Sűrű fehér folyás okai

Sűrű fehér folyás okai

A hüvelyi folyás az egészséges hüvely része. A menstruációs ciklus során előfordulhat, hogy az állaga megváltozik, de ez szinte minden esetben annak a jele, hogy minden jól működik. Sőt, a váladék azt jelentheti, hogy a hüvely egészséges.

Időnként azonban a sűrű fehér folyás egy mögöttes probléma jele lehet. Olvasd el, hogy megtudd, mikor kell a váladékok miatt orvoshoz fordulni.

A sűrű fehér folyás okai

Sűrű, fehér folyás előfordulhat a menstruációs ciklus során. Ezt a váladékozást leukorrhoeának nevezik, és teljesen normális. A váladékozás vékonyabban indulhat meg az peteérést (ovuláció) megelőző napokban. Az peteérés során a váladék vagy a nyálka nagyon sűrűvé és nyálkaszerűvé válhat. Ez az ovuláció jele, és egyes nők ezt a termékenység természetes jeleként használják. Ha teherbe akarsz esni, ennek a sűrű fehér folyásnak a megjelenése azt jelezheti számodra, hogy itt az ideje a nemi közösülésnek.

A hüvelyváladékot arra használja szervezet, hogy a hüvelyszövetet nedvesen és kenve tartsa. A reproduktív hormonok befolyásolják, ezért változik a menstruációs ciklus során és a terhesség alatt.

Hasonlóképpen, a hüvelyi folyás a tested módja a hüvely pH-egyensúlyának fenntartására. A folyadékok természetes kenőanyagként hatnak a baktériumok, szennyeződések és baktériumok eltávolítására a hüvelyüregből.

Mindaddig, amíg a váladékozásnak nincs rossz szaga, és nem tapasztalsz semmilyen egyéb tünetet, ez a fajta váladékozás normális és egészséges. Valójában a legtöbb nő naponta körülbelül egy teáskanálnyi váladékot termel.

A peteérés után ez a mennyiség akár harmincszorosára is megnőhet. Ez az extra folyadék megkövetelheti, hogy betétet viselj, de ezért még nem kell orvoshoz fordulnod.

A tejfehér folyás okai

A menstruációs ciklusod első napjaiban vékony, tejfehér hüvelyváladékot tapasztalhatsz. Vannak, akik ezt a váladékozást „tojásfehérje” állagnak nevezik.

Ez a vékonyabb váladék annak a jele, hogy peteérésre készülsz, mely teljesen normális. Ahogy közeledsz a menstruációhoz, a váladék sűrűbbé és átlátszatlanabbá válhat.

Ez a tejfehér folyás azt is jelezheti, hogy terhes vagy. A terhesség korai szakaszában néhány nő szervezete vékony, tejfehér folyást termel. Ez a váladékozás hormonális változások eredménye, amelyek felkészítik a szervezetet a terhesség kilenc hónapjára.

A váladék segíthet eltávolítani a baktériumokat és a szennyeződéseket. Segíti a nyálkahártya kialakulását is a méhnyakban. Ez megőrzi a méhnyak egészségét, és megakadályozza a baktériumok terjedését a méhbe a terhesség alatt.

Mindaddig, amíg a tejfehér folyásnak nincs szaga, valószínűleg a hüvely tipikus egészségének a jele lehet. Ha azonban a váladék színe fehér-szürke árnyalatú és erős halszagú lesz, a váladékozás fertőzésre utalhat.

A bakteriális vaginosis gyakori tünetei közé tartozik a tejfehér és szürke váladékozás erős, rossz szaggal.

A sűrű, fehér, csomós váladékozás forrása

Ha sűrű, fehér folyást tapasztalsz, amely csomósnak vagy alvadtnak mondható, akkor előfordulhat, hogy élesztőfertőzés okozta folyást.

A hüvely csodálatos munkát végez a benne élő baktériumok és gombák teljes spektrumának pH-egyensúlyának fenntartásában. Ez az egyensúly időről időre felborul, és bizonyos rossz baktériumok vagy gombák el szaporodnak benne.

Ez a helyzet a gombás fertőzéssel. A Candida albicans nevű gomba gyorsan kivirágzik és fertőzéssé fejlődhet.

A gombás fertőzésben szenvedők a következőket tapasztalhatják:

  • sűrű váladékozás túrós állaggal;
  • fehér váladékozás, amely sárgára vagy zöldre változhat;
  • kellemetlen szag jön a hüvelyből;
  • viszketés a hüvelyen;
  • duzzanat vagy bőrpír a szeméremtest körül;
  • égő érzés vagy fájdalom vizelés közben;
  • fájdalom közösülés közben.

Ha úgy gondolod, hogy gombás fertőzésed van, vény nélkül kapható kezelési lehetőségek állnak rendelkezésedre. A vényköteles gyógyszereket mérsékeltebb vagy súlyosabb esetekben írják fel az orvosok.

Amíg a fertőzés kezelése folyamatban van, tartózkodnod kell a közösüléstől. A partner kezelése nem szükséges hüvelyi gombás fertőzések esetén, mivel nem ragályos fertőzésről beszélünk. Néhány visszatérő fertőzésben szenvedő nőnél azonban férfi partnerük kezelhető.

Ha egy éven belül kettőnél több gombás fertőzést tapasztalsz, kérj időpontot nőgyógyászodtól, mert lehetnek mögöttes problémák, amelyek gyakori hüvelyi fertőzéshez vezethetnek.