyása egészséges ételekkel, testmozgással és a sóbevitel csökkentésével nagyon biztonságos. Szintén kulcsfontosságú, hogy ügyeljen azokra a folyadékokra, amelyek titokban tele lehetnek sóval, mint például a szóda.

Veszélyesek lehetnek a természetes vízhajtók?

Ha túlzásba vitte az étellel és itallal, az életmódváltás néhány napra (vagy az edzőteremben töltött idő növelése) segíthet csökkenteni a visszatartott folyadék mennyiségét. Nem árt olyan ételeket és italokat fogyasztani, amelyek természetes vizelethajtók, különösen a teljes, élelmiszer-alapú étkezési terv részeként.

Legyen óvatos, nehogy túlzásba vigye. Például, ha túl sok vizet választ ki a szervezetéből, az elektrolitszintje kibillenhet az egyensúlyából, amitől rosszul érzi magát, vagy akár további egészségügyi problémákhoz is vezethet. Kiegyensúlyozott étrenddel kell étkezni, hogy pótolja az elektrolitveszteség egy részét.

Nem jó ötlet elkezdeni víztablettát vagy más vízhajtót szedni, amikor nincs rá szüksége. Nem szabad vízhajtót szedni, ha nem tartja vissza a vizet. Csak akkor vegyen be vízhajtót, ha azt orvosa felírja.

Ha tartós puffadást vagy ödémát tapasztal – és ez nem csak közvetett, mint például a menstruációs ciklusa közelében, vagy egy nehéz hétvégi étkezés után – feltétlenül forduljon orvoshoz. Megfelelő egészségügyi szűrés és vérnyomásmérés javasolt. Lehet, hogy van egy mögöttes probléma, amelyet kezelni kell.