Szikora István (Bunyós Pityu) élete

Szikora István (Bunyós Pityu) élete, pályafutása

Név: Szikora István (Bunyós Pityu)
Született: Mátészalka, 1964

Szikora István Bunyós Pityu néven ismert zenész, aki zenei karrierje előtt ökölvívással foglalkozott, amiben magyar bajnok és az olimpián is szerepelt.

Gyermekkora

Bunyós Pityu Mátészalkán született, de 17 éves koráig egy Szabolcs megyei faluban élt, Nyírparasznyán. Már gyerekkorában is fizikai munkákat végzett. Ezek segítségével megerősödött, melynek később komoly hasznát vette a sportban. Ökölvívó edzései elkezdésekor már jelentős testi előnyre tett szert társaival szemben, így a junior és ifjúsági korosztályban nem talált méltó ellenfélre három éven keresztül.

Sport karrierje

Nyírparasznyáról 1981-ben költözött el Balassagyarmatra ahol sport karrierje erőteljesen elkezdett ívelni felfelé. A későbbiekben Budapestre költözött, ahol a Honvédban, majd később az Újpestben boxolt.

Szikora István 1982-ben csatlakozott a felnőtt ökölvívó válogatotthoz, ahol a sikerei javát érte el. 1983-ban megnyerte a belgrádi aranykesztyű tornát, és ettől kezdve ismertté vált a neve nemzetközi szinten.

1984-ben egy finnországi gálán találkozott a szorítóban a későbbi legendával, Mike Tysonnal. Szoros csatát vívtak, melynek végén Tysont hírdették ki győztesnek 3-2 arányban.

Bunyós Pityu vs. Mike Tyson ökölvívó mérkőzés

Ezt követően is sok megmérettetése volt nemzetközi szinten (Német nagydíj, Aranykesztyű, Osztrák nagydíj), melyekről sorra aranyéremmel tért haza.

Szikora István 1987 végén a franciaországi Saint-Nazaire nagydíjon a döntőben bokszolt Lennox Lewissal, ahol szintén szoros pontozással szenvedett vereséget. Rajta kívül nincs még egy európai bokszoló, aki megküzdhetett volna mindkét későbbi világbajnokkal, és talpon is tudott maradni ellenük a mérkőzés végéig.

1989-ben elindult a világbajnokságon, melyen az ötödik helyezést érte el, majd leállt az ökölvívással és vállalkozásba kezdet.

1992-ben visszatért az ökölvíváshoz és magyar bajnok lett, amivel a barcelonai olimpiára megszerezte a kvalifikációt. Az olimpián még részt vett, de a nyolcaddöntőben a Bulgár Szvilen Ruszinov-tól 12-4 arányban pontozással kikapott. Az olimpia után végleg szögre akasztotta a bokszkesztyűit.

Szikora István edzőként

Amióta abbahagyta a versenyszerű ökölvívást, azóta edzősködik és zenéléssel foglalkozik. Edzőként az egyik legismertebb és legsikeresebb tanítványa, a profi világbajnoki címet is nyert Hidvégi György.

Szikora István edzőként vett részt a 2004-ben az RTL Klub-on bemutatott sztárbox műsor versenyzőinek (Kozsó és Ganxta Zolee) felkészítésében. A mindmáig megtartott edzéseire rengeteg híresség lejár.

Jelenleg is a Sport1 tv csatorna rendszeres szakkommentátora.

Bunyós Pityu zenei pályafutása

A zenéléshez való tehetségét nemcsak a lakodalmak és diszkók közönsége fedezte fel, hanem a Record Express vezetője is, aki lemezszerződést ajánlott neki.

Jelenleg több aranylemez tulajdonosa, és a mulatós műfaj egyik legismertebb előadója. Sikeres résztvevője a tv műsoroknak, a báloknak, a diszkóknak és a falunapoknak.

Fásy Ádám is meglátta benne a tehetséget és TV szerepléseit ajánlott neki, ami hozzájárult ahhoz, hogy Bunyós Pityu az egész országban ismert legyen.

Bunyós Pityu magánélete

A zenész és ökölvívó Bunyós Pityu felesége Brigi, akivel 1985 nyarán házasodtak össze. Rá két évre megszületett fiúk, ifj. Szikora István, aki nem követte édesapja sikeres sport pályafutását.

Bunyós Pityu felesége

Bunyós Pityu feleségével és fiával Budapesten él. A boksz edzősködés mellett amikor csak teheti, kedvenc hobbijainak hódol, melyek a tenisz, a foci és a lábtengó.