Rippel Ferenc artista

Rippel Ferenc és testvére

Név: Rippel Ferenc
Született: 1971. június 14.
Magasság: 180 cm
Testsúly: 80 kg

Rippel Ferenc és testvére Rippel Viktor (1973.05.26.), magyar artisták és az extrém akrobatika királyai. Kilencszeres világrekorddal és két állami díjjal, a világ egyik legnépszerűbb színpadi előadói. Napjainkban is a hazai és külföldi cirkuszok- és showműsorok előadásainak állandó sztár szereplői, Rippel Brothers néven.

Az elmúlt 25 évben professzionalizmusukkal és elhivatottságukkal mindent meghódítottak és megszereztek, ami egy artista álma lehet. Több mint 10.000 sikeres előadás után a producerek és a közönség is imádja őket. Barnum and Bailey Show-val turnéztak, és 9 éven át részt vettek a Moulin Rouge Párizs bemutatóin is. Művészi fellépésükkel a világ összes metropoliszát bejárták. 2013-ban megnyerték a spanyol „Got Talent” tévéműsort, amely újabb nemzetközi elismerés volt a közönségtől és szakmájuk képviselőitől.

A Rippel Brothers Show-k kiemelkedő értékeket képviselnek, hiszen a művészet változatosságát egy látványos és lélegzetelállító utazáson keresztül mutatják be, amely során megtapasztalhatjuk a klasszikus színházat, a Las Vegas-i kaszinók bemutatóit, a cirkusz hangulatát és a varázslatot. Az előadások dramaturgiája egyszerű, így mindenki könnyen beleélhető, de mégis lenyűgözőek. Az előadás során a cirkusz, a zene és a tánc világa ötvöződik. Ráadásul az egész előadás a jövőbe ágyazódik. Az előadás összetettsége miatt a közönség széles rétegét képes megszólítani.

Akrobata karrierjük

A Rippel testvérek szülei is artistaként járták a világot, Trio Cortez néven. Miután megszületett második fiúk Viktor, felhagytak az utazással, és minden idejüket a gyerekek oktatásának szentelték.

A testvérek többször nyilatkozták, hogy a gumiasztalon előbb tanultak meg szaltózni, mint járni. A szertornázást 1977-ben kezdték el, és 1981-ben felvételt nyertek az Állami Artistaképző Intézetbe. Itt nyolc éven át tartó oktatás után diplomát szereztek, majd kötelező túrnékörútra indultak Magyarországon, Bulgáriában és a Szovjetunióban. A produkcióik tökéletesítéséhez rengeteget tanultak a szovjet artista kollégáiktól.

A körútnak hála, sokan megismerték őket és Nyugatról is rengeteg meghívást kaptak, melynek köszönhetően felléphettek Amerikában és a Bahamákon.

Rippel Brothers artista mutatvány.

Az 1996-os párizsi cirkuszfesztiválon a zsűri és a közönség díjat is elnyerték. Ezután számos kapu megnyílt számukra és 1997-től az Egyesült Államok szinte minden nagyvárosát bejárták. A párizsi Moulin-Rouge tiszteletbeli tagjai és állandó fellépői.

A Fővárosi Nagycirkuszban 2000-ben megrendezett harmadik Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztiválon Ezüst Pierrot-díjat nyertek. Egy hétre rá Párizsban tartott Massyi Nemzetközi Fesztiválon különdíjban részesültek.

Ezután egyre veszélyesebb produkciókat alkottak meg. 2004 nyarán a Duna felett egy helikopterről lelógatott pallón rekordot állítottak fel oldalmérleg-tartásban, melyet a veszélyes nagy szél ellenére sem halasztottak el.

Következő veszélyes produkciójukra 2006-ban került sor, melyben egy 75 km/óra sebességgel száguldó kamionra szerelt szerkezeten mutattak be egy akrobataszámot.

2008-ban ismét veszélyes mutatványt vállaltak be az Arénanapon a Papp László Budapest Sportarénában. Közel 20 méteres magasságban, 2 perc 39 másodpercig tartotta egyensúlyban Rippel Ferenc testvérét. Shaolin papok vitték a testvéreket a helyszínre, akik a védőpárnát is tartották, ha véletlenül leesne valamelyik erőművész. Viktor a produkció végére elfáradt és leesett, de szerencsére felfogta az esést a védőpárna.

Rippel Ferenc felesége

Simó Vivien volt Rippel Ferenc felesége, mivel 2015-ben elváltak, az artista hónapokon át tartó mértéktelen ivászata miatt. A sztárpár válásuk óta is szoros barátságot ápol és közös gyermeküket Herkulest, maximális egyetértésben nevelik.

Rippel Ferenc felesége és fia.

Életmódváltás

A vállása óta teljes életmódváltásba kezdett és áttért a ketogén diétára, melynek ismert szószólója lett. Elmondása szerint olyan egészségesnek érzi magát a ketogén diéta hatására, mint még soha.

Akkoriban egy elég leépülő fázisban volt, amikor megismerkedtem ezzel a táplálkozási rendszerrel. Egészségügyi problémák kezdtek megjelenni nála, melyek alvási problémákban, szédülésekben, fejfájásokban és refluxban mutatkoztak meg.

Ekkor Rippel Ferenc a Kaliforniai Egyetem Biokémiai szakán elkezdett tanulni az emberi szervezet működéséről és a bennünk zajló folyamatokról. A folyamat során ismerkedett meg a ketogén diétával, és megtapasztalta, hogy ha a szervezetéből kivonja a szénhidrátot, az meghálálja neki azzal, hogy nem kell rengeteg inzulint kibocsátania a magas vércukorszint miatt.

Rippel Ferenc Ninja Warrior szereplései

A TV2 nagysikerű sport műsorában a Ninja Warriorban 2019-ben és 2021-ben is megmérettette magát. Ez a világ egyik legnagyobb kihívása, melyben a legnagyobb sportolók kívánják bebizonyítani, hogy képesek legyőzni az embertpróbáló akadálypályát.

Mindkét évben egészen a döntőig jutott, ahol 50 évesen is simán felvette a versenyt a 18-25 éves sportolókkal.

Díjak és elismerések

Pályafutásuk során számos díjban és elismerésben részesült a Rippel Brothers:

 • 2019 Érdemes művész
 • 2006 Pro Palota-díj
 • 2002 Hortobágyi Károly-díj
 • 2001 Bronzérem, a V. Nemzetközi Cirkuszfesztivál
 • 2000 Ezüstérem és Yoshimoto-díj, III. Nemzetközi Cirkuszfesztivál
 • 2000 Massy-díj, VIII. Nemzetközi CF
 • 1996 A nemzetközi zsűri különdíja, Párizs
 • 1994 Különdíj, Wiesbaden
 • 1985 Aranyérem, Wiesbadenben

Guiness rekordok

 • 2004 február 19. – Articsóka Színház Budapest – kéz a kézben kézenállás.
 • Május 1. – Clark Ádám tér – nyak a nyakon állás.
 • Augusztus 29. Budapest Plázs -17 méterrel a Duna fölött, egy helikopter aljára erősített színpadon – oldal mérlegtartás.
 • 2005 szeptember 9. budapesti Vasúttörténeti Park – platós pöre kocsin 60 km/órával hát a háton pozíció.
 • 2006 október 22. Hungaroringen gyorsulási verseny – 75 km/h sebességgel mozgó kamion mögé erősítve hátsó mérlegtartás.
 • 2007 december 8. Fogathajtó Világkupa – négy lóból álló fogat mögé erősített állványon páros felkarállás.
 • 2008 október 19. Papp László Budapest Sportaréna – 20 méter magasban páros mellső mérleg tartás.
 • 2009 augusztus 2. Siófoki strand – két 15 méteres állvány között kifeszítet drótkötélen erő hátsó-mérleg tartás.
 • 2010 július 10. Tiszafüredi halasnapok – 30 méteres magasságban egyensúlyozva a kézen álló Ferencet tartotta Viktor, miközben a hajó 65 km/órával vontatta az ejtőernyőt.