Szódabikarbóna hatása az erekre

Szódabikarbóna hatása az erekre

Ha szeret sütni, kétségtelenül van otthon egy tasak nátrium-hidrogén-karbonát – ismertebb nevén szódabikarbóna – a konyhaszekrényben. Bár kelesztő ereje segíthet a tészták varázslatában, de magas nátriumtartalommal rendelkezik, és ez befolyásolhatja a vérnyomást. Így a szódabikarbóna hatása az erekre is kardinális kérdés.

A szódabikarbóna előnyei

Az American Chemical Society szerint a szódabikarbóna valójában nátrium, hidrogén és oxigén molekuláris keveréke. A szakácsok olyan adalékanyagként tartják számon, amely elősegíti a pékáruk, például sütemények és kenyerek kelesztését. A porból gyakran csak néhány teáskanálnyit adnak a tésztához.

A szódabikarbóna hasznos egészségügyi előnyökkel is jár. Például az Egyesült Államok Nemzeti Orvostudományi Könyvtára megjegyzi, hogy gyomorsavat semlegesítő képessége miatt gyomorégés elleni gyógyszerként szolgálhat. Továbbá a CSF szerint képes a fogfoltok eltávolítására és ezáltal a fogak fehérítésére is. Ezenkívül a nátrium esszenciális ásványi anyag, amely segít egyensúlyban tartani a testnedveit, miközben elősegíti az izmok és az idegrendszer működését.

A szódabikarbóna hátránya

Az előnyök ellenére van egy lehetséges hátránya is. Amikor szódabikarbónát fogyaszt növelheti a vérnyomás szintjét, a túlzott sóvisszatartás miatt.

A szódabikarbónával pedig jelentős lehet a felesleges só mennyisége. Az AHA megjegyzi, hogy mindössze egyetlen teáskanál szódabikarbóna körülbelül 1000 milligramm nátriumot tartalmaz. Lényegében ez a sok nátrium: ez nem olyan dolog, amit te irányítasz, mint például a sószóró az asztalodon.

Az AHA szerint az élelmiszergyártók gyakran adnak nátriumot, akár sóként, akár valamilyen más formájában, például szódabikarbónát, feldolgozott, csomagolt és éttermi élelmiszerekhez. Ezek a források hozzájárulnak az emberek több mint 70 százalékának nátriumfogyasztásához. Ez még azelőtt van, hogy valaki a sótartóhoz nyúlna.

Szódabikarbóna hatása az erekre és az egészségére

Amennyiben többlet nátrium van a véráramban, az több vizet von be az erekbe. Ez viszont növeli az erekben áthaladó vér mennyiségét, és ez végső soron megemeli a vérnyomást. A magas vérnyomás mindenféle szív- és érrendszeri problémához vezethet, beleértve a szívrohamot vagy a stroke-ot.

Összességében elmondható, hogy a szódabikarbóna hatása az erekre nem kifejezetten egészséges, különösen azoknak az embereknek, akik már amúgy is küzdenek a vérnyomásuk kordában tartásával. A szerint a szódabikarbóna toxicitással kapcsolatos esetleírások gyakran tartalmazzák annak savlekötőként való használatát, ami szívproblémákhoz, például a normálisnál gyorsabb pulzushoz vezethet.

Mit kell tenni

Mindenkinek, aki aggódik a vérnyomása miatt, csökkenteni kell az általános sóbevitelt. Kezdje a sóval és szódabikarbónával teli feldolgozott és előrecsomagolt élelmiszerek csökkentésével.

Ez azt jelenti, hogy kerülni kell a leggyakrabban fogyasztott ételeket, amelyek nátriumot adnak az étrendedhez. Ez a lista a következőket tartalmazza a teljesség igénye nélkül:

  • kenyér, zsemle, kifli;
  • pizza;
  • szendvicsek;
  • felvágottak és pácolt húsok;
  • burritók és tacók.
  • A vérnyomás ellenőrzése érdekében az Egészségügyi és Humánszolgáltatási Minisztérium azt tanácsolja, hogy fokozottan ügyeljenek a csomagolt élelmiszerek címkéire. Ez azt jelenti, hogy először meg kell keresni a nátrium tartalomkategória alatt szereplő számot, ami a feldolgozott termékeknél gyakran szódabikarbónát jelent. Ezután ellenőrizze az adag méretét. Ezt a két számot összeszorozva pontosan tudni fogja, hogy mennyi nátrium van valójában a teljes csomagban.