Mike Tyson

Mike Tyson profi ökölvívó élete

Mike Tyson (Michael Gerard Tyson) visszavonult amerikai profi ökölvívó, aki 1985 és 2005 között versenyzett, bár 2020-ban Roy Jones ellen visszatért egy jótékonysági gálán. Korai pályafutása során “Iron Mike” és “Kid Dynamite” beceneveket kapta. Mike Tysont minden idők egyik legjobb nehézsúlyú bokszolójának tartották. 1987-től 1990-ig vitathatatlan nehézsúlyú világbajnokként uralkodott. Mike Tyson tartja a legfiatalabban megszerzett nehézsúlyú ökölvívó világbajnok címet.

Mike Tyson fiatalkora

1966. június 30-án született New Yorkban. Biológiai apja Purcell Tyson volt, de anyja, Lorna Smith később férhez ment Jimmy Kirkpatrickhez, aki sokáig nevelte. Jimmy végül elhagyta a családját, így anyja egyedül kellett eltartsa a gyerekeket. Van egy bátyja Rodney (1961) és egy nővére Denise, aki meghalt szívrohamban 1990-ben, továbbá Kirkpatrick nevelőapjától van egy féltestvére, Jimmie Lee Kirkpatrick.

New York, Brooklyn városrészében élte gyermekkorát, így fiatalkora nem volt balhéktól mentes. Már fiatalon benne volt minden utcai bunyóban, lopásokban és betörésekben. 12 éves koráig 38 alkalommal tartóztatták le. A bűnöző életmódja miatt javítóintézetbe került, és ott találkozott Muhammad Ali egykori világbajnok bokszolóval. Ali azért látogatott el a javítóintézetekbe, hogy az ökölvívás népszerűsítésével segítse a fiatalkorú bűnözők életét más irányba terelni. Az ifjú Tysonra nagy hatással volt Ali, és elhatározta, hogy ő is bokszoló lesz. Addigra már rengeteg verekedés volt a háta mögött, amivel jelentős tekintélyt vívott ki magának az intézetes fiatalok körében.

Mike 13 évesen első edzőjét Bobby Stewartot egy edzés során úgy eltalálta, hogy eltört az orra. Stewart nem sokkal később bemutatta Cus D’Amatónak, a híres ökölvívó edzőnek, aki azonnal meglátta Tysonban a jövő nagy bajnokát.

fiatalon

Tyson édesanyja 1982-ben meghalt, így a 16 éves Tysont a bokszmenedzser és az edző, Cus D’Amato gondjaira bízta, aki törvényes gyámja lett. Kiszakította a New York-i gettó és a javítóintézet világából és egy családi környezetet biztosított számára. Tyson élete ezután alapjaiban változott meg. D’Amatot szinte apjaként tisztelte és szerette. Hatalmas veszteség volt számára, mikor D’Amato 1985-ben meghalt. Halálával eltünt Tyson életéből az egyetlen ember, aki képes volt fegyelmezni féktelen természetét.

Mike Tyson karrierje

Amatőr bokszolóként kezdődött sport karrierje. Mike Tyson aranyérmet nyert a 1981-es és 1982-es Junior olimpián. Amatőrként kétszer is bokszolt Henry Tillman ellen, de pontozással elvesztette mindkét összecsapást. Tillman nehézsúlyú aranyat nyert az 1984-es Los Angeles-i nyári olimpián.

Tyson 1985. március 6-án, 18 évesen debütált profiként a New York-i Albany-ban. Az első menetben TKO-val legyőzte Hector Mercedest. Első profi évében 15 mérkőzése volt. Rendkívűl gyakran voltak meccsei, de a 28 küzdelméből 26-ot így is megnyert KO vagy a TKO-val. A 26 boxmeccsből 16-ot az első menetben nyert meg KO-val.

WBC világbajnoki cím

1986. november 22-én Las Vegasban kihívta az akkori világbajnokot, Trevor Berbicket-et, aki Muhamed Alit is legyőzte. Mike Tyson a 2. menetben egy bal horoggal eltalálta és Berbick már nem tudott felállni, így Tyson KO-val győzőtt. Ezzel a mérkőzésével bekerült a történelembe, hiszen nehézsúlyú WBC világbajnoki cím nyertese lett 20 évesen és 4 hónaposan. Azóta sem tudta senki megdönteni ezt a rekordot.

Mike Tyson 1986

WBA és IBF bajnoki cím

Következő mérkőzésére 1987. március 7-én került sor, amikor 12 menetes küzdelemben nyert James Smith ellen, amivel sikerült elhódítania a WBA bajnoki övét is. Következett egy címvédés a korábbi nehézsúlyú világbajnok Pinklon Thomas ellen, akit a 6. menetben sikerült KO-val kiütnie. 1987. augusztus 1-jétől ő lett a nehézsúly abszolút világbajnoka, mivel egyhangú pontozással, egy 12 menetes ütközetben legyőzte Tony Tuckert. Ezzel Mike Tyson birtokolta a WBA, a WBC és az IBF bajnoki öveket.

világbajnok 1987

A megszerzett világbajnoki címeit ezután szinte mind kiütéssel védte meg, az alábbi ellenfelek ellen: Tyrell Biggs, Larry Holmes, Tony Tubbs, Michael Spinks, Frank Bruno és Carl Williams. Címvédő mérkőzései közül talán a Spinks elleni mérkőzésre volt a legnagyobb érdeklődés a közönség iránt, végül összesen 91 másodpercig tartott, és ezzel 20 millió dollárral (akkori rekordösszeg) gyarapodott Mike Tyson vagyona.

Az első profi vereség

Az 1990-es évben 37-0 mérleggel rendelkezett. A sajtó folyamatos botrányaitól volt ekkor hangos és az edzéseket is elhanyagolta. Tyson nem volt formában, mikor ringbe lépett az előzetesen esélytelennek tartott James Buster Douglas ellen. Mégis elvesztette profi veretlenségét, mivel a 10. menetben kiütötték.

Még ebben az évben két mérkőzése volt, Henry Tillmant és Alex Stewart ellen. Mindkettőt az első menetben padlóra küldte.
1991-ben első mérkőzését Donovan Ruddock ellen vívta, ahol kiütéssel győzött, a meccs visszavágóján pedig pontozással sikerült diadalmaskodnia.

Nemi erőszak és börtön

Tysont 1991 júliusában tartóztatták le a 18 éves Desiree Washington, Miss Rhode Island megerőszakolása miatt egy Indianapolis-i szállodai szobában. Tyson nemi erőszakának tárgyalására a Marion megyei felsőbb bíróságon került sor 1992. január 26. és február 10. között.

Mike Tyson börtön

Mike Tyson sofőrje erősítette meg Washington vádját. További bizonyságot a sürgősségi osztály orvosa adott, aki több mint 24 órával az eset után megvizsgálta Washingtonot, és megerősítette, hogy Washington fizikai állapota összhangban áll a nemi erőszak vádjával. 1992. március 26-án Mike Tysont hat év börtön büntetésre ítélték négy év próbaidővel, végül 1995 márciusában szabadon engedték.

A nagy visszatérés

Tyson visszatérésére 1995. augusztus 19-én került sor Las Vegasban. A Peter McNeeley ellen vívott mérkőzés, hamar véget ért, mivel McNeeleyt már az első menetben kétszer leütötte.

Mike Tyson újra WBC és WBA világbajnok

1996 márciusában a WBC akkori világbajnokával, Frank Brunóval csapott össze és győzött a harmadik menetben technikai KO-val. Ezzel ismételten elhódította a világbajnoki övet. Szeptemberben került sor a címeggyesítő összecsapásra, és az első menetben kiütötte a WBA bajnok Bruce Seldont. Ezzel immmár három nagy világszervezet világbajnoki övét mondhatta újra magáénak.

Mike Tyson vs. Evander Holyfield

A két nagyágyú kétszer mérkőzött meg egymás ellen. Az elsőre 1996 novemberében, a másodikra 1997 júniusában került sor. Mindkétszer Evander Holyfield győzőtt. Az első csatát TKO-val vesztette el a 11. menetben.

Evander Holyfield elleni mérkőzés

A második összecsapásuk botrányba fulladt, mivel az addig remekül teljesítő Mike Tyson a harmadik menetben egy ölelkezés folyamán kiharapott egy darabot Holyfield füléből. A mérközést félbe szakították, Tysont leléptették és eltiltották másfél évre a bokszolástól. Az eltiltás után visszatért, és bár a mérkőzéseit továbbra is kiütéssel nyerte, már nem hagyott maradandó élményt a bokszimádók körében.

Az eltiltás után

2000 júniusában az eltiltás után Lou Savarese ellen bokszolt Glasgow-ban. A botrányairól híressé vált Mike Tyson ezúttal is hozta a régi formáját. A mérkőzés első pillanatában rárontott ellenfelére, és már a 15. másodpercben megrendítette. A verésnek John Coyle mérkőzésvezető a 26. másodpercben akart véget vetni, és közéjük ugrott. A magán kívűl lévő Tyson észre sem vette őt, és tovább püfölte most már a bírót is, így a meccsnek a 38. másodpercben lett csak vége.

Októberben Andrew Golotával mérkőzött, akit már az első menetben padlóra küldött. A meccs után Tyson pozitív drogtesztet produkált, ezért eredmény nélkülire minősítették a találkozót.

Zűrős élet

Ekkorra igazán padlóra került, ami már a ringen kívül zajlott. Zűrős élete, folyamatos nőügyei, rendszeres botrányai az éjszakai életben anyagilag kimerítették és csődközelbe sodorták. Pedig saját bevallása szerint karrierje során vagyona több mint 300 millió dollárt is meghaladta.

2002. június 8-án lehetősége nyílt visszavágni Lennox Lewisnak (aki abban az időszakban már három világszervezet világbajnoka volt), és újra a boksz világszervezetek trónjára kerülni. Nagy várakozás előzte meg az összecsapást, Mike ekkor már végletekig a kábítószerek rabjává vált. A 8. menetben KO-val vereséget szenvedett, és elszálltak a világbajnoki reményei.

2003-ban még learatott egy kiütéses győzelmet Clifford Etienne ellen, de későbbi kiütéses vereségei, melyekre már csupán a pénzszerzés miatt állt ki – Danny Williamstől (2004) és Kevin McBride-tól (2005) – pályafutása végét jelentették.

Mike Tyson vagyona

Mike Tyson vagyona dollármilliókban volt mérhető a világbajnoki címek megszerzése és a hatalmas ismertségnek köszönhetően. Ennek ellenére vagy talán pont ezért, nem volt képes ellenállni a kísértéseknek, és éjszakai bárokba járt, örömlányokat hívogatott. Szórta a pénzt ész nélkül, mellette ivott és drogozott is. Mérkőzéseire szinte már nem is készült fel rendesen, ennek ellenére mégis évekig nem talált legyőzőre. Magánéletében, és karrierjében is fordulópontot jelentett, amikor nemi erőszak vádjával börtönbe zárták.
3 év eltelte után, jó magaviselete miatt feltételesen szabadon engedték. Szabadulását követően ugyanott folytatta önpusztító életét, ahol abbahagyta.

Ebben az időszakban Mike megvásárolt Connecticutban egy 21 hálószobás / 24 fürdőszobás kastélyt, kaszinóval és éjszakai klubbal. Birtokokat vásárolt Marylandben, Las Vegasban és Ohióban is, amiket aranyozott bútorokkal rendezett be.

Állítólag 111db autót vásárolt életében, mely között szerepelt egy Bentley Continental SC is, amely 500e dollárba került és mindössze 73db-ot gyártottak belőle.
Több Ferrarival, Lamborghinivel, Range Rover-rel, egy Mercedes-Benz 500-al rendelkezett, amelyek nagy részét balesetben összetörte.

Talán a legnevetségesebb vásárlása egy karácsonyi ajándék volt első feleségének, Robin Givensnek. 2 millió dollárért vett neki egy arany kádat.

Mike Tyson vagyona 2007-re elfogyott és csődöt jelentett.

Életmódváltás

A börtönben töltött idő után is többször keveredett utcai verekedésekbe, és ezáltal állandóan összeütközésbe került a törvénnyel. Bár házas ember volt, szexfüggőségének sem tudott parancsolni. Számolatlanul rendelte házába, vagy szállodai szobájába a prostituáltakat, akiktől számos nemi betegséget szerzett.

2007-ben úgy döntött, hogy szakít addigi életformájával, mivel ebből a gödörből csak az életmódváltás vezethet ki. Egy Wonderland nevű rehabilitációs intézetbe vonult. Idővel képes volt elhagyni a drogot és az alkoholt.

2009-ben összeházasodott Lákhia Spicerrel, aki mint felesége fontos támaszt jelent számára a függőségei elleni harcban.

Mike Tyson felesége és családja

Mielött Lákhia-val összeházasodott Mike Tyson felesége volt Robin Givens (1988-89) és Monica Turner (1997-2003). Nyolc különböző nőtől 8 gyermeke született. Egyik kislánya, Exódus 4 éves korában balesetben meghalt. Jelenleg Las Vegasban él feleségével és két, Lákhiatól született gyermekével, de a többi gyermekének is gondját viseli.

Igen látványos 70 kilós túlsúlya miatt átállt a vegán étrendre, így lassacskán visszanyerte régi formáját.

Valószínűleg a Mike Tyson életrajz tartalmaz rengeteg olyan dolgot, amit szívesen kitörölne belőle.

Minden esetre pozitív dolog, hogy haragosaitól bocsánatot kért, köztük Evander Holyfieldtől is, ami országos visszhangot váltott ki.

Testméretek

Magassága: 180cm
Versenysúlya: 98-105kg
Bicepsz: 41-43cm
Mellkas: 114-118cm
Comb: 68-70cm
Vádli: 42-43cm

Mike Tyson idézetek

  • Mindenki azt gondolja, hogy ez egy kemény férfias sport. Ez nem egy kemény férfias sport. Ez a gondolkodó emberek sportja. Egy kemény ember nagyon meg fog sérülni ebben a sportágban.
  • Mindenki azt mondja:”bárcsak a te cipődben járhatnék…”. Az emberek százai, akik szeretnének a cipőmben járni, nem ismerik az életemet. Ha a cipőmben járnának, akkor sírnának, mint egy csecsemő.
  • Ha van valami az életedben, amit nagyon el akarsz érni, akkor hajlandó vagy feladni a boldogságodat… Elvesztettem minden érzékenységemet, zavarban vagyok, félénk vagyok.
  • Csináld azt amit utálsz, de csináld úgy, mint ha szeretnéd.
  • Biztos vagyok benne, hogy beszélsz rólam, és az unokáid és a gyerekeid is tudni fogják ki vagyok. Az unokáid azt fogják mondani: „hú, nem volt ez egy furcsa fickó? ”
  • Egyik barátom egyszer meglátta a bűnügyi nyilvántartásomat, és azt mondta:” Te egy született bűnöző vagy.” Azt kellett mondanom neki: “Nem, ez a rekordom – és nem is tartalmazza a fiatalkorban elkövetett bűneimet.”
  • Bárkivel megküzdök, akivel az edzőm összehoz egy meccset, mert bízom benne, hogy a világ bármelyik harcosát meg tudom verni. Mestere vagyok a rám mért ütések kikerülésének.
  • Kitéptem a szívét. Én vagyok a legjobb. Én vagyok a legbrutálisabb és legádázabb, a legkegyetlenebb bajnok, aki valaha volt. Senki sem állíthat meg. Lennox hódító? Nem! Ő nem Sándor! Sándor vagyok! Én vagyok a legjobb. Sonny Liston vagyok. Jack Dempsey vagyok. Még soha nem volt olyan, mint én. Stílusom lendületes, védekezésem bevehetetlen, a szívét akarom! Meg akarom enni a gyerekeit! Dicsőség Allahnak!