Progeszteron hiány tünetei terhesség alatt

Progeszteron hiány tünetei terhesség alatt

A progeszteron egy női nemi hormon. Főleg a petefészkekben termelődik az ovulációt követően minden hónapban. Ez a menstruációs ciklus és a terhesség fenntartásának döntő része. A progeszteron hiány tünetei terhesség alatt sokfélék lehetnek, de jellemző a fejfájás, a migrén, a hangulat hirtelen váltakozása és a vetélés.

A progeszteron segít a ciklus szabályozásában. De a fő feladata az, hogy a méhet felkészítse a terhességre. Minden hónapban az ovuláció után a progeszteron segít megvastagodni a méh nyálkahártyáját, hogy felkészüljön a megtermékenyített petesejtre. Ha nincs megtermékenyített petesejt, a progeszteronszint csökken, és megindul a menstruáció. Ha a megtermékenyített petesejt beágyazódik a méh falába, a progeszteron segít fenntartani a méhnyálkahártyát a terhesség alatt.

A progeszteron elengedhetetlenül fontos a mell fejlődéséhez és a szoptatáshoz. Kiegészíti egy másik női hormon, az ösztrogén bizonyos hatását. A tesztoszteronnal, a mellékvese hormonok előfutárával is működik. A férfiak viszont csak kis mennyiségű progeszteront termelnek, hogy elősegítsék a spermiumok fejlődését.

Alacsony progeszteron szint tünetei

A fogamzóképes korban nagyon fontos a progeszteron hormon jelenléte. Amennyiben ilyenkor nincs elég progeszteron a szervezetben, gondok lehetnek a teherbe eséssel vagy a terhesség megtartásával.

Miután az egyik petefészkében felszabadul a tojás, a progeszteronszintnek emelkednie kell. A progeszteron elősegíti a méh megvastagodását a megtermékenyített petesejt érkezése előtt. Ha nem elég vastag, a tojás nem fog beágyazódni.

A nem terhes nők alacsony progeszteronszintjének tünetei a következők:

 • fejfájás vagy migrén
 • szabálytalanság a menstruációs ciklusban
 • hangulati változások, beleértve a szorongást vagy a depressziót

A progeszteron hiány tünetei terhesség alatt méhvérzést is okozhat olyan nőknél, akik éppen nem terhesek. A rendszertelen vagy hiányzó menstruáció azt jelezheti, hogy a petefészkek hibásan működnek, és a progeszteronszint alacsony.

Amennyiben egy nő teherbe esik, akkor is progeszteronra van szüksége, hogy fenntartsa méhét a baba születéséig. A szervezet termeli ezt a töblet progeszteront, ami a terhesség néhány tünetét okozza, beleértve a mellérzékenységet és az émelygést. Ha a progeszteronszint túl alacsony a szervezetben, előfordulhat, hogy a méh nem tudja kihordani a babát.

A progeszteron hiány tünetei terhesség alatt akár a vetélés is lehet. Az alacsony progeszteron méhen kívüli terhességet okozhat, mely vetéléshez vagy a magzat halálához vezethet.

Az ösztrogén domináns hormonná válhat a progeszteron kiegészítése nélkül. Ez olyan tüneteket okozhat, mint:

 • súlygyarapodás
 • szabálytalan menstruációs ciklus, erős vérzéssel
 • mellérzékenység, fibrocisztás mell
 • epehólyag problémák
 • mióma

Progeszteron szintek és tesztelés

A progeszteronteszt (PGSN) segíthet az orvosnak megállapítani, az alacsony progeszteronszintet. Ez egy teljesen hétköznapi vérvizsgálat, amely nem igényel semmilyen előkészületet.

A teszt megmutatja, ha problémák vannak a teherbeeséssel, továbbá azt is megerősítheti, hogy megtörtént-e az ovuláció. A teszt felhasználható a magas kockázatú terhesség egészségi állapotának-, és a hormonpótló terápia nyomon követésére. A progeszteron szint a terhesség alatt általában magasabb a normálisnál, de ikerszülés esetében még emelkedettebb lehet az értéke.

A férfiak, a gyermekek és a posztmenopauzás nők progeszteronszintje alacsonyabb, mint a fogamzóképes korú nőké. A normális progeszteronszint az ember korától és nemétől függ. Nőknél egyéb tényezők közé tartozik, hogy hol tart a menstruációs ciklusa és terhes-e. A progeszteron szint a menstruáció során folyamatosan ingadozik. Megközelítőleg hét nappal a menstruáció előtt tetőzik, és a szintek egy nap alatt változhatnak.

A nem jól működő petefészkek rossz progeszterontermelést okozhatnak. A menopauza idején pedig teljesen természetes, hogy a progeszteron és az ösztrogén szintje csökken.

A progeszteron szint növelése

Előfordulhat, hogy az alacsony progeszteron hiány tünetei nem jelentkeznek, és nincs szükség kezelésre. De a gyermek szüléséhez, hasznos lehet a hormonterápia, mely növeli a progeszteronszintet, és elősegítheti a méhnyálkahártya vastagodását. Ez javíthatja az egészséges-, és komplikációmentes terhesség esélyét.

A kóros vérzések és a menstruációs rendellenességek is javulhatnak a hormonterápiával. Általában ösztrogén és progeszteron kombinációját foglalja magában a menopauza súlyos tünetei esetén. Akik progeszteron nélkül szednek ösztrogént, fokozottan ki vannak téve az endometrium rák kialakulásának.

A progeszteron-kiegészítés kezelési lehetőségei a következők:

 • krémek és gélek, amelyek vaginálisan vagy helyileg használhatók;
 • orális gyógyszerek, mint például a Provera;
 • kúpok, amelyeket általában a termékenységi problémákat okozó, alacsony progeszteronszint kezelése esetén alkalmaznak.

A hormonterápia (vagy csak ösztrogén, vagy ösztrogén és progeszteron kombinációja) segíthet enyhíteni a tüneteket, melyek a hőhullámok, az éjjeli izzadás, vagy a hüvelyi szárazság lehetnek.

Egyes nőknél a progeszteron javítja a hangulatot. Az orális progeszteron nyugtató hatású lehet, és az alvást is megkönnyítheti.

A hormonterápia növelheti a következők kockázatát:

 • a szívrohamnak és a szélütésnek;
 • a vérrögök kialakulásának;
 • epehólyag problémáknak;
 • bizonyos típusú emlőrákoknak.

Az orvos nagy valószínűséggel a hormonterápia mellőzését fogja javasolni, ha a kórelőzményében szerepel:

 • a mellrák;
 • az endometrium rák;
 • májbetegségek;
 • a vérrög képződésre való hajlam;
 • a stroke.

A progeszteront általában nem pótolják az olyan nőknél, akiknél a hormonális egyensúlyhiány menopauzás tüneteket okoz. Ennek oka, hogy a menopauza tüneteit többnyire az alacsony ösztrogénszint okozza.

Az alacsony progeszteronszint növelése természetesen

Növelni kell a B és C vitaminok bevitelét, amelyek elengedhetetlenül fontosak a progeszteronszint fenntartásához. Érdemes több cinket tartalmazó ételt fogyasztani, mint például a kagyló.

A stresszszint szabályozása is elsődleges fontosságú, mivel stressz esetén a szervezet progeszteron helyett kortizolt bocsát ki.